Pavlova torta, “instalacija a la majloV”
Kada je nekome životni put zacrtan od trenutka rodjenja, onda je to dar božiji.
Rodila se kao nedonošče pa su je ušuškavali perjem i vatom da bi se njeno maleno telo lakše prilagodjavalo novoj sredini. Njena majka je, iako siromašna pralja, svoju nežnu pahuljicu brižno negovala i čuvala. Kad je stasala i ojačala započinje svoj elegantni pohod na baletske podijume celog sveta.
Očaravala je gde god da se pojavi krhkom naturom i neprevazidjeno skladnom figurom.
Trepetavu baletsku ulogu “umirućeg labuda” je svojom improvizacijom, od 130 sekundi, dovela do savršenstva po čemu će je pamtiti ceo umetnički svet.
O Ani Pavlovoj je mnogo toga napisano, a njen tajnovito tanani život i danas izaziva i golica maštu.
Snažan utisak koji je ostavljala na ljude zadreo je i u oblast kulinarstva pa je čuveni kuvar njoj u čast izmislio i oformio desert koji i izgledom podseća na “umirućeg labude s krvavom mrljom”, baš kao što je i u baletskoj predstavi odigrano.
Bela packa s krvavo rubin crvenom kopicom i asocijativno nas danas podseća, gledajući na *Tortu “Pavlova”, na umirućeg labuda u njenoj interpretaciji!
Desert “PAVLOVA”
-175 gr prah šecera umutiti s 3 belanca,
1 kašičicom belog vinskog ili voćnog sirćeta,
1 kašičicom jestivog skroba, umutiti po francuskom načinu za pravljenje – fr. meringue-a, rus. merenga, it. meringa, nem. baiser-a
-od smese formirati “gnezdo” dijametra 20 cm, visine 6 cm,
ispeći da ostane belo pri temperaturi od 150 C 1 sat (ili nižoj temperaturi 120-130 C)
-iskljušiti rernu, a “gnezdo” ostavite u rerni sve dok se potpuno ne ohladi
-na 1 sat do služenja torte, ne ranije, umutiti od 3 dl slatke pavlake šlag, njime napuniti “gnezdo” a preko dodati voće po izboru (jagode, maline, borovnice, ribizle)
-tortu ukrasiti voćem umočenim u sneg od belanaca provučenim kroz prah šećer, stvorivši tzv. efekat “inje”
Приятного аппетита!
Za P.U.L.S.E / Vera Momčilović
majlov, ovo je iz serije ciste dekadencije.
jednom sam napravila ustupak pa sam probala minijaturnu verziju pavlove, sa-vr-se-no.
kada napravis onaj chocolate molten ili french croquembouche, prosledi, to se ne propusta nikako