Knjaževac – srpska Venecija

Knjaževac – Srpska Venecija: Grad u našoj zemlji koji je nepravedno zapostavljen, a nestvarno lep.

Kažu da je najlepši grad istočne Srbije.

Za jedan grad na istoku Srbije kažu da je najlepši u tom delu naše zemlje, toliko lep da su mu turisti dali ime Srpska Venecija. U pitanju je Knjaževac, za koji smo svi čuli, ali mnogi ga nisu videli.

Fotografija: Miloš Jovanović

Grad na tri Timoka – Trgoviškom, Svrljiškom i Belom Timoku – ima brojne mostove, ali i vrlo živopisne građevine, te otuda i onaj naziv.

Drugo ime u narodu mu je Mali Pariz jer se tu nekada nalazila po jedna kafana na 100 ljudi, ali i zbog toga što fasade u Staroj čaršiji zaista podsećaju na Grad svetlosti.

Prema antičkim rimskim spisima iz IV veka Knjaževac se zvao Timaco Maiori, a u doba Turaka Gurgusovac, po golubovima gurgusanima. Bio je poznat po Gurgusovačkoj kuli, nekadašnjem zatvoru za mučenje, koju su zvali Srpska Bastilja. Skoro do temelja sravnio ju je Miloš Obrenović 1859. godina i od tada je u čast knjaza grad preimenovan u Knjaževac.

Danas je obnovljena kula i dalje simbol grada, ali preuređena u prostor za kulturne i muzičke manifestacije.

Ova otmena varoš jugoistočne Srbije ima duh prošlih vremena i nikog ne ostavlja ravnodušnim. Obično ljudi kažu da od posete Knjaževcu nisu očekivali mnogo, a dobili su neizmerno.

Knjaževački kraj poznat je po čuvenom vinu, dobroj trpezi, posebno staroplaninskom siru, a pre svega po gostoprimljivim domaćinima.

U okolini Knjaževca nalaze se brojni manastiri i crkve, u selu Ravni nalazi se arheo-etno park, a blizina Stare planine ovom gradu daje posebnu draž.

Kako kažu mnogi, najlepši deo ovog šarmantnog gradića je Stara čaršija. Gornji deo datira iz doba Turaka, tu su zgrade koje su nekada bile dućani trgovaca i zanatlija, dok je donji deo nastao nakon oslobođenja i tu su bile nekadašnje gostionice i kafane sa stambenim jedinicama na spratu.

Izvor: Nova.rs

Putopisi na portalu P.U.L.S.E

 
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments