Srećan 50-ti Doc Martens!

Srećan 50-ti Doc Martens!

Bez obzira koji stil u oblačenju negujete, bez obzira kojoj generaciji pripadate,  pretpostavljam da je svako od vas imao/ili  ima/u svojoj kolekciji cipela bar jedne Dr. Martens i Levi’s farmerke.

Pre nekoliko meseci, tačnije 1 aprila, martinke su proslavile 50-ti rodjendan.

Magičan momenat nastanka čuvenih martinki desio se kada je Dr Martens/ originalno ime mu je bilo Maertens pa je promenjeno zbog lakšeg izgovora/ zadobio povredu članka na nozi na skijanju i dok se oporavljao, zajedno je sa kolegom Dr. H. Funckom dizajnirao ortopedske čizme od mekane kože sa vazdušastim  ulošcima da bi lakše hodao sa povredjenom nogom. Čizme su počele da se proizvode u Nemačkoj a kasnije se cela proizvodnja preselila u Wollaston, Engleska, gde su doktori Martens i Funcks pronašli fabriku čiji su vlasnici bili porodica Griggs koja je već proizvodila radne čizme i 1. aprila, 1960. prve martinke sa malim izmenama: 8 rupica, tamno crveno-braonkaste boje /tzv oxblood red/ sa karakterističnim čuvenim žutim štepom i sada već tradicionalnim Air Wair đonom, pojavile su se na tržištu u Engleskoj pod nazivom, 1460 /izvedeno od datuma nastanka 01.04.1960/, a godinu dana kasnije i cipele, sa tri rupice, 1461, i postale britanska modna ikona, a zatim i svetska opsesija,  pored tadašnje velike konkurencije: poznate i popularne Čelzi čizme, Kubanke sa potpeticama koje su bile omiljene Bitlsima i Klarks dezert čizme.

Ostalo je istorija. Koštale su £2.

Do sada je prodato više od 100 miliona martinki po svetu. Proizvedeno je 250 različitih modela: od zlatne do ljubičasto-purpurne boje, sa cvetovima, karirane, na tufne, jednobojne…

Nosili su ih  i radnici, i doktori, i pravnici, i službenici, učenici, sledbenici i predstvnici svih mogućih subkultura : prvo su ih prihvatili kasnih 60-tih skinhedsi, pa pankeri, modovi, predstavnici glam roka, ska, psycho-hilbili, goti, nu-metalci, grandž fanovi itd. Od poznatijih/ a ko nije?/od Sex Pistolsa /1975/ do Peta Townshenda, The Clash, Elton Johna koji se pojavio u mjuziklu Tommy u Dr. Martens, posebno dizajniranim čizmama  kao Pinball Wizard, nosili su ih u filmu A Clockwork Orange, nosili ih i  Curt i Courtney, Lady Gaga, Madonne, PJ Harvey, Sienne Miller, Daisy Lowe, Avril Lavigne, Naomi Campbell, praktično svi manje ili više poznati koji mogu da mi padnu na pamet su se bar  jednom pojavili u čuvenim čizmama.

Znate li šta imaju zajedničko britanske grupe iz 80-tih Madness i The Cure sa Robert Pattinsonom, Papom John Paul II i Dalai Lamom, da da, Dalai Lamom?

Pa Doc Martens, naravno!

2003. proizvodnja se seli u Kinu i Tajland, a 2007. vraća se u Wollaston, Engleska, odakle je i sve počelo.

Šta to martinke imaju a druge čizme nemaju?

To su čizme koje nas identifikiju sa mladima i mladošću, sa prohujalim vremenima. Nosili su ih oni koji su bili smeli i odvažni, buntovnici, autsajderi, neprilagođeni, različiti i hrabri. Bile su kao i tetovaža, imale su ličnu poruku i negovale su kult individualnog i alternativnog razmišljanja

Za proslavu 50-to godišnjice DM kompanija je angažovala muzičare koji su snimili svoje verzije kultnih klasičnih pesama od Human League, Buzzcocks, the Pogues na videu u kome se pojavljuju i poznate ličnosti koje komentarišu atmosferu, spirit i duh proteklih dekada koje su DM obeležile.

Martinke su bile izazov i za mnoge poznate modne dizajnere: J. P. Gaultiera, Yamamota, V.Weswood, M. Blahnika, Garetha Pugha, P. Smitha, Jaspear Conrana.

Prolećna/letnja sezona 2010 DM je napravljena od metalic materijala i od tzv. TecTuff Express kože koja podseća na canvas, u pastelnim bojama.

A za kraj, mala galerija najnovije kolekcije za jesen/zimu 2010:

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

 

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Valentina Đorđević
13 years ago

Ja cu za dva-tri meseca opet da uskocim u jedne! 🙂 Steta sto vecinu modela nije moguce kupiti u Beogradu…

milicaa:)
milicaa:)
13 years ago

Mene bas zanima da li imaju neke od ovih cvetnih da se nadju u Bg-u(druga slika ispod teksta) Savrsene su! 😀