Без магарца нема ударца – Србија у Холивуду

СРБИЈА НА ФИЛМУ 8. ДЕО – GUS 1976.

 

Суверени владар чаробног света анимираних и играних дечијих филмова Волт Дизни (1901-1966) је три године пред своју смрт продуцирао филм о чувеним коњима Липицанерима. За потребе овог ратног филма Чудо белих пастува ангажовао је крдо југословенских коња из Ђакова и Липице (Словенија). Ипак иако је на шпици писало да су коњи позајмљени за снимање из тих места протагонист филма нигде не помињу ни Словенију ни Југославију већ Само Аустрију и Шпанију као земље њиховог порекла. Можда да би се искупила за овај кардинални пропуст Дизни продукција 1976. Снима играни филм о… МАГАРЦУ ИЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ!

Магарац припада породици Петровић и на традиционлни наш народни поклич ОЈХА! као знак уме да копитом прецизно лопту пошаље је на жељену удаљеност од чак 100 метара уз ударац јак. То је научио гледајући сина свог газде Стеву Петровића водећег југословенског и европског фудбалера. Стевин млађи брат Андрија открио је ову магарчеву паранормалну способност те ускоро обојица доспевају сликом у црно беле ћириличне новине на спортској страни испод натписа ВЕЛЕЖ ОСВОЈИО КУП!

Овај чланак у Америци њихова земљакиња Деби Ковач показује свом шефу на послу. Он на то одговара : Не би ми то било смешно ни да сам Југословен. Шефу није до смеха – пун је бриге јер бејзбол тим који води због слабих резултата који постижу његови пулени на терену на рубу испадања из лиге. Југо-магарац му ипак даје идеју да од њега направи атракцију у полувремену предстојеће утакмице и тако мало размрда учмалу ситуацију око првенства.

Магарац – по имену Гас (GUS) стиже не ЈАТ-овим већ авионом компаније TWA у Сједињене Државе. Прати га Петровић Андрија кога Американци из милоште зову Енди. Енди се на први поглед одмах заљуби у госпођицу Ковач која је задужена да се тамо стара о њему и његовом магарцу. Али авај…

Сестра Ковач има дечка. И то баш неког рмпалију из тима противничком оном ком би Гас требао да постане маскота. Љубоморни грубијану се у једном тренутку учини да у колима на паркинг види Ендија како се љуби с његовом драгом али кад отвори замагљену кабину на његово запрепасхтење у колима је још грубљи горостас (Бонд негативац) Ричард Киел – КАПЕТАН ДРАЖАК ИЗ FORCE 10 FROM NAVARONE.

Планови са атрактивним  медијским презентовањем Гаса јавности пролазе још боље него што је очекивано… Цела Америка је након што је демонстрирао своју виртуозност с лоптом, потпуно полудела за њим. Позивају га чак и да гостује у њиховом ТВ Дневнику где му се захваљују са: -ХВАЛА ТИ ШТО СИ ПРОБУДИО МАГАРЦА У СВИМА НАМА!-

Магарац сад уз сву ту славу постаје и званични члан тима где је сад међ играчима и Андрија Петровић Енди који му у правом тренутку кад треба бејзбол лопти да зада судбоносни ударац увек каже тајну шифру – ОЈХА.

Противници њиховог тима који сад јуриша према самом трофеју на све начине покушавају да разбију ову идиличну “Сивац и ја” тајну везу. У почетку само дезавуишу Ендија на разне начине да би закаснио на место утакмице а потом чак и киднапују југословенско магаре а да се власи не сете замене га својим префарбаним у његову боју. Помиловавши га по њушци Енди скида фарбу и открива да је Гас заправо украден. Шок за систем. Сви се дају у потеру за њим. Гипки Гас за то време даје гас успева да побегне отмичарима уз невиђени БУМ-ТРАС. Својим стражњим копитама којима је дотада ударао лопту разбија телевизор киднаперима те галопирајући кроз хотел у хитром цугу стиже у локални супермаркет или како су то тадашњи Југословени звали – самопослугу.

Рецензије овог комерцијално исплативог породичног филма нам казују да ова супермаркет сцена у Америци има култни статус. Па замислите два смотана угурсуза како гањају магаре између рафова обарајући све пред собом и саблажњавајући бакице на каси  хватајући место магарчевих копита за штикле згодну девојку неком разбацаном даси…

Док је сав тај тулум траје одлучујуца утакмица је у току. Ипак пре истека заоставног времена  сретно пронађеног Гаса спуштају хеликоптером на терен да коначно добаци где треба лопту високу. Гас беспрекорно где треба сваки пут бејзболку звизне ал се пред задњи одлучујући поен нажалост на блато оклизне.

Ендију не преостаје ништа друго него да сам дограби одлучујућу лопту и у преосталих пар секунди које му је преостало појури ка противничком циљу. Напетост достизхе кулминацију док Енди у успореном снимку постигнутим поеном одушевљава Америчку нацију.

Опште весеље је у току и док оно не престаје да обузима масу Деби Ковач прилази Гасу и каже му поверљиво у тихом гласу: Знам да си то урадио намерно стари асу да би и Енди добио свој тренутак славе.-  Магарац јој на то само шеретски намигну одобравајућим климањем главе.

За разлику од многих филмова у којима се Југославија и Србија помињу у крајње негативним контекстима – овај у ком се чак и наш магарац егзалтира представља готово сам врхунац холивудског агит-проп пријатељовања са нама. Очигледно је реч о захвалности што смо из њихове перспективе током хладног рата задали одлучујући ударац Совјетском Савезу у америчку корист. Ипак највећи комплимент на метафизичком нивоу стићи ће нам тим поводом не од Дизнија већ од творца мапетоваца Џим Хенсона у фантази филму који ћемо обрадити у следећем наставку…        

               

за П.У.Л.С: др Младен Калпић 

Prethodni tekst

Sledeći tekst

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments