Грех је забаван – Мартин Скорсезе

„Грех је забаван“: Скорсезе о бруталности, љубави и поновном рађању на Тиктоку

Култни режисер Мартин Скорсезе у 81. години изненада гради “другу каријеру” – као звезда друштвених мрежа. У интервјуу за “Гардијан” славни синеаста говорио је о раду са својом ћерком, филму “Убиства под цветном месецом” који је номинован за Оскара и свом путу који је давно започео на “злим улицама” Њујорка 1940-их.

Скорсезе је за „Убиства“ номинован у 10 категорија, укључујући и рекордну 10. номинацију за најбољу режију. Говорећи о филму, каже искрено да је задовољан, али да се радује да почне нешто ново:

– Ако може одмах. Сад. Данас. Ево овог тренутка! Кажу ми да се одморим, а кад? Није умор проблем, време је. Дакле постојање, односно непостојање!

У годинама када би већина филмских стваралаца била пензионисана, Скорсезе има још много тога у плану, а и енергије да то и уради. Чини се да скоро стари унатраг, примећује новинар „Гардијана“. Као скоро последњи преживели из Златног доба Холивуда 1970-их, поносно носи филмску бакљу.

И поврх свега овога, против свих очекивања, Скорсезе је нашао времена да постане звезда друштвених мрежа.

– Очигледно сам био приморан да ступим у контакт са ТикТоком – каже он задовољно.

Неуморни ветеран признаје да је то све захваљујући 24-годишњој ћерки, Франчески, која га је свему подучила. И тако посетиоци ове друштвене мреже могу видети Скорсезеа који покушава да погоди сврху одређених предмета попут увијача за трепавице, затим тестира сленг генерације З, али и бира потенцијалну нову музу која ће заменити Роберта Де Нира и Леонарда Дикаприја – испоставило се да је то породични пас, Оскар. Динамика оца и ћерке је толико симпатична да су ангажовани да направе „Супер Bowl“ оглас за веб страницу компаније „Squarespace“.

Френсис Форд Копола је недавно описао Скорсезеа као „највећег живог филмског редитеља на свету“, а сада прави скечеве од 30 секунди за друштвене мреже.

– Заправо је некако забавно. Постоји нешто у томе да се изненада пробијемо кроз сву ову измишљотину да будемо правилно интервјуисани или представљени у одређеним догађајима, и од‌једном смо код куће са псима по поду, у пиџамама и међу људима који се смеју.

Скорсезеа за неколико дана очекује Берлински филмски фестивал на којем ће добити Златног медведа за достигнуће у каријери, а снимање филма „Убиства под цветним месецом“ од три и по сата, каже није било тешко, ипак је то радио много пута раније. Засновано на истинитој причи, остварење говори о припадницима беле расе који су систематски убијали припаднике индијанског племена Осејџ након што су 1920-их пронашли нафту на њиховој земљи. Филм је настајао шест година и требало је скоро 100 дана за снимање.

– Није било лако снимати у врућој Оклахоми, са ограничењима ковида и са периодичним сетовима, аутомобилима, костимима, коњима и мноштвом статиста. Али не жалим се. Када кренете на снимање, склони сте да елиминишете из свог ума све замке, непријатну природу снимања, болове јер старите, колико вам је потребно да дремнете… све то заборавите и мислите на то да ћете наставити и учинити све врло брзо, или барем, ефикасно… а то се неће десити – смеје се Скорсезе и додаје да више воли да снима на хладноћи.

Ипак, убице су, како признаје, представљале ризик, не економски – уосталом, подржао га је „Apple“ – већ политички, због тога што ископава срамну, недвосмислено расистичку епизоду америчке историје (прича се такође односи на масакр у Тулси 1921. године са супрематизмом белаца) у време када се многи десничари боре да таква историја остане закопана.

– Па зато и морају да се снимају овакви филмови – једноставно каже и додаје:

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments