Sećanje na Toni Kertisa (1925 – 2010)

Sećanje na Toni Kertisa (1925 – 2010)

Toni Kertis, legendarni američki glumac madjarskog porekla čija je karijera trajala skoro 6o godina, preminuo je u 85-oj  godini života.

Njegova autobiografija, prikladno nazvana American Prince počinje rečenicom: “All my life I had one dream, and that was to be in the movies.”

‘Hollywood… the most sensational merry-go-around ever built’ Tony Curtis

Toni Kertis je rodjen kao Bernard Švarc, u porodici veoma siromašnih madjarskih Jevreja. Njegovo detinjstvo nije bilo preterano srećno a ni tipično, ali se može reći da je imao tipično detinjstvo buduće holivudske zvezde. Majka mu je bila šizofreničar, kao i stariji brat koji je poslat u mentalnu instituciju. Zajedno sa drugim bratom bio je na kratak period poslat u sirotište, jer roditelji nisu mogli da ih izdržavaju. Po sopstvenom priznanju sanjao je o tome da postane glumac ne zbog ljubavi prema glumi, već zbog toga što je želeo da bude primećen i voljen. (Džordž Majkl je bio tako u pravu kada je napisao Star people).

Na njegovu veliku sreću san zaista počinje da se ostvaruje 1945. godine kada je mu je država platila studije glume u Njujorku, zahvaljući izuzetnom vladanju u mornarici (tzv. GI Bill of Rights). Tri godine kasnije seli se u Kaliforniju i potpisuje ugovor sa producentskom kućom Universal Studios . Naravno ime Bernard Švarc je bilo neprihvatljivo, tako da je usvojio novo, zvučnije,  ‘filmsko’ ime Toni (po romanu Anthony Adverse iz 1936.godine) i prezime Kertis (devojačko prezime  njegove majke bilo je Kertiz).Iako je bio primećen zbog smokin’ hot izgleda, ubrzo je postalo očigledno da Toni ima i dara za glumu, tako da je bio savršena i retka kombinacija dobrog izgleda i talenta. Talenat i nije  baš vidljiv u njegovim prvim filmovima (Purple Masks i Son of Ali Baba’s), ali u filmovima koji su sledili ( Some Like it Hot, Sweet Smell of Success,The Defiant Ones, The Great Race, Spartacus, The Boston Strangler) Toni Kertis je gotovo nezamenljiv, uvek interesantan i pun energije. Medjutim tačno je da je ’70tih godina zvezda Toni Kertisa prestala da sjaji istom jačinom kao pre. Za razliku od Marlon Branda i Montgomeri Klifta, Toni Kertis nije bio glumački  ‘teškaš’. Imao je glumački  talenat ali  on nije bio dovoljno jak  da ga održi u godinama kada je njegova fizička lepota počela da bledi. Ipak, bio je više od lepog lica, sjajan glumac, čovek koji je zadužio Elvisa frizurom, sanjar i jedna od poslednjih pravih zvezda Holivuda.

Joe:But, you’re *not* a girl! You’re a *guy*, and, why would a guy wanna marry a guy? Jerry:Security! -Some Like It Hot (1959)
Sidney Falco:In brief, from now on, the best of everything is good enough for me. -Sweet smell of success (1957)

RIP Toni Kertis

Nevena Ilić, http://bonnieleigh.wordpress.com/

Tekstovi o filmu na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments