Матрёшка – Бабушке – Руске лутке

Матрёшка – Бабушке

 

Za proslavu 10. godišnjice osnivanja ruskog magazina Vogue, uredništvo je došlo na zanimljivu ideju: angažovan je 31 najpoznatiji svetski modni kreator sa zadatkom da obuku tradicionalnu rusku lutku, babušku, poznatu i kao mатрёшка.

Njihove crteže su ručno realizovali ruski majstori na malo izmenjenim tradicionalnim drvenim lutkama kojima je za tu priliku smanjen struk i povećana visina na 50cm.

Svaka mатрёшка je drugačija i predstavlja unikatno umetničko delo. Zovite to instalacija, skulptura, dekorativna umetnost, kako želite, izjavila je urednica Vogue magazina Aliona Doletskaja.

31 mатрёшка je posle proslave prodata na aukciji u dobrotvorne svrhe, a novac je prosledjen sirotištima za decu širom Rusije.

Dizajn poznatih modnih kreatora za mатрёшкe su reflekcije njihovih poslednjih modnih kolekcija, pa je Miuccia Prada obukla svoju mатрёшку u čipku, YSL u crnu malu haljinu sa crnom perikom, Maison Martin Margiela u krajnje minimalistički futuristički dizajn, Giles Deacon u metalne nitne, baš kao i njegove čuvene nitne na Mulbery tašnama, Dolce & Gabbana su koristili crne Swarovski kristale, Moschino je svoju mатрёшку pretvorio u lampu instalaciju.

Prada

YSL

Maison Martin Margiela

Giles

D&G

Moschino

Marc Jacobs, Oscar de la Renta, Gucci, Ralph Lauren, Giorgio Armani, Matthew Williamson, Stella McCartney, Burberry, Roberto Cavalli i Christopher Bailey samo je nekoliko imena poznatih dizajnera koji su učestvovali u ovom interesantnom projektu.

Tekstovi o umetnosti na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments