Koreografija života – pisanje kao govor duše

„Koreografija života“ Tamare Filipović Ljubenović je knjiga koja će vas, ako joj to dozvolite, izvući i iz najdublje hibernacije, u koju ste zapali zbog svega što nije ljubav, radost, svetlost, svega što vas je sputavalo, kočilo, uspavljivalo. Rečenice, u njoj ispisane, majčinski će vas nežno ohrabriti, zagrliti, utešiti, a onda će vas, kada se najmanje budete nadali, šutnuti nogom u zadnjicu i pozvati da se probudite iz stogodišnjeg sna.

Tamara je knjigu pisala poput vrsnog terapeuta, poput dragog učitelja, poput bliskog prijatelja, otvarajući, usput, jedan vidik za drugim, sve do ukazivanja prizora neslućene lepote. Uprkos tome što je u knjizi obradila obilje apstraktnih tema, Tamarine rečenice odišu jasnoćom, nedvosmisleno jezgrovitim i sažetim savetima, one naizmenično uljuljkuju, pa drmusaju. Nude darove u vidu rušenja predrasuda i lažnih uverenja, otkrivanja svrhe i smisla postojanja, paljenja ugašenih iskri života. Nose u sebi pouku, imaju težinu, natopljene su suzama, kako onima koje teku zbog tuge tako i radosnicama.

koreografija

Tamara piše i pleše na isti način: fluidno, izražajno, gipko, kombinujući ponekad oštre, sportske korake sa mekim, ženstvenim, senzualnim. Nad svakim svojim korakom ima punu kontrolu, do koje je došla nakon što se predugo saplitala i o najmanji kamenčić. Svojski se potrudila da dočara koliko je važno da radimo na sebi, da razgolićujemo svoje slabosti, da grlimo svoju snagu, da težimo čudima. O svemu je pisala pitkim, savetodavnim tonom, sa željom da njene naučene lekcije i savladana iskustva pomognu drugima da ostvare svoje pune potencijale, da žive u punoj svesnosti, ispunjeni ljubavlju i zahvalnošću.

Na tržištu ima i previše knjiga koje nas uče kako da se razvijamo i rastemo, ali samo retki autori imaju petlju da se ogole u meri u kojoj je to Tamara učinila. Primenila je tu svoju petlju i iskoristila svoje spisateljske sposobnosti da napiše jedan sjajan priručnik za napredovanje na svim životnim poljima, knjigu koja predstavlja njenu biografiju, ali i lični pečat, amajliju, talisman i medalju.

Slavica Ivaniš

Biografija 

Tamara Filipović Ljubenović je rođena u Nišu, 1982. godine. Završila je Pravni fakultet, ali se nikada nije bavila poslom za koji je stekla diplomu. Od svoje desete godine nosi u sebi poriv za plesom i pisanjem, kao i potrebu da pomaže i bude društveno angažovana. Ples, muzika, osmišljavanje koreografija kao i pisanje, predstavljaju njen potpis, kroz te sfere se najbolje izražava. Baveći se njima, uspela je da savlada svoje slabosti, da zavoli život i probudi radost u sebi. Knjiga koju je napisala verno dočarava taj proces, i nudi uputstva kako da ga i drugi slede. Priručnik za rad na sebi, „Koreografiju života“ Tamare Filipović Ljubenović, je objavila Izdavačka kuća „Čigoja.“

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments