Putovanje vozom do Versaja à la Luj XVI

Putovanje vozom do Versaja à la Luj XVI

Od maja meseca 2012. pa u narednih 18 meseci, turisti i stanovnici Pariza imaće izvanrednu priliku i doživeće pravo kraljevsko iskustvo kada budu koristili  prigradski voz, liniju RER C  koja vodi do versajskog dvorca kralja Luja XVI.

SNCF/ francuska nacionalna železnica/ je sa dizajnerskim timom Encore Fox, dočarala atmosferu i bogatu umetničku kolekciju iz versajske palate opremivši unutrašnjost regularnog lokalnog voza sa reprodukcijama/ korišćene su fotografije Kristiana Mileta, Žan-Marka Manaïa i Tomasa Garniera/ interiora iz Versaja. Za sada je dekorisan samo jedan metro voz, do kraja avgusta 2012. očekuje se da se osposobe još 4 voza u kojima će se putnici vratiti u istorijski poznata glamurozna i luksuzna prošla vremena: biblioteku Luja XVI, kraljevske intimne odaje, vrtove Marije Antoanete, impresivnu Galerija sa ogledalima, Galeriju bitaka kao i u pozlaćene kočije za krunisanje Šarla X.

Kupe voza je  na fotografiji pretvoren po ugledu na originalnu Galeriju ogledala koju je sa 35 kompozicija/ koje slave vladavinu Luja XIV/, naslikao Šarl Le Brun, značajni slikar i umetnik 17.veka.

Francuski vrtovi – Andre Le Notr je dizajnirao za vreme Luja XIV vrtove koji zauzimaju površinu od 800 hektara i dekorisao ih u klasičnom  francuskom stilu formalne pejzažne arhitekture, sa bazenima, fontanama, skulpturama.

Putnici će u toku putovanja uživati u palati Veliki Trijanon, poznatoj i kao Mermerni Trijanon. Arhitektura Velikog Trijanona  najbolje predstavlja estetski ukus Luja XIV koji je imao na umu intiman, rafiniran dizajn za koji su bili zaslužni arhitekte J. H. Mansrt i Robert de Kot. Veliki Trijanon je sagradjen u periodu od 1687-88.

Jedan deo voza je pretvoren u biblioteka Luja XVI. Biblioteka je deo rezidencije Luja XV i Luja XVI. Kreacija arhitekte Gabrijela, sagradjena odmah posle smrti Luja XV, 1774. Biblioteka je bila jedna od najomiljenijih prostorija Luja XVI, koga je zanimala nauka i geografija.

originalna kočija

Putnici će se naći i u pozlaćenoj kočiji  koju je koristio Šarl X za krunisanje u Rimzu 1825. Smatra se remek delom dizajna. Kočije je dizajnirao 1814. arhitekta Persje, a napravio ih Dušain za krunisanje Luja XVIII.

Mali Trijanon je palata u grčkom stilu sagradjena 1760. na klasičnim principima arhitekture tog doba. 2008. je Mali Trijanon imao kompletnu restauraciju.

Spavaće odaje u  Trijanonu su dizajnirane na zahtev madam Pompadur. Arhitekta je bio Gabrijel. Nalaze se na prvom spratu palate Mali Trijanon. Kasnije su te prostorije koristile madam Di Bari i Marija Antoaneta.

Belveder Marije Antoanete dizajnirao je 1777. arhitekta R. Mik u obliku osmougaonika i služio je kao muzički paviljon.
2012. juna meseca Belveder bi trebalo da bude otvoren za javnost posle restauracije.

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

Tekstovi o istoriji na portalu P.U.L.S.E

 

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments