Miroslav Čangalović, pevač i glumac

Miroslav Čangalović bio je najveći bas bariton Opere Narodnog pozorišta u njeno takozvano Zlatno doba, od 50-tih do 70-tih godina prošlog veka. Ovenčan brojnim priznanjima i nagradama širom sveta, svrstan u red viteza umetnosti Francuske i svrstan u nacionalno blago Rusije, Miroslav Čangalović ipak je celog života pre svega bio posvećen, human i dobar Čovek. Njegova životna priča liči sa jedne strane na akcionu tragi-komičnu avanturu a sa druge strane na melanholičan, a opet bajkovit putopis. Teške životne okolnosti, činjenica da je sa devet godina ostao siroče i tada počeo svoje seobe od mesta do mesta, opasnosti koje je prošao bežeći od rata, teške bolesti zbog kojih je mesece provodio po bolnicama, učinile su da svoj životni poziv odabere iz velike humanosti. Svoje druženje sa muzikom počeo je kao vrlo mali slušajući pojanje oca sveštenika u Glamoču, da bi se kasnije prvi put susreo sa operom slušajući italijanske radio stanice u bolnici u Kraljevici, gde je predvodio hor bolesnika. Po dolasku u Beograd i osnivanju kulturno-umetničkog društva „Ivo Lola Ribar”, Miroslav se susreće sa poznatim vokalnim pedagogom Zdenkom Zinkovom koja pred njega stavlja jasan izbor: samo muzika i opera kojom će se profesionalno baviti ili da se okrene potpuno drugom putu. Miroslav donosi odluku i sledi zavet prijatelja koga je na samrti ispratio pesmom: „Moj Golube, da Bog da ljude vazda tešio pjesmom, hrabrio ih i pomagao.’’

Miroslav Čangalović je tokom svoje posebno bogate i aktivne karijere nastupao u oko 140 stranih gradova i u 31 zemlji na svim kontinentima (izuzev Australije). Ostvario je više od 90 operskih uloga u 68 opera, od čega 20 uloga u operama naših kompozitora. Za 30 godina aktivnog rada izveo je 754 predstave od kojih oko 500 u glavnim ulogama. Bio je redovan gost svih ostalih operskih kuća u tadašnjoj Jugoslaviji. Njegovi Boris Godunov, Don Kihot, knez Igor i Mefisto ostaće upamćeni kako na našim prostorima, tako i širom sveta do današnjih dana.

Sa željom da se obeleži sto godina od rođenja umetnika, realizovali smo film ČANGALOVIĆ u režiji Nade Savić, dugometražni, biografski, muzički dokumentarac, koji će nas provesti kroz njegov uzbudljiv i umetnički sadržajan život. Osim toga, u saradnji sa izdavačkom kućom Čigoja, objavili smo izdanje knjige ,,ČANGALOVIĆ: Sećanja na život i delo čuvenog operskog umetnika’’, koja će se uskoro naći u prodaji.

Celokupan projekat je finansijski su podržali: Pokrajinski Sekretarijat za kulturu, Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu Beograda, Matica Srpska, Fondacija za mir i rešavanje kriza, Asocijacija nevladinih organizacija Jugoistočne Evrope CIVIS, Narodno pozorište, Srpsko narodno pozorište, Radio televizija Srbije, opština Glamoč i Zavičajno udruženje Glamočko kolo iz Novog Sada.

Film je premijerno prikazan u okviru 71. Martovskog festivala, 27.3. sa početkom od 19h u velikoj sali Doma omladine Beograda.

 

Čigoja štampa

Tekstovi o muzici na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Vincek
Vincek
13 days ago

Крајње лијепо за све што се урадило у помен на великог Мирослава!