BTS kao globalni fenomen

BTS kao globalni fenomen

Nakon ogromnog uspeha koji su doživeli u poslednje tri godine kao K-pop bend i prva južnokorejska grupa idola, koja je između ostalog postala broj jedan na Bilbordovoj listi albuma, ovaj bend može slobodno da se nazove fenomenom za kojim ludi čitav svet.

Zanimalo me je na koji način su postigli ovaj vrtoglavi uspeh i šta je ono glavno kod njih, što fanove ovog benda, koji su inače proglašeni za najveći fandom ikada, očarava i budi.

 

K-pop industrija 

K-pop industrija je u stranim medijima odavno zauzela bitan položaj kada je reč o kulturi. Kod nas je situacija malo drugačija. Mali broj online tekstova i sadržaja možemo pronaći. Tekstovi u štampanoj formi poput nedeljnih ili mesečnih tinejdž magazina u kojima se provuče po neki tekst sa lepim posterom su već  odavno prevaziđeni.

Južnokorejske K-pop grupe ne samo da predstavljaju jednu globalizaciju današnje muzike, već svoj uticaj imaju i na samu kulturu. Filmovi sa Netfliksa, kozmetički proizvodi, hrana i moda su samo neki od primera.

I čini se da je Bts kao fenomen u sociološkom smislu, mnogo interesantniji od muzike koju plasiraju, ali nema sumnje da su njihovi albumi remek delo čija je potražnja mnogo veća od albuma mnogih svetskih zvezda.

K-pop industrija se smatra međunarodnim licem Južne Koreje baš zbog strogo ekstremnog regulisanog sistema. Pre samog formiranja jednog benda, postoji ozbiljan proces učenja kako postati K-pop idol. Južnokorejci imaju ozbiljne produkcijske kuće poput BigHita koji je i preuzeo Bts.

Produkcija organizuje audicije širom gradova. Nakon toga, oni biraju nekolicinu njih koji su ostali u užem krugu kao najtalentovaniji.

Budući idoli godinama provode ozbiljne studije na kojima stiču veštine pevanja, pisanja pesama, igranja, obraćanja publici na društvenim mrežama. Jedno od glavnih pravila ili uslova jeste da idol ne sme da ima dečka ili devojku.

Smatra se da je K-pop planski osmišljen kako bi manipulisao ljudskim umovima i da se na taj način kultura u Južnoj Koreji podigne na svetski nivo, što upravo i čine. Nedavno je Ministarstvo kulture Južne Koreje najavilo da je Bts jedan od nominovanih za orden o kulturnoj zasluzi i doprinosu koji će biti dodeljen na popularnoj ceremoniji Korejske narodne kulture i umetnosti koja će se održati 31. oktobra ove godine.

 

Poruka koju šalju u svojim pesmama

Stavovi za koje se zalažu članovi Bts-a jesu veoma hrabri i otvoreni s obzirom na istoriju korejske vlade koja ima rigorozan sistem.

U svojim pesmama šalju jasnu poruku o podizanju svesti kada je reč o mentalnom zdravlju i svemu onome što danas muči  mlade. Svaka pesma je veoma značajna i ima svoju priču o društvenim pritiscima, rodnoj neravnopravnosti, ostvarenim i neostvarenim snovima ali i zahvalnosti na svemu onome što imamo.

Njihove koreografije su podignute na mnogo veći standard od ostalih K-pop izvođača, pa čak i ženskih i baš zbog takve vrste rodne ravnopravnosti, industrija trpi homoerotizam, iako se oni pridržavaju tradicionalno rodne podele.

Zbog ovakve evolucije koju su postigli Bts, uspeli su da podignu svoje društvene norme i veoma su pomogli mladima sa problemima. Prema nekim istraživanjima, mladi iz Južne Koreje imaju ozbiljan problem sa suicidom. Bts je svojim pesmama uspeo da motiviše mlade u borbi sa depresijom i da žive svoj život onako kako žele jer na kraju to je ipak samo njihov život, izjavio je jedan od članova ovog benda.

 

Podrška na društvenim mrežama    

Nijedna grupa nije tako uspešno iskoristila snagu fanova na društvenim mrežama kako bi upravo promovisali i zalagali se za sve ono što pevaju u svojim pesmama. U prilog tome govore i statistike koje kažu da su  BTS 2017. godine bili najviše tvitovani od poznatih ličnosti, njihovi tvitovi broje milionske lajkove i šerove i dalje. Prvi su na Bilbordovoj Social listi kada je reč o najuticajnijim i najpopularnijim zvezdama društvenih mreža.

Prestigli su Belibere, Arianatore i ostale fan baze. Ono što njih razlikuje od ostalih izvođača jeste posebna interkacija koju imaju sa svojom publikom. Njihovi performansi u raznim emisijama su isključivo uživo, sa koreografijom baš kao onom iz spota, što fanove čini mnogo aktivnijim.

Za fanove ovog benda bi se moglo reći da su potpuno usavršili ključ postojanja fanova, koliko god čudno zvučalo. Oni koji budu imali sreće, ili oni koji mogu da plate, učestvuju u nastupanju benda kao muzička intro podloga u pesmama ili u određenim delovima melodije,publika izgovara čuveni “Fanchant”, baš kao u pesmi “Fake Love”.

 

Album kao remek delo 

Pre svakog objavljivanja albuma,Bts izbacuje seriju emotivnih fotografija uz određenu poruku. Poslednja serija albuma koji nosi naziv “Love Yourslef” šalje jasnu poruku o ljubavi, pre svega prema sebi.

Prošle godine je u septembru objavljen prvi deo “Love Yourself: Her”, koji predstavlja početak ljubavi prema nekome, ali ne i prema sebi. Ove godine objavili su i drugi deo koji nosi naziv “Love Yourself: Tear”, koji nam u stvari govori da je ljubav koju osećamo prema nekome lažna jer nema ljubavi prema samom sebi, što je veoma važno. Ali, ključ koji će nam otvoriti glavna vrata ovog dela leži upravo u trećem,”Love Yourself:Answer”, koji će rešiti ovu teoriju koja je okupirala milione fanova. Kako su najavili, biće potpuno drugačiji od prethodna dva jer u ovom, otkrivaju nešto što se tiče njihovog privatnog života. Nema sumnje da će 24. avgust biti važan dan za Bts “A.R.M.Y”

 

Bts A.R.M.Y

Šta zapravo znači “BTS”?! Pretpostavljam da vam prvo pada na pamet “Behind the scene” ali, Jin, Jimin, J-Hope, Suga, V, RM, Jeon-Jungkook su zapravo neka vrsta izviđača ili vojnika, kao “Bulletproof boys scouts” koji su poslati da saznaju neke bitne informacije za operaciju.

Svako od njih je poseban, što po izgledu, što po pevanju. Imamo vokaliste, repere i igrače. Kao grupa koja ima fandom, morali su da taj isti fandom nazovu nekako. Dakle,” A.R.M.Y” ni manje, ni više štiti svoje vojnike. Ali ozbiljno!

Nedavno su počeli da pišu peticiju da članovi njihovog benda budu izuzeti od odlaska u vojsku jer su doprineli međunarodnom uspehu. Zakon je takav da su svi muškarci u obavezi da služe vojni rok koji traje dve godine. Kako stvari stoje, vojnici će ipak morati u vojsku jer mogu da imaju ozbiljne probleme ukoliko budu privilegovani, što svakako nije dobro ni za njih a ni ostale K-pop idole.

Za dve godine, grupa će napraviti pauzu, odnosno, ukoliko zajedno služe vojni rok,vrlo brzo mogu da se vrate svojoj muzičkoj karijeri, ukoliko svako od njih bude posebno služio, nema sumnje da ćemo na Bts čekati osam do devet godina .

Mladima su Bts neka vrsta bega od stvarnosti koja je stvarnija nego ikad. U pesmama pronalaze ljubav, sreću i kako kažu, osećaj je neverovatan dok slušate momke koji u vama bude nešto lepo i sakriveno. U moru negativnih misli, oni vam ulivaju nadu da živite. Slobodno.

Nema sumnje da su osećanja koja oni pokazuju kroz pesme dovoljno jaka i živa da ih i vi osetite.

 

Koncerti

Nakon velikog broja održanih koncerata u delovima Azije, odlučili su da ove godine obraduju fanove širom sveta. Krajem avgusta kreću sa turnejom po Americi I Evropi. Karte su već rasprodate.

Za sada su Berlin, Pariz, London i Amsterdam sigurni pa fanovima iz Srbije ne preostaje ništa drugo no da čekaju da Bts svrati do našeg komšiluka ili možda baš kod nas neke tamo naredne godine. Inače, karte za njihove koncerte su jako skupe. Neke čak koštaju kao godina na fakultetu ili neki dobar ajfon.

Naravno, ima i onih jeftinijih od 80-te pa naviše koje vam mogu obezbediti neko jedva vidljivo mesto sa kog ćete ih verovatno samo čuti, ali ne sumnjam da bi fanovima i to značilo. Ljubav za telefon i slušalice kao alternativa za koncerte na koje ne odemo. Zato, svi vi koji niste čuli neke od pesama ovog benda, u prethodnom delu teksta mogli ste videti predloge nakon kojih ćete, nadam se, poslušati sve.

za P.U.L.S.E: Stefan Miladinović

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments