Hi – Men u zemlji čuda

I tajna kod nas neobjavljenih strip epizoda Mastersa koje je nemoguće više igde pronaći u celini.

Ima tome već nekih skoro trideset godina. U vreme sredinom osamdesetih godina prošlog veka kad je Džordž Lukas izjavio da se u dogledno vreme do daljnjeg neće baviti avanturama Luka Skajvokera a pre nego što će početkom devedesetih Nindža Kornjače zauzeti mesto u dečijim srcima nastao je čudan i lukretivan hibrid Star Warsa i Konana varvarina – Hi Men i Gospodari Svemira (Masters Of The Universe). U cilju da se popuni ogromna potrošačka praznina nastala povlačenjem Kennerovih SW figurica zvezdanih ratnika s tržišta i toga što je Miliusov film o Konanu bio odveć nasilan (i prepun scena seksa) da bi mogao da bude očekivana reklama deci za propratne igračkice s tematikom varvarskih heroja i heroina u borbi protiv moćne magije firma Mattel je preradila svoj dotadašnji proizvod lutku BIG JIM-a u svemirskog varvarina Hi-Mena. Uz Big Jima je trebalo spasiti sa rafova tog mega stor kutka neprodatog lutka pripitomljenog Džimovog belog tigra. U pomoć je u tu svrhu pozvan Donald F. Glut koji je napisao knjišku adaptaciju SW filma Imperija uzvraća udarac da napravi okvirnu priču koja će balansirati između kosmičkih i varvarskih borbi a pritom uključiti u to i neprodatog tigra da s njim svako dete poželi da se igra.

Tigar je postao nerazdvojni pratilac glavnog junaka samo mu je boja promenjena u zelenu po uzoru na alhemijskog zelenog lava koji simboliše dobijanje zlata iz metala. Glavni junak je bio kraljević daleke planete Eternije – Princ Adam koji je putem čudotvornog mača koji mu je zaveštala zmijska prvosveštenica zaposedao duh varvarskih predaka branitelja Olara i He-Ro-a koji je od njega stvarao nepobedivog borca za pravdu. Njegov tigar je pri toj transformaciji takođe od plašljivog Krindžera postajao moćni Battle cat. E sad…Koga staviti kao arhi-neprijatelja ovom plavokosom naizgled Danskom Kraljeviću? Pa zašto ne upravo onoga kog je imao Šekspirov danski kraljević Hamlet – njegovog strica! Brat Adamovog oca kralja Randora – Keldor uskraćen prava na presto zbog neobično plave boje kože poveo je pobunu u kojoj je ne samo izgubio odsudnu bitku već mu je i kiselina razjela lice do samih kostiju lobanje te je nakon toga postao strašni SKELETOR. Tako je nastao još jedan kraljević u borbi protiv svog strika sad sa licem samog “avaj” pokojnog “jadnog Jorika”.

Šta je sledeće krucijalno za priču? Pa biblijski motivi nikad nisu na odmet… Našem princu majka je sa Zemlje. Zove se Marlena (skraćeno od Marija Magdalena) a otac vanzemaljac Randor varijanta imena Ragnar koje znači božiji savet ili božiju snagu i milost. Princ se zove kao prvi čovek iz Starog zaveta Adam a nasuprot njemu mesto EVE imamo zlu Evil-Lyn Skeletorovu družbenicu. Iz istog kalupa za lutke napravljena je i pozitivna Adamova crvenokosa drugarica Tila (možda akronim od Lilit). Skeletorov štap moći ima vrh u obliku glave ovna kao i Mojsijev. Hi Men na grudima ima malteški krst, a u drugoj dimenziji sestru poi menu ADORA (obožavateljku Egipatskog boga Ra – adore Ra) koja takođe dobija transfomišuće moći i postaje nepobediva boginja (sheer Ra) SHE-RA koja spasava tamošnju kraljicu Anđelu zaista nalik anđelu sa sve belim krilima, od đavolice po grčko mitološkom imenu Harpija. Ako vam sve ovo zajedno izgleda kao sažeto predavanje iz komparativne mitologije – to je tek početak. ETERNIJI koja je (u odnosu na nas) VAN VREMENA preti uništenje iz ETERIJE koja je VAN PROSTORA od strašnog Hordaka s vampirskim atributima i crvenim šišmišem na grudima koji se pojavljuje ko pretnja smakom sveta iz apokalipse po Jovanu koja redovno udružuje Hi Mena i Skeletora u borbi protiv njega da bi spasili svoje. Hi Men i Skeletor su kao YIN i YANG.

Hi-Men baštini sile zamka Grejskal (Siva Lubanja) koji nosi Skeletorov lik (nalik na ulaz u Fantomovu pećinu) dok Skeletor obitava na Zmijskoj planini koja ima atribute zmijske prvosveštenice koja je Adamu podarila čarobne moći mača. Tek u kasnijim verzijama čarobnica (Zoar) postaje nalik na pticu Horusovog sokola ili Izidu. A zmije i gušteri postaju negativci iz drevnih davnina predvođeni kraljem Hissom. Čudovišta iz morskih dubina su redovno saveznici Skeletorovi a krilati leteći junaci neba Adamovi. Balans je tu ne samo među silama prirode i magije već i nauke. Na Hi-menovoj strani je dobri naučnik Dankan zvani (Čovijek-Oružje) Men-at-Arms a na Skeletorovoj zli tehno-robotistički egzercir Trap Jaw. Ono što Skeletoru na licu najupadljivije nedostaje su oči što je ustvari jedino što se od lica i vidi Hi Menovom čarobnjačkom letećem povereniku ORKO-u. Eto to bi sad bilo dovljno za mali orijentacioni uvod u našu kompleksno ukomplikovanu priču…

Kada je ova ovako bajkoliko arhetipski potpuno prenakićena priča o borbi i balansnoj ravnoteži Dobra i Zla (prvo preko igračaka iz inostranstva i lokalnuih komisiona uz koje se dobijao propratni mini strip na četiri jezika pa potom i crtane serije) stigla u SFR Jugoslaviju bio je to pravi BUM! Po dvorištima se od jutra do mraka moglo čuti neko prentuzijastično ovim junacima opčinjeno dete kao uzvikuje SIVE LUBANJE SILOM ili ZATOČIO SAM HI MENA U LJES OD FOTANIJA ili ČARI MOJE ČAROVITE ili STRAŠKO JE POSTAO BORBENI MAČAK ili neki drugi citat iz nje. Dok su pred časove muzičkog metalofoni školaraca brujali temu iz Masters crtaća: sol-sol-sol-sol-mi-sol-la-sol-la-sol-mi-sol-la-sol-fa-sol-mi-do-re. Neposredno pre emitovanja Filmation crtane serije kod nas nedeljom uveče u sedam i petnaest i Politikin Zabavnik je  u svom 1881. broju 15. januara 1988. počeo da izdaje strip avanture Hi mena i gospodara svemira na po dve strane u boji. Ove je crtao Belgijski autor Gerald Forton koji je originalno i vizuelno kreirao pototipove likova za kako ih pretočiti od igračaka u junake za crtani tako da je sličnost sa onim što su deca gledala u crtaću bila najveća moguća od svih do tad ponuđenih adaptacija u svetu devete umetnosti. Nažalost da li iz finanijskih ili tehničkih razloga Zabavnik je u nastavcima objavljivao samo dnevne kaiševe Mastersa dok je nedeljne table na kojima se dešavao ključni rasplet ili raskošna vizuelna bravura redovno izbacivao napravivši tako jednu od najvećih stripskih zagonetaka na našim prostorima.  -Kako sad ovo? A šta je bilo posle?- Dani su se pretočili u godine i dekade a odgovor nam nije stigao…

Kada je tek u februaru druge decenije narednog milenijuma dakle baš ove 2017. godine američki izdavač iz Milvokija Dark Horse po ceni od 30 dolara konačno objavio kompletan album svih Gerald Fortonovih avantura Mastersa ponadali smo se da će četvrtvekovna misterija biti najzad i definitivno rešena do kraja… I zaista konačno smo videli te brojne izostavljene delove starostavnih Hi-men epizoda koje su faille onomad u Politikinom Zabavniku ali onda je u pogledu njihovog ostatka došlo još veće iznenađenje…Kako je u sred objavljivanja ovog stripa u nastavcima popularnost Mastersa naglo opala sam strip je povučen ne samo iz našeg Zabavnika već i američkih novina te je priču do kraja nastavilo da objavljuje tek par listova u Grčkoj, Indiji i na Dalekom Istoku. U poteri nalik na onu iz Indiane Jonesa za svih redovnih 1674 nastavka ove epopeje (u kojoj je kako kažu u Dark Horsu jako bitan učesnik bio i jedan od fanova s naših prostora Dušan Mitrović) ispostavilo se na kraju da čak 35 delova nije sačuvano uopšte ni u originalu ni u ikakvoj novinskoj kopiji! U luksuznom DH strip albumu mesto njih stajao je samo slovni sažetak sinopsisa. Tako su Fortonovi Mastersi u celini i u svetskim razmerama ostali i dalje misterija kontinuiteta što je začudno jer dan danas imamo kompetano sačuvan najstariji strip na svetu Gustava Dorea (1832-1883) Istorija Svete Rusije a nemamo celovit strip zasnovan na hit seriji sto godina kasnije.

Dok i te karike koje nedostaju možda ne isplivaju jednog dana na obali Jokohame ili među starinama na tržnici u Marakešu ili Nju Delhiju ostaje nam da uživamo u ovom za nas odavde ne malom proširenju dosadašnjeg Masters kanona koji smo upravo dobili. Jedna od epizoda koje do sad nismo videli uopšte vodi Hi-Mena pravo u Alisinu Zemlju Čuda, druga u razgovor i poverljivi ortakluk sa živom mumijom dok ga poslednja avantura vodi do za dečji strip atipičnog filmskog poljubca sa izvesnom Marom. Al nećemo pred rudu… Evo po redu o svem novom i o starom.

Prva epizoda Gospodara Svemira objavljena kod nas (15.1.1988 -18.3.1988.) bila je DAY OF COMET svojevrsni omaž prvoj stripskoj epizodi Rejmondovog Flash Gordona u kojoj Zemlju ugrožava planeta jurišajući na nju kao asteroid. I ovde Eterniju ugrožava gigantska Gigova kometa. Kako je svaka epizoda reklamirala nove Mattel Masters igračke na tržištu koje su u njoj bili protagonisti, linija lutaka koje ovde pomaže Hi-Menu da spasi stvar su transformišući ljudi/meteori Stonedar i Rokon. U Politikinom Zabavniku su tu od ključnih delova priče nedostajali uvodna tabla koja nas upoznaje sa univerzumom Mastersa i stranica u kojoj prvi put vidimo Adamovu transformaciju u Hi-Mena. Potom nedostaje strana u kojoj se pojavljuje Hordak i predstavlja kao Skeletorov bivši učitelj. Čak je i finalni sudar letelice koju Hi Men baca na preteću kometu da bi joj izmenio putanju izostao te iz preostalih nam kaiševa vidimo događaje post festum dok Hi-men nakon eksplozije ostaje da pluta po kosmosu jer je iz štampe izbačena i finalna proslava njegove pobede potom na tlu.

Druga u SFRJ od 18.3.1988 – 3.6.1988 objavljena epizoda VENGEANCE OF VIPER KING koja nas upoznaje sa linijom lutaka zmijskih negativaca pod vođstvom Kralja Hisa opet preskače transformaciju Adama u Hi-Mena i zanimljivu paralelu u kojoj i Čarobnica i Skeletor u isto vreme na različitim mestima jedno od drugog izgovaraju istu rečenicu da se neka vrata nesmeju otvarati. Nedostaje tabla u kojoj kraljica Marlena laserskim pištoljem tamani gigantske zmije kao i one na kojim vidimo Čarobnicinu transformaciju u sokola i potom iz ptice ponovo u ženu. Da bi ova gruba skraćenja dobila neki smisao peripetija se morala prepakovati u rasplet i naši prevodioci su se stoga bacilli u slobodniji prevod koji je zahvatao ono što će se desiti na stranama koje nedostaju tako da Skeletorovo Opet si me promašio prevedeno kao OPET SI ME NADMUDRIO. Treća epizoda (3.6.1988-19.8.1988) NINJOR STALKS BY NIGHT reklamira lutku negativca Nindžora (eto nam prekursora Nindža Kornjača a ne zaboravimo i njihova April O Nil je bila crvenokosa kao Tila) i igračku kostura koji svetli u mraku Scare Glowa. Prekid izostavljenih tabli se ovde srećnije uklapa te vidimo na pola i transformaciju od princa u super-heroja i Nindžora koji vežba pogodke šurikenom na slici protivnika ali se gubi ime orijentalnog čarobnjaka koji ga je u tajnu misiju poslao – TYLGAR. Epizoda (19.8.1988-11.11.1988) TERROR TAKES TIME šalje Hi-Mena kroz dimenzioni portal Grejskala u prošlost Eternije i baš taj ključni momenat prolazka kroza nj kod nas fali kao i preobraženije Adama u Hi-mena i njegov prvi susret s Mattel lutkom koji ova avantura reklamira – zlog Mosquitora nalik na gigantskog komarca i njegovih robotskih HordTrooper saboraca. Naredna avantura EVIL UNDER THE STARS (11.11.1988 – 5.5.1989) nas upoznaje sa linijom lutaka koje će promovisati i sam igrani film firme Cannon o Mastersima od koga se dosta očekivalo (sa Dolf Lundgrenom i Kortni Koks) a to su bradati naučnik trol koji pronalazi kosmički ključ Gwildor te piratski negativac vešt s sečivom Blejd i njegov oklopni saborac Saurod. Iz ove epizode izostali su nam momenti kad Hi-men pobeđuje antigravitacionu mašinu, Tila gotovo fatalno nestaje u olupini letilice Kraljica Ilena a Gvildorova patuljasta simpatija Talija otkriva se volšebno kao samo jedan od lažnih evinih likova Evil-Lyn. Kako je Hi-Men pobedio Blejda zavitlavši ga na kontrolni kompjuter i Skeletor se potom u zadnji čas pojavio da spasi svoju Evil-Lyn izostalo je osamdesetih misteriozno iz našeg izdanja u potpunosti takođe.

Epizoda ATTACK ON SNAKE MOUNTAIN (27.1.1989 – 5.5.1989) u fokus stavlja jednu od retkih Masters figura koja predstavlja lik crnca – Klemp Čempa. Ovaj crni junak kreće u pohod na Skeletorovu Zmijsku planinu ali Čarobnica upozorava Adama da će uništenje Zmijske planine uništiti i ostatak Eternije jer ona je preko nje u strogom balansu kao Yin i Yang. Upravo ova ključna strana s tim upozorenjem i čak prikazom autentičnog Yin/Yang simbola falila je u Zabavniku. Ista avantura u svom produžetku vodi Hi-Mena poput (Sean Connerya u ZARDOZ-u) u samo dijamantko srce Eternije u kojoj dobija apsolutnu moć koja preti da ga apsolutno iskvari. Klemp Čemp, Tila i ostali pomažu Hi-Menu da ne postane pritom gori od Skeletora ubivši surovo istog već da ga poštedi i ostavi balans dobra i zla da viša sila i nadalje uredi. Iz naše verzije izostao je i sam kraj u kome Tila vodi našeg super heroja na delikatesni romantični piknik govoreći mu da se nada da je istina da je put do srca preko stomaka. Iako ova epizoda nije iskvarila Hi-Mena u stripu tokom nje je iskvaren način objavljivanja kod nas i smanjen sa osam na svega šest kaiševa u boji dok je mesto nedostajuća dva od tad pa do kraja objavljivanja zauzimala reklama za specijalno izdanje Mastersa sa strip avanturama preuzetih iz Marvel edicija. Ni u ovom specijalnom izdanju najmladji čitaoci nisu tretirani ništa specijalnije jer im je uskraćen napeti rasplet poslednje američke epizode (“Hi-Men je mrtav”) i mesto nje ponuđen kontigent nemačkih adaptacija ovih junaka koje su s njom bile u potpunom diskontinuitetu.

Od 12.5.1989 – 8.9.1989. kod nas u Politikinom Zabavniku objavljivana avantura REVOLUTION IN RONDALE  pravi crtanu kombinaciju planiranog arapskog proleća i parodiju svrgavanja Cara Nikolaja u Rusiji kroz scene očigledno inspirisane filmom TARZANs DESERT MYSTERY i Filmation crtaćem Vitezovi Orijenta (Arabian Knights). Rondejl – Eternijanski ekvivalent Arabiji na rubu je revolucionarnog puča koji protiv dobrog suverena Nikolaja vodi zli grof Roteleks ustvari Skeletor prerušen…pa da…ROTELEKS je SKELETOR pisano UNAZAD! Scene borbi s egzotičnim rondejlskim čudovištima sa nedeljnih tabli izosaju kod nas te tako ne vidimo kako je sa leđa kosmatog triceratopsa Hi-men upao u vodu gde je nastavio da se bori s još gadnijom morskom nemani, kao i unutrašnji monolozi Nikolajeve izabranice Mirande tajno zaljubljene u Man-et-armsa.

Poslednje dve epizode objavljene u Zabavniku u nastavcima u boji THE TIME OF DISASTERS (15.9.1989.-5.1. 1990) i WHEN YOU NEED AN EXTRA SOMETHING (12.1.1990-20.4.1990) kao da najavljuju ideju o tome da će se Hi-Men uskoro obresti u Luis Kerolovoj Zemlji Čuda: U prvoj ružičnjak oživljava i napada kraljicu Eternije a u drugoj u kojoj Evil-Lyn potčinjava svojoj vlasti svaku ženu koja koristi proizvode njene kozmetičke linije Hi-menu u rešavanju zagonetke pomaže mala plava devojčica s mašnicama veoma nalik na Alisu.

U ovo doba većina svetskih listova prestaje da objavljuje avanture Mastersa te ih se i Zabavnik brzo rešava kao vrućih krompira objavivši ostatak svog kontigenta ne na po dve strane u boji već iz tri puta crno-bele u svom obimnijem strip dodatku u sredini: IT’LL BE COLD DAY kao KRALJICA LEDA (15.6.1990-22.6.1990) i A WORLD IN BALANCE kao DIVLJINE NAKSOSA (19.10.1990-26.10.1990). Prva od ove dve epizode predstavlja varijaciju na Snežnu Kraljicu dok nam druga u igru ponovo uvodi astronomske nepogode koje kobno ugrozavaju planetu. Princ Adam ih ovaj put pobeđuje uz pomoć Gwildorove tehnologije bez potrebe da se pretvori u Hi-Mena. Prevodioci ponovo pomažu pri skraćenju nedostalih tabli tako da je napeto Orkovo dovikivanje kroz svemirski vakum “HANG ON ADAM HANG ON” prevedeno kao “URAAAA ZAKAČIO SE!”  čime se epizoda i gostovanje Mastersa u Zabavniku sasvim otkačeno završava.

Sad dolazimo do zadnje četiri epizode koje nisu nikad do sad ni viđene kod nas… Već u prvoj od njih AT THE EDGE OF DARKEST NIGHT primećuje se ozbiljna promena u crtežu kao da je G.Forton prepustio crtanje nekom drugom ili drugom dao da dovrši svoje već krajnje nezainteresovane i sasvim površne skice. Crtež ponegde asocira na rad LARRY HOUSTONA koji je uradio prve probne table Masersa u stripu za novine koje potom nije nastavio. U ovoj avanturi Princ Adam susreće živu mumiju Kartrana koja mu pomaže baš kao što je Don Lawrenceov strip junak Storm 1985. u 13 epizodi (DE DODER VAN ERIBAN) susreo sličnog pomoćnika iz sarkofaga u svojoj Pandarvskoj hronici 4. Pozajmljene ideje iz Storma još su prisutnije u sledećem nastavku HE MAN IN WONDERLAND gde u biblioteci s police knjiga koje je sa zemlje donela njegova majka Marlena astronautkinja Hi-Mena proguta Luis Kerolova knjiga ALISA U ZEMLJI ČUDA.

Na ovo nadasve paranormalno iskustvo on u sebi samo smireno kaže DOBRO SAM PROŠAO MOGAO JE DA ME PROGUTA I MOBI DIK! Dok susreće redom sve poznate likove od Ludog šeširdžije, Šašavog Zeca i Češirskog mačka (koji je ustvari prerušeni Skeletor), tera kornjače da pevaju pesme o supi i bori se sa Džabervoki orijašem Hi-Menu u liku Alise podršku daje sama Čarobnica Grejskala preuzevši na sebe njen lik.  Baš isto tako je u 15. epizodi “Storma” DE LEVENDE PLANEET živa planeta boginja Pandarva preuzela na sebe upravo lik Kerolove Alise da bi komunicirala sa njim u Pandarvskoj hronici 6. iz 1986. Lik Dodoa koji je metaforični predstavnik autora knjige Kerola alijas prof Dodžsona (nastao od Doždsonovog mucanja pri predstavljanju DO DO Dodžson) se ipak ne pojavljuje. Pridobivši naklonost Kraljice Srca koja u ovoj verziji nije neka preka nadžak baba već prava pravcata lepotica Hi-men uz pomoć njenog napitka za smanjivanje i čokolade od koje raste uspeva da se provuče kroz sitan otvor u drvetu Zemlje čuda nazad do svog sveta Eternije. Možda je ovde na razmeđu dveju fantazija trebao serijal nekako prirodno i maštovito da se završi jer sledeća epizoda SHAKEN TO THE CORE u kojoj se Mastersi bore protiv njihove vitrolne verzije opsenara Mandrak Mađioničara FAULT MASTERA deluje dosta usiljeno i van dosad vaspostavljenog konteksta produkt plasmana naročito kad znamo da igračka tog lika ni nepostoji.

Usred lošeg odziva na igrani film o Mastersima linija starih figura je već opasno skupljala prašinu u radnjama sa polica a nade u boljitak njihove prodaje su se sad polagale u crtani rivajvl serije New Adventures Of He Man u kojima i naš dobri junak i zli Skeletor odlaze sa Eternije u daleku budućnost na planetu Primus. Trenutni hip trend tog doba Total Recall i Star Trek Generations ukazivao je na moguć isplativ put kako da se Hi-Men otrese svog konanovskog sword and sorcery repa i postane čista fantastika skokom u budućnost na kom bi mu pozavideo i Klarens Grejov Brick Bradford. Nažalost na brzinu za novu produkciju na-vrat-na-nos zgotovljena crtana serija je bila ispod svih dotadašnjih Filmation standarda koji su plenili i svojim polu autističnim manga iskorakom delovala je kao kakva noćna mora (japanske anima) “Hajdi” na selu a ne organski nastavak priče o Mastersima. Nanovo redizajnirane igračaka bez hiper mišićnog tonusa u futurističkom stilu Flaš Gordona dovele su do potpune neprepoznatljivosti znani brend te nisu iole bitno privukle decu koje su u međuvremenu zaronila u svet mutantskih Nindža kornjaca i transformisućih Transformersa.

Poslednja epizoda novinskog Masters stripa THE LAST SUVIVORS ostaje nam tako kao svedočanstvo o toj pogrešnoj marketinškoj premisi upinjući se da nam predstave u njoj taj novi vrli svet budućnosti Primus i njegove likove koji su tu samo lutali nezgrapno između već odavno viđenih prikaza iz starih sf-a od Brik Bradforda do Bak Rodžersa. Sve ima svoj kraj. Pa i Hi-Men. Ali zadnja epizoda kao da namiguje vernoj Masters publici u Srbiji… -GIVE MY BEST REGARDS TO SEBRIAN- kaže He-Man tamošnjoj devojci iz budućnosti Mari na šta ga ona časti filmskim poljubcem u usta kakav nismo videli u Mastersima ni u igranom ni u crtanom filmu. Da li je SEBRIAN namerni akronim od SERBIAN kao što većina imena u Mastersima videli smo jeste ili samo slučajno nama slično ime lokalnog futurističkog gurua iz poslednje epizode ostaće do daljnjeg tajna za nas. A sa tajnama ljubitelji Mastersa odavno znaju kako… Kao Čarobnica, Čovijek oružje i Orko.

Za P.U.L.S.E: Dr Mladen Kalpić

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments