Damien Hirst

Damien Hirst

Gagosijan galerija (Gagosian gallery) je lanac umetničkih galerija čiji je vlasnik i idejni tvorac američki trgovac umetničkim delima jermenskog porekla Lorens Gilbert „Leri” Gagosijan (Lawrence Gilbert „Larry“ Gagosian), rođen 1945. godine u Los Anđelesu. On se redovno nalazi među prvih 10 najvažnijih ljudi u oblasti savremene umetnosti u okviru liste od 100 najuticajnijih koju svake godine objavljuje umetnički časopis Art Review.

Bio je čak i na prvom mestu ove liste 2004. i 2010. godine. Postoje tri Gagosijan galerijska prostora u Njujorku, dva u Londonu, po jedan u Los Anđelesu, Rimu i Atini. Prošle godine otvorene su galerije u Parizu i Ženevi, dok je galerija Gagosijan u Hong Kongu otvorena ove godine.

“Spot Painting” kojim se odlikuje slikarstvo Damiena Hirsta komunikativno je i ruši granice između različitih jezika i kultura jer tačke, odnosno krugovi, imaju univerzalnu simboličku vrednost unutar savremene umetnosti. Hirst je ovaj vid slikanja osmislio davne 1986. godine. Slikao je platna velikih dimenzija. Neke od najnovijih Hirstovih slika sadrže tačke čiji je prečnik samo jedan milimetar.Gagosijan galerije prikazaće Hirstov „svet tačaka“ (world of spots) u celosti, na veliku radost poštovalaca umetnikovog rada.

Damien Hirst je rođen 1965. godine u Engleskoj. On je najistaknutiji član grupe autora poznatije pod imenom Young British Artists (YBAs) koja je dominirala britanskom umetničkom scenom 90-ih godina prošlog veka.

Navodno Hirst je najbogatiji živi britanski umetnik čije je bogatstvo procenjeno na čak 215 miliona engleskih funti 2010. godine sudeći po listi najbogatijih odnosno Sunday Times Rich List. Poznato je da je smrt centralna tema Hirstovog stvaralaštva. Uzburkao je i zainteresovao javnost umetničkim delima koja su sadržala mrtve životinje poput ovce, ajkule ili krave.

Osim izložbe, galerija Gagosijan će upriličiti i ilustrovani katalog autorovih dela pod imenom The Complete Spot Paintings 1986 – 2011, sa svim detaljima koji se odnose na pojedinačne slike njegovog opusa.

Izložba pod imenom „Damien Hirst: The Complete Spot Paintings 1986 – 2011“ biće prva velika retrospektiva stvaralaštva ovog umetnika. Naime, ova izložba će biti prikazana u galeriji Tate Modern u Londonu sledeće godine u aprilu. Ova galerija je britanska nacionalna galerija internacionalnih modernih umetnosti i predstavlja najposećeniju galeriju savremene umetnosti na svetu, sa čak 4,7 miliona posetilaca godišnje.

Izlagao je samostalno u Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju (Museo Archeologico Nazionale di Napoli), a izložba je nosila naziv „The Agony and the Ectasy“. U Bostonu je 2005. u Muzeju Lepih umetnosti (Museum of Fine Arts) imao izložbu pod nazivom „A Selection of Works by Damien Hirst from Various Collections”. Iste godine je izlagao i u Oslu u muzeju Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst. U Amsterdamu je imao izložbu 2008. godine pod imenom„For the Love of God“ u muzeju Rijksmuseum. Sledeće godine je izlagao u galerijskom prostoru poznatom kao The Wallace Collection u Londonu, izložba je nosila naziv „No Love Lost“. Izlagao je i u Kijevu 2009. i u Monaku 2010. godine. Damien Hirst je bio i dobitnik nagrade Turner Prize1995. godine. Njegove slike su sastavni deo mnogih značajnih javnih i privatnih kolekcija širom sveta.

ARTDAILY.COM

Izvor

za“P.U.L.S.E” oprema teksta: Boban Savković

Tekstovi o slikarstvu na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Verica Milojević
7 years ago

Ovo nije umetnost, ja sam se naježila, za horor filmove ili, sadomazohiste, dali sam ja, uredu, kada nsmogu da shvatim, da neko radi ovako,, animalne,, užasne stvari i to još neko plaća, ili se svjet,, izopačio ili sam ja, neuka i neznalica,,, bolje da ovo nisam videla.