Uboga stvorenja – Jorgos Lantimos

Uboga stvorenja – Seksi Frankenštajnica iz Lantimosove radionice

Yorgos Lanthimos je jedan od onih redatelja koji vas očara svojim bizarnim i gotovo okultnim izričajem, koji vas uplaši i snagom ljepote ali i ružnoće, koji vas opčini ali i sprži do besvijesti.

Koketiranje s mrakom i začudnim, s veličanstvenom ljepotom ali i veličanstvenom grozotom života i svemira donijelo mu je to da postane jedan od najosebujnijih svata u prostranstvu svjetskog filma. Dolazi iz kolijevke svijeta, mediteranske Grčke a pokorio je već i onu kolijevku showbiza, patvoreni i često hladni Hollywood. Miks Herzoga i Cronenberga, Lanthimos je opet potpuno svoj i u velikom je naletu na svjetski film.

Njegov novi naslov je film Uboga stvorenja/Poor things koji je upravo stigao u domaća kina. Feministička je to verzija priče o Frankensteinovom čudovištu koja je vođena kroz storiju o nimalo ubogoj i vrlo cool čudovišnici Belli. Sve pomalo podsjeća na pokušaj autonomije jednog i predivnog Kaspara Hausera iz redateljskog pera Wernera Herzoga u filmu Tajna Kaspara Hausera (inače utemeljenom na istinitim događajima). Pokušaj autonomije u taj ubogi, pokvareni i često otuđujući svijet. Zarobljeni je pa oslobođeni Kaspar doživljavao svijet puno poetičnije od naše junakinje Belle, Lanthimos ipak nije Herzog, niti je priča o Belli tako tankoćutna i apsolutno potresna. Rekla bih da su Uboga stvorenja feministička oda emancipaciji žene i kao takvoj respekt.

Bella je eksperiment doktora Godwina Baxtera (kultni Willem Dafoe rezerviran za uloge bizarnih junaka), prvaka u kirurugiji i patologiji, koji djevojku spašava od suicida te joj vraća život tako da vadi njezin mozak te ga zamjenjuje mozgom njezine vlastite bebe. Ona je krasna dvadesetineštogodišnja djevojka s umom bebe, djeteta pa djevojčice, no sve je izglednije da će dama postati začudna i pametna žena.

Prvi dio filma funkcionira kao beskrajno uvrnuta no duhovita crno-bijela bajka u kojoj Bella živi svoj ekseperimentalni izolirani život unutar imanja bogatog doktora. Belli je sve dopušteno, ona je dijete u uvijenom tijelu žene, utjelovljuje ju jedna od najjačih glumica nove generacije, beskrajno talentirana i dokazana Emma Stone (za ulogu Belle dobila je nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje ženske uloge za 2023.)

Seksi Frankenštajnica

Tako djevojka kroz kuću vozi velociped, razbija posuđe i pokućstvo no bliži se pubertet i njezino razotkrivanje vlastite seksualnosti. Ona i dalje nespretno hoda i nerazgovijetno priča no sasvim je sigurno razvija se brzinom svjetlosti. Kad otkrije masturbaciju, vrijeme je da otkrije i svijet seksa i erotske ljubavi. Ljubav koju je do sada osjećala bila je vezana za njezinog spasitelja Goda (očinska figura), eunuha nad kojim se otac iživljavao u svrhu ludih medicinskih eksperimenata.

Uskoro će na scenu stupiti markantni Duncan (razigrani i uvjerljivi Mark Ruffalo, nominiran za Oscara u kategoriji sporedne uloge), odvjetnik premazan svim mastima a koji će Bellu odvesti prvo u Lisabon pa potom u daleki svijet. Film dobiva bajkovitu notu i boju, razigran je i opet humorističan. Bella otkriva svijet gotovo potresno, uz sex,  ona će otkriti I pufaste kolače i ljepotu fada. Otkriva ljepotu življenja ali i porok življenja. Ipak ona ću u tom drugom dijelu filma otkriti i da njezina ljubav prema Duncanu nije tako jaka a da je ljubav prema autonomiji ipak prevladavajuća. Duncan se zaljubljuje u neukrotivu čudovišnicu i doslovno ju otima, kreću na putovanje brodom gdje će Bella spoznati filozofiju, knjige i dublji smisao života. Usput će joj kompanjonka biti diva europskog filma Hanna Schygulla ( muza velikog Fassbindera) koju je uvijek lijepo vidjeti na fillmu pa makar i u epizodnoj kratkoj ulozi.

Zatim Bella bježi iz zatvora broda, no susreće se sa svim jadom i bijedom stvarnog života koji je čučao nadomak ali mu se ona nikada nije izložila. Usput će doživjeti brojne peripetije ravne peripetijama čuvene Dorothy iz Kanzasa, no Bella je Dorothy za večernji program i one 18+.

U trećem dijelu nažalost film ne funkcionira. God je na umoru, Bella se vraća na njegovu smrtnu postelju i otkriva svoj pravi identitet. Nije da ne volim namjernu karikaturalnost Hercula Poirota no takvom pristupu nije mjesto u završnici ovog prije svega ( usprkos humorističnosti i prenaglašenosti u prva dva dijela) ozbiljnog filma.

Umjesto da smo dobili čistokrvni masterpis ovako smo dobili slabašnu četvorku zahvaljujući ponajprije krasnim ulogama Stone, Rufffala i veterana Dafoa, zahvaljujući nevjerojatnoj maštovitosti i idejnosti prva dva dijela te virtuoznoj režiji majstora Lanthimosa. Šteta što nije zaokružen kao punokrvna “lipicanerska” cjelina, ovako je to film se pedigreom dostojan brojnih izložbi no ne i pobjeda.

No Lanthimos jest pobjednik. Uspio je uvući svoj čudesni svijet u holivudski mainstream, i svaka mu čast. Ipak i Jastog i Ubojstvo svetog jelena i Miljenica po meni su uspjeliji i konkretniji filmovi, s više zanesenosti i dobrog bizarnog osjeta.

Bacimo sve to na stranu i sagledajmo činjenice. Film je dobitnik Zlatnog lava u staroj Veneciji,osvajač Zlatnih Globusa ( proglašen najboljom komedijom te je Stone najbolja glumica), nominent za brojne Oscare i ino, tako da nije fulao fudbal. No do nadmoćnosti mu fali zaokruženost i ujednačenost.

Iako nije napravio remek djelo Lanthimosu se uvijek veselimo jer u izverzirani holivudski svijet on donosi tračak zaigranosti i neočekivanosti. Nadamo se da se neće pretvoriti u štancera Nolana i molimo se za njega.

OCJENA: 4  GODINA: 2023. TRAJANJE: 141 min

ULOGE: Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo

ŽANR: komedija, fantastika

SCENARIJ: Tony McNamara

REŽIJA: Yorgos Lanthimos

za P.U.L.S.E: Ivana Perić

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments