Stakleno zvono Silvije Plat

“Možda ako uhvatimo sebe da želimo sve, to je zato što smo opasno blizu da želimo ništa.” – Silvija Plat

“Nikolas Hjuz, sin čuvene pesnikinje i pisca Silvije Plat i britanskog pesnika, svetske slave, Teda Hjuza izvršio je samoubistvo u svojoj kući, 18. marta 2009., na Aljasci, skoro 50 godina kasnije od samoubistva svoje majke i maćehe i devet godina kasnije od smrti svog oca. Imao je 47. godina”.

Bila je to kratka vest u novinama koja me i nije mnogo iznenadila. Nikolas je ipak na kraju izgubio dugotrajnu bitku sa depresijom.

Silvija Plat

Dve knjige su ostavile težak i mučan utisak na moje tinejdzersko odrastanje : “Gospođa Dalovej”, Virdzinije Vulf i “Stakleno zvono”, Silvije Plat. Obe knjige su mi dugo stvarale veliku zbunjenost i opterećujuću zebnju i otvarale ozbiljna pitanja na koja, tada, nisam znala odgovore.

Stakleno zvono” je zloslutna refleksija ličnog Silvijinog iskustva, njene borbe sa depresijom i jednim pokušajem samoubistva dok je radila, kao student, u magazinu “Mademoiselle” u Njujorku. Posle kratkog lečenja u bolnici za poremećene osobe, Silvija odlazi u Kembridž na studije poezije i tamo upoznaje svog budućeg muža, pesnika u usponu, Ted Hjuza.

Ted i Silvija 1956. u Parizu na bračnom putovanju

1956. godine udaje se za Hjuza, radja dvoje dece, Nikolasa i Fridu1962. godine se razvodi, posto je Hjuz ostavlja zbog druge žene, Azije Vevil. 1963. godine Silvija je izvršila samoubistvo u svojoj kući u Londonu, trovanje plinom, dok su joj deca spavala u drugoj sobi. Imala je samo 30. godina.

Šest godina kasnije, druga žena Ted Hjuza, Azija Vevil izvršila je samoubistvo na identičan način kao Silvija. Sa njom u smrt odlazi i njena četvorogodišnja ćerka, Sura.

Ted Hjuz je dugo izbegavao da javno govori o Silvijinoj smrti sve do 1998. godine kada je izašla iz štampe zbirka njegovih pesama, “Rodjendanska pisma”, u kojima je opisao njegov odnos sa Silvijom. Ted Hjuz je preminuo iste godine kada je zbirka pesama izdata.

Silvijino pisanje o samoubistvu, njen život sa Tedom i konačno, njeno samoubistvo, stvorili su od Silvije mučenicu – feministkinju, iako je Silvija prezirala feminizam i većinu žena.

Poznato je da samoubistvo u porodici, pogotovu ako je u pitanju slavna ličnost, ostavlja otvorenu mogućnost i za najbliže. Ljudi skloni samoubistvima nisu stabilni roditelji. Takvi roditelji, često, radjaju i odgajaju decu sklonu samoubistvu. Ernest Hemingvej je izvršio samoubistvo u 62.godini. U svojoj kratkoj prici “Indijanski kamp” opisao je samoubistvo Indijanca ovim rečima:” Možda on jednostavno dalje nije mogao da izdrži.”

Šta je nateralo Silviju i Aziju na samoubistvo? Da li je Ted bio razlog? Šta je nateralo Nikolasa na samoubistvo? Da li je Silvija bila razlog? Možemo samo da nagadjamo.

“Ne mogu da reagujem. Osećam se vrlo smireno i vrlo prazno, kao da sam u samom centru tornada i krećem se nezainteresovano ka središtu erupcije.”

Bila je talentovana. Bila je lepa. Bila je udata za uspešnog i slavnog pesnika. Bila je nesrećna i depresivna.

Samoubistvo Nikolas Hjuza, izgleda ukazuje na zaostavštinu punu bola koju su mu roditelji ostavili.

za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

pročitati u nastavku i

https://pulse.rs/generation-du-feu/

Tekst o Silviji Plat na portalu Pulsa

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] P.U.L.S.E /Snežana Moračić […]

jadranka matk.
7 years ago

Mozda on jednostavno nije vise mogao da izdrzi ERNest Hemingvej *(Starac i more)