Pasha – Пасха
Pasha je, kao što sam već napomenula, tradicionalno rusko jelo koje se pravi samo jednom u godini i to na najveći hrišćanski praznik Pashi – Pasah – Vaskrsenje Gospodnje!
Piramidalni oblik ovog osobenog slatkog jela od sira simbolikom podseća na grob Isusa Hrista pa se tradicionalno pravi u specifičnim drvenim ili plastičnim kalupima zvanim pasočnica – пасочница –
na čijim se stranicama simbolično, slovima i crtežima, izražava stradanje Isusovo!
Za izradu pashe se koristi najkvalitetniji mladi neslani sir kao specifična osnova ovog slatkog jela a potrebno je:
* 1 žumance, 1/2 kašicice vanilin ekstrakta i 75 gr prah šećera umutiti na pari do guste mase (oko 5-6 minuta) tj. sve dok masa ne pobeli ali da se ne zalepi za zidove posude
* posebno umutiti 2 dl slatke pavlake na ledu (posuda s ledom preko posuda s pavlakom)
* ukuvanu masu skinuti s pare, nastaviti mućenje mikserom sve dok se potpuno ne ohladi.
Za vreme mućenja postepeno u smesu porciono dodavati 250 gr mladog sira i 75 gr kisele pavlake. Posudu s dobro umućenom smesom od sira staviti u frižider
* sada posudu sa sirom staviti na led, umešati u sir umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjediniti muteći mikserom
* na kraju u pashu dodati 150 gr kandiranog voća i 25 gr suvog groždja, prethodno natopljenog u konjaku pa ocedjenog na papiru i koricu od 1/2 limuna (limun držati u toploj vodi najmanje 2 sata da se dobro opere, češće menjajući vodu), sve promešati držeci posudu i dalje na ledu
* pasočnicu ili piramidalnu rupičastu posudu obložiti sterilnom gazom, sipati spremljenu sirnu smesu, prekriti gazom i pak folijom, preko opteretiti “tegom”, ostaviti u frižideru da se pasha dobro ocedi od viška vode i ohladi
* s pashe prvo skinuti “teg”, zatim foliju i gornji sloj gaze, pažljivo je premestiti – preokrenuti na tanjir na kome će se posluživati, skinuti posudu i ostatak gaze, ukrasiti po želji
Priloženu pashu možete proporcionalno uvećavati a odnos je:
na 250 gr mladog sira
1 žumance i
1-2 dl slatke pavlake
(slatka pavlaka se može zameniti jednim delom razmekšanog putera)
U nedostatku tečne vanile koristiti konjak
(u kome se natapalo kandirano voće)
:*
Uživajte!
za P.U.L.S.E/ Vera Momčilović
uh, majloV!
jeste da je sa zakasnjenjem, ali ja ne bih imala nista protiv da pashu jedem svakog dana u godini.