Na zadnjem sedištu tvoga auta

Otadžbina naša iz ugla stranih filmaša – 13. deo

Yellow Rolce Royce 1964

Anthony Asquithov film Yellow Rolce Royce iz 1964 godine prati epopeju žutog snobi automobila dok ide iz ruke u ruku triju vlasnika da bi na kraju dospeo u sam vrtlog Drugog Svetskog rata u Jugoslaviji. Ovaj dvosatni film je tako podeljen na triptih od tri priče od oko četrdesetak minuta. U prvoj Rex Harrison (Cezar iz Kleopatre i Dr Dulitl) kupuje ovu gamuroznu makinu da bi se producirao na balu pred svojom ženom, britanskim plemstvom  i brojnim drugim zvanicama na konjskim trkama čiji je laureat. Šepureći se koturajuci sa njim unaokolo nema vremena od buke karburatora ni da sasluša albanskog ambasadora koji mu se žali na probleme na granici s Makedonijom. Ali avaj taj uglancani hitri Rols Rojs – taj statusni simbol koji je svima nabijao na nos već koliko sutradan će poslužiti njegovoj ženi kao idealna ekstra prostorija u kojoj će ga prevariti sa svojim ljubavnikom. Rex Harrison ih zatiče inflagrante delikto na zadnjem sedištu svoga auta te potom sav razočarnan vraća kola nazad u radnju da ga ne bi podsećala više na ovaj nemili događaj.

Ponovno u prodaji ova skupa kola kupuje opasni američki mafiozo italijanskog porekla za svoju dragu koju glumi vrcava Voren Bitjeva sestra Shirley McLain. Mafijaša Maltezea igra George C Stott (Patton) koji je bio vrlo izgledan i da preuzme ulogu Don Vita Korleonea da srećom nije otišla u ruke Marlon Brandu. Dok mafijaš vozika svoju nezaiteresovanu nevestu svojom rodnom Italijom pokazujući joj istorijske znamenitosti za koje ova nimalo ne haje iskrsava mu neodložan krimi-rad biznis u Sjedinjenim Državama te je ostavlja u pouzdanim rukama svog pomoćnika Harvija Kormana (trgovca koji prijateljuje s Wookijima iz Star Wars Holiday Special) koji je i šofer ovog njihovog novog rols rojsa. U bosovom odsustvu Širli se zaljubljuje u zgodnog lokalnog turističkog fotografa kog tumači Alen Delon. Nakon romantičnog kupanja na Kapriju i oni koriste ista ta žuta kola kao skrovište za vođenje ljubavi. Unaokolo tumarajući Harvi Korman u to nailazi i shvata šta se između njih dešava ali im pomaže da sve zataškaju od mafiozo Matezea da bi im oboma spasio živote od njegove sasvim izvesne vendete. Krimi par se vraća u Ameriku ostavivši i harizmatičnog Alen Delona i fatalno talični auto za sobom.

Žuti rols rojs potom završava u rukama trećeg vlasnika ovoga puta vlasnice bogate udovice Gerde Miler koju tumači Ingrid Bergman. Zanimljivo je pomenuti da je ovo jedan od tri njena filma u kom se pominje Jugoslavija. U čuvenoj Casablanci njen filmski suprug Viktor Laslo odbija da nacistima oda saveznički kontakt otpora u Beogradu u zamenu za papire kojima će napustiti ovaj protektorat dok se Ubistvu u Orijent Ekspresu za koji je nagrađena Oskarom događa na teritoriji Jugoslavije.

Zastavši svojim rols rojsom u Trstu na putu za posetu kraljici majci u Beograd Ingrid Bergman susreće našeg partizana Zorana Darića kog tumači Omar Sharif (svež od uspeha u Linovom Dr Živagu) koji je moli da ga prošvercuje preko slovenačke granice u svom gepeku. Ingrid pristaje. Šesti je april 41-ve. Rat počinje a sa njim i njihova ratna i ljubavna avantura put naših gudura po kojim ih okupator vija dok kola na kojim žuta karoserija sija po treći put postaju romantična kočija.

za P.U.L.S.E: dr Mladen Kalpić 

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments