Алгоритамско обликовање психичког живота

Алгоритамско обликовање психичког живота

Да би психолози могли да разумеју анатомију психе, рашчланили су психички живот на појединачне психичке функције и свака функција представља део једне слагалице која је састављена из следећих делова: пажња, опажање, мишљење, памћење, учење, интелигенција, нагони, емоције, воља и моралност.

Алгоритми, нарочито они који се користе на дигиталним платформама и у модерној технологији могу имати значајан, суптилан и дубински утицај на готово сваку психичку функцију.

Најупадљивији пример алгоритамског утицаја јесте на пажњу, где су алгоритми дизајнирани да привлаче и задржавају пажњу корисника што је дуже могуће. Колико пута се догодило да узмете телефон на кратко, а останете знатно дуже него што сте планирали. На тај начин алгоритам ослабљује и вашу вољу за функционисањем у реалности, а ојачава вољу да останете у виртуелном свету.

Да ли на крају сваког дана проверавате статистику коришћења телефона и да ли се доследно и изнова запрепашћујете укупном количином времена проведеног на телефону?

алгоритам

Алгоритам попут хипнотизера утиче и на нашу перцепцију, тј. опажање и мишљење, јер врши селекцију информација фаворизујући одређене садржаје. Стварајући персонализовани садржај за кориснике, алгоритам прави тзв. ехо коморе или филтер балоне у којима сте изложени само оним информацијама које потврђују ваша постојећа уверења. Ехо коморе настају када се корисници окруже истомишљеницима, а филтер балони када алгоритми додатно појачавају селекцију предлагањем сличног садржаја.

Моћ алгоритма лежи и у могућности обликовања моралних и политичких ставова и понашања путем селективног приказивања садржаја који је у складу са одређеним моралним вредностима. Корисници могу бити подстакнути да формирају жељене моралне и политичке ставове, али и предрасуде по родној, верској или националној основи.

Алгоритам може персонализовати и олакшати процес учења прилагођавајући се способностима и потребама сваког ученика или студента, али и умањити моћ критичког размишљања, јер корисници се могу исувише ослонити на технологије када је у питању решавање проблема или доношење важних одлука. Колико пута смо веровали навигацији која нас је вртела у круг?

Algoritamsko oblikovanje psihičkog života 2
Фото: Александар Обрадиновић

На основу анализе потрошачког понашања алгоритми могу предвидети и подстакнути куповину или конзумирање одређеног садржаја, што утиче на нагонску и емоционалну психичку функцију. Највиралнији садржаји постају они који циљају на емоције страха, радости, туге или беса.

Свест је највиша сазнајна функција човека и има интегративну улогу у психичком животу. Она је лепак који повезује делове слагалице. Уколико константно радимо на обликовању своје свесности, мања је вероватноћа да допустимо да је обликује алгоритам.

Тамара Ђорђевић

Ауторка је психолошкиња и оснивачица Центра за психолошку подршку, психотерапију и едукацију „Психо Луденс“

Извор: Данас

Tekstovi o društvu na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan Uzelac
Dragan Uzelac
1 month ago

Sjajan tekst, briljantna analiza…

Oslobodite sebe mentalnog ropstva,

Niko osim nas ne može osloboditi naše umove.

Bob Marley, Redemption song