Цинизам је судбина малодушних – Андреј Тарковски

Цинизам је судбина малодушних – Андреј Тарковски

9 .септембар 1970.

Прочитао сам Вонегатову Колевку за мацу. Мрачна књига. И веома смело написана. Ипак, песимизам нема много везе са уметношћу. Књижeвност је, као и уметност уопште, религиозна. У својој највишој манифестацији она даје снагу, износи наду пред лице савременог, чудовишно суровог света који је у свом бесмислу дошао до апсурда. Савременој уметности данашњице потребна је катарза којом би очистила људе пред наступајућим катастрофама или можда јасном катастрофом.

Нека је и нада и обмана, она ипак даје могућност да се живи и воли оно лепо. Без наде нема човека. Уметност треба да прикаже сав онај ужас у којем људи живе, али само ако постоји начин да се на крају стигне до Вере и Наде. У шта? Вере у то да је, без обзира на све, човек испуњен добром вољом и осећањем сопствене вредности. Чак и пред лицем смрти. Наде у то да никада неће издати идеал – фатаморгану – своју људску мисију.

Чудно, када се на основу једног показатеља заједништва уједине у производњи или по географском принципу, људи почињу да мрзе и малтретирају једни друге. Зато што свако воли само себе. Заједница је илузија, која ће пре или касније резултирати појавом злосутних облака у облику печурака изнад тла.

Људска заједница која тежи једном једином циљу – да се наједе, осуђена је на пропаст, распад, антагонизам. „Не само од хлеба!“ Човек је створен као спој противречних особина. Историја нам аргументовано показује да њен развој заиста иде најнегативнијим путем. Тачније, човек или нема снаге да управља њоме или, ако и управља, уме само да је одгурне на најстрашнији и нежељени пут. Не постоји ниједан пример који би доказао супротно. Људи нису способни да управљају људима. Способни су само да разарају. А материјализам ће, овако разуздан и циничан, довршити то разарање.

Без обзира на то што у души свакога човека живи Бог, способност акумулације вечног и доброг, људи живећи неповезани у својој заједници могу само да је униште. Јер се нису ујединили око идеала, него око материјалне идеје. Човечанство је пожурило да заштити своје тело (можда захваљујући логичном и несвесном поступку, који је послужио као почетак такозваног прогреса). А није поразмислило о томе како да заштити душу. Црква (не религија) то није успела да уради.

На путу историје цивилизације духовна половина човека све се више и више удаљава од оне животне, материјалне, и сада у тами бесконачног пространства ми једва да видимо светло воза који одлази – то заувек и бесповратно нестаје друга половина нашега бића. Дух и тело, осећање и разум никада више неће моћи поново да се сједине. Прекасно је. За сада смо само још увек само обогаљени страшном болешћу која се зове недостатак духовности, али та болест је смртоносна. Човечанство је учинило све да себе уништи. Најпре морално, а физичка смрт је само резултат тога.

Како су ништавни, јадни, беспомоћни људи када размишљају о „хлебу“ и само о „хлебу“, не схватајући да их тај начин размишљања води у смрт. Једино достигнуће човековог разума било је спознавање принципа дијалектике. И када би човек био доследан. И када не би био склон самоубиству, он би много схватио, руководећи се тим принципом.

Сви могу да се спасу, али једино спасавајући се појединачно, свако за себе. Дошло је време личног херојства. Пир у време куге. Спасавајући себе, човек може да спасе све. У духовном смислу, наравно. Заједнички напори су јалови. Ми смо људи и лишени смо инстинкта за очување врсте, који имају мрави и пчеле. Али нам је зато дата бесмртна душа, на коју је човечанство пљунуло са злурадошћу. Инстинкт нас неће спасити. Његово непостојање нас уништава. А на духовне, моралне темеље смо пљунули. Шта треба учинити за спасење? Па сигурно не треба веровати у вође! Сада човечанство може спасити само геније – не пророк, не, него геније који ће формулисати нови морални идеал. Али, где је он, тај Месија?

Једино што нам преостаје јесте да научимо да умиремо достојанствено. Цинизам још никога није спасио. Он је судбина малодушних.

Историја човечанства исувише личи на неки чудовишни експеримент над људима, који изводи неко сурово биће неспособно да осети сажаљење. Нешто попут вивисекције. Хоће ли нам то икада бити објашњено? Зар је могуће да је судбина људи само циклус у бесконачном прцесу, чији смисао они нису у стању да разумеју? Страшна је и сам помисао на то. Па човек, без обзира на све, и на цинизам и на материјализам, верује у бесконачно, у бесмртност. Реците му да се на свету неће родити више ниједан човек, и он ће пуцати себи у чело. Човека су убедили да је смртан, али када се нађе пред опасношћу која му заиста одузима право на бесмртност, он ће се бранити као да њега лично тог тренутка неко хоће да убије. Човек је, једноставно, морално искварен. Тачније, људи су постепно једни друге искварили. А они који су размишљали о души током много векова, све до дана данашњег – физички су уништавани, што се и данас догађа. Једино што може да нас спасе јесте нова јерес, која ће успети да сруши све идеолошке институције нашег несрећног варварског света.

Узвишеност савременог човека је у протесту. Слава ономе ко из протеста спаљује самога себе пред немом гомилом, и онима који излазе на тргове и протествују са плакатима и паролама осуђујући себе на репресију, и свима који кажу „не“ егоистима и каријеристима и безбожницима. Треба се уздићи изнад права на живот, у пракси, спознати смртност нашег тела у име будућности, у име бесмртности…

Ако је човечанство способно за то, онда још није све изгубљено. Јoш увек имамо шансе. Човечанство је превише страдало, и осећај за патњу у њему је постепено атрофирао. То је опасно. Јер се човечанство сада не може спасити крвљу и патњом. Боже какво је ово време у којем живимо!

Одломак из дневника Андреја Тарковског „Мартирологијум 1970 – 1986“ који ће објавити Академска књига из Новог Сада.

Објављено у културном додатку дневног листа „Политика“ 03.06.2017. године

Tekstovi o filmu na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Uzelac Dragan
Uzelac Dragan
6 years ago

Kakva duhovna veličina,kakav ČOVEK!!!
Dostojno Hristovih reči u Jevanđeljima…do detalja istinito i upozoravajuće,apokaliptično!
…Svako voli samo sebe,zajednica je iluzija…šta još na to dodati.
Nigde nisam pronašao toliki broj dobrih tekstova i pouka na jednom mestu,mudrih misli kao na ovom portalu. Dobrih tekstova pre svega o velikanima duha poput Tarkovskog, Džojsa, Ničea…Poželim nekad da napišem nešto kritički intonirano kao komentar, ali, povoda je jako malo, gotovo da ih nema. Bravo za PULSE!!!

Aleksandra M. Lalić
6 years ago

Dragi Tarkovski, ako čitaš ovo sa nekih drugih svetova 🙂 , slažem se sa tobom da je cinizam sudbina malodušnih. Slabi reaguju slabošću, a cinizam je u mom sistemu vrednosti na nekom od najnižih stupnjeva. Što se tiče organizovanih protesta i uzdizanja iznad smrti – to je isključivo pozorište na otvorenom. Jedini pravi protest je suočavanje sa sobom i život uprkos svemu, a ne odustajanje od njega. Borba za život, a ne predaja…

Станимир Трифуновић

Да,цинизам је отпор пораженог човека.
А највећа човекова дужност-испуњавање дужности.

trackback

[…] Izvor: pulse.rs […]

Sonja
Sonja
1 year ago

Molim vas da ispravite slovne greške, ima ih brdo. Šteta za ovakav tekst.

Last edited 1 year ago by Sonja