Kontakt – Kompleksan odnos nauke i religije

Naučno fantastični film ,,Kontakt” iz 1997. godine, nudi izuzetno nadahnutu i inspirativanu priču bliskog susreta sa vanzemaljskom inteligencijom, večitom misterijom, koja predstavlja težnju i srž naše radoznalosti kao civilizovanih bića. Pre same analize filma, potrebno je naglasiti da se radi o uverljivom futurističkom prikazu modernih medija i komunikacione tehnologije, što govori koliko je režiser Robert Zemekis uspešno predvideo mnoge stvari kojima smo u današnje vreme okruženi. Pored toga, vizuelni efekti su na najvišem nivou, kao i muzika Alana Silvestrija koja doprinosi emotivnoj dubini filma.

Vraćajući se kući, suočava se sa realnošću da je njeno putovanje ipak bio neuspeh, jer je trajalo samo jednu sekundu iz perspektive ljudi koji su projekat pratili sa Zemlje, a zapravo je njen doživljaj puta bio višesatni, što nikako ne može da dokaže. Putovanje svedoči samo njeno iskustvo i višesatni snimak na kameri (fiksirane oko glave), koji osim ,,snega” na ekranu (kao kada posmatramo video kanal bez signala), ne prikazuje ništa drugo. Ostaje dilema da li je snimak obrisan od strane vanzemaljske inteligencije ili su ga izbrisali moćnici na zemlji kojima ne odgovara dokaz o postojanju vanzemaljskog života. Jedini dokaz njenog putovanja ostaje vremenski okvir u kojem je kamera snimala.

Film ,,Kontakt” prikazuje kompleksan odnos između nauke i religije, postavljajući pitanja o njihovoj komplementarnosti i potencijalnim sukobima. Ideja o postojanju vanzemaljskog života postaje svojevrsna zamena za tradicionalnu veru, ali istovremeno postavlja pitanja o tome kako bi verske zajednice reagovale na takvo otkriće. Film pokušava integrisati verske principe u nauku, kroz emotivni odnos glavne junakinje i sveštenika. Na taj način pruža gledaocima priliku da dublje razmišljaju o mogućim tačkama dodira, ali i neslaganja između naučne i verske perspektive, kako bismo kao društvo mogli odgovoriti na potencijalna otkrića koja bi mogla promeniti naša temeljna uverenja. Dakle, pored naučnog iskustva, film govori o poniznosti i sumnji za sve one koji žude da upoznaju Univerzum i naše mesto u njemu, ne izbegavajući ravnopravan udeo religije u svemu tome, jer kako naučno objasniti nešto za šta nema dokaza, a ipak se dogodilo i postoji.

Borivoj Vujić

Izvor: Tekstovi i poezija

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments