“Babilon Berlin” – Put u Srednji vek

Kad god se Nemci dohvate teme koja ih kao kolektiv, kao naciju, pogađa u dubinu duše, možemo očekivati remek-delo. Ta teza se pokazala tačnom i u slučaju današnje preporuke. Reč je o seriji „Babilon Berlin“. Još uvek je aktuelna četvrta sezona.

Ako vam je potrebno uzbuđenje, ako želite da gledate borbu između raznih socijalnih slojeva, fajt između dobra i zla, zbilja ćete uživati u ovoj seriji. I progoniće vas osećaj da je zlo uvek u većini. Simpatična, opuštena, mini detektivka i gospodin detektiv. Šarlote i Rat u večnoj borbi protiv sistema, a u borbu kreću iz srca sistema – iz policijske stanice.

Osobe sa margine drugačije vide svet. Tačnije, upravo im marginalna pozicija omogućava da vide dalje, bolje i oštrije stvarnost koja ih može preplaviti. Taj drugačiji ugao im omogućava poziciju da taj svet i poprave.

Serija je smeštena između dva svetska rata, a između ostalih događaja prati pad berze i dolazak Hitlera na vlast. Nemačka filmska produkcija je izuzetno uspešna u snimanju filmova i serija epohe. U ovom slučaju impresivni su kako scenografija, tako i kostimi.

Ekipa serije nam je pružila uvid u Berlin od pre 100 godina. Ulice, prodavnice, odeća, šminka, novine, zanimanja… Svakom segmentu je posvećena maksimalna pažnja. Broj statista raste iz sezone u sezonu.

Sigurno nije lako uraditi tako komplikovanu produkciju, posebno jer nije reč o fantaziji, već istoriji, o događajima o kojima je mnogo pisano, a imamo i brojne dokumentarne snimke.

S druge strane u ovoj seriji ćete videti Vajmarsku Republiku kao modernu državu i moderan Berlin koji je prihvatao različitost bez ograničavanja. Gejevi, film, noćni život, Jevreji… Teško shvatljivo da se 1933. sve to pretvara u jedan očaj. Kao da će posle liberalizma nastupiti srednji vek. Sloboda će biti svedena na moral, poreklo i klasu. Svaka sezona se bavi drugim slučajima, ali su prisutni gotovo isti likovi.

U prve četiri epizode u seriju upadaju stari-novi likovi, nove teme, novi događaji. I svaki od pojedinih likova ili događaja se razrađuje dugo u seriji. I tako ide najmanje četiri epizode, a onda priča polako počinje da dobija smisao. Odnosno, gledaoci napokon počinju da shvataju šta se zapravo dešava. Kreatori serije su maestralno uspeli da povežu one sa dna društvene lestvice, one koje je pogodila najveća kriza u istoriji, i one s vrha. Fantastična ideja. Ne ostaje nam ništa drugo nego da ugasimo sopstveni ego i da se prepustimo čarima vajmarskog Berlina. Stvarnog i istovremeno mitskog grada u kome se drugima ne sudi olako, a oni koji se usude to da rade brzo potonu u mrak istorije. Tako je funkcionisalo sve do jednog trenutka, a do tada je važila deviza da onima kojima sudite, mogu lako doći na vaše mesto.

 
Izvor: Lava Lab
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments