Kvart muzeja (MQ – MuseumsQuartier Wien)

Bečki Kvart muzeja (MQ – MuseumsQuartier Wien), smešten u zgradama koje su nekada bile carske konjušnice, jedan je od zanimljivijih muzejskih projekata u Evropi. Otvoren je 2001. godine, sa idejom da u sebi objedini vizuelnu umetnost, film, dizajn, modu, pozorište, arhitekturu, ples i književnost, te da stvori kreativni prostor koji će savremenu umetnost približiti svakodnevnom životu.

Atmosfera Kvarta muzeja
Ispred ulaza u Kvart muzeja

U njegovom sastavu su: Leopold-muzej, u čijoj se stalnoj kolekciji nalaze radovi Egona Šilea i Gustava Klimta, Muzej moderne umetnosti (MUMOK), Kunsthale Wien sa izložbama savremene umetnosti, Kvart plesa (Tanzquartier Wien), Dečiji muzej (ZOOM), Dizajn forum, Kvart za digitalnu kulturu, Arhitektonski muzej, nekoliko različitih izložbenih prostora (poput Frei_Raum Q21), Walther König knjižara sa izvrsnim izborom knjiga iz oblasti umetnosti, kao i restorani i kafei, zahvaljujući kojima je Kvart muzeja veoma živ tokom čitavog dana, ali i večeri.

Sa jednog od otvaranja u Leopold muzeju
Detalj sa WOW izložbe
Leopold muzej i WOW izložba

U prostorima Kvarta se tokom čitave godine realizuju različite kulturne manifestacije, poput nedavno održanog književnog festivala ili konvencije japanske pop-kulture, Nippon Nation, koja je privukla veliki broj kostimiranih ljubitelja japanske popularne kulture, anima, mangi i ”kospleja”, specifičnog hobija u kojem njegovi poklonici pokušavaju da ožive svoje idole iz stipa, animacija i bajki.

Književni festival u dvoristu Kvarta muzeja
Poklonici kospleja ispred MUMOK-a

Sem stalnih postavki, muzeji koji čine ovaj popularni kvart, organizuju i izložbe koje privlače veliku pažnju javnosti. Tako su u MUMOK-u, u čijoj su kolekciji dela od Oskara Kokoške, Fransisa Pikabije i Magrita do Gintera Brusa, Hermana Niča, Sindi Šerman i Franca Vesta, ovoga leta u fokusu izložbe pod nazivom ”Double Lives” (”Vizuelni umetnici koji stvaraju muziku”) na kojoj se mogu pogledati snimci performansa Joko Ono, ali i izvođenje slovenačke grupe ”Lajbah”, kao i ”#55 Dates Highlights”. U pitanju je, na neuobičajen način, izložen upravo izbor dela iz zbirke muzeja, koji, ovoga puta, uključuje radove Vali Eksport, Marine Abramović i Ulaja, Gintera Brusa, Jojoji Kusame, Joko Ono,  Endija Vorhola i dr.

Projekcija performansa Joko Ono u muzeju MUMOK (Izložba ”Double Lives”)
Rad Joko Ono na izložbi u MUMOK-u u okviru postavke ”#55 Highlights”
Neobična postavka izložbe ”#55 Dates Highlights” u MUMOK-u
Fotografija performansa umetnice Valie Export, postavka ”#55 Dates Highlights” u MUMOK_u

U Lepold-muzeju se sem retrospektivnih izložbi posvećenih Klimtu (”Gustav Klimt-umetnik veka”) i Šileu (”Egon Šile-jubilarna izložba”), može pogledati i jedna od, u Evropi najboljih privatnih kolekcija moderne umetnosti, Zbirka Hajdi Horten, koja je prvi put dostupna javnosti.

Skulptura iz kolekcije Hajdi Horten
Rad Ervina Vurma u Leopold muzeju (WOW Collection)
Sa postavke Heidi Horten Collection u Muzeju Leopold
Rad Žana Mišela Baskijata u Hajdi Horten kolekciji

Zahvaljujući austrijskoj kolekcionarki, izloženi su radovi Endija Vorhola, Bazelica, Liktenstajna, Kirhnera, Šagala, Matisa, Miroa, Munka, Pikasa, Bazelica, Rihtera, Frensisa Bejkona, Ervina Vurma, Dejmijena Hersta i mnogih dr.

Vorholove Merilinke kao deo WOW kolekcije Hajdi Horten
Radovi Endija Vorhola u Kolekciji Hejdi Horten

U okviru Kvarta muzeja funkcioniše i kreativni prostor koji pod nazivom Kvart 21 (Q21) objedinjuje oko 50 inicijativa, organizacija i agencija koji se bave kulturnim sektorom.

Program Q21 od 2003. godine uključuje i rezidencijalni program pod istoimenim nazivom (Q21) koji omogućava internacionalnim umetnicima da svoj rad predstave na bogatoj kulturnoj sceni austrijske prestonice, ali i da razviju nove kooperativne projekte.

Zahvaljujući stipendijama Ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije, koje u saradnji sa Q21 podržava rezidencijalne boravke umetnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, ove se godine, među julskim rezidentima Kvarta muzeja, pored umetnika iz Hrvatske, BiH, Češke, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, nalaze i umetnici iz Srbije, novosadska spisateljica, Ljiljana Maletin Vojvodić, koja u Beču istražuje na koji se način pitanja roda reflektuju u savremenoj vizuelnoj umetnosti kao i Vladimir Bjeličić iz Beograda, aktivno angažovan na polju umetničke kritike, kao i kustoske i umetničke prakse u sferi video umetnosti i performansa.

Plakat u Kvartu muzeja sa imenima umetnika pozvanim u rezidencijalni projekat

U rezidencijalnom projektu je i Dušica Dražić, umetnica poreklom iz Beograda, koja živi u Belgiji, koja je svoj rad predstavila na internacionalnoj grupnoj izložbi u prostoru Frei_raum Q21 pod nazivom ”Produktivan rad – šta bi to trebalo da bude?” (”Productive Work-What is it supposed to be?”).

Plakat za izložbe u prostoru Frei_raum Q21

Fotografije i tekst: Ljiljana Maletin Vojvodić

 

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments