Patricia Kas, glumica i pevačica nesvakidašnjih šansona

[wpedon id=”90510″ align=”center”]


Patricija je rođena 5. decembra 1966. u Forbahu u Francuskoj.

Kas, nesvakidašnja glumica, pevačica graciosnog glasa koji nosi nit francuske elegancije. Počela je da peva kada joj je bilo trinaest godina u Nemačkom kabare klubu, tu je nastupala punih sedam godina.


 

Ljudi su pokušali da naprave od mene nešto što nisam na početku moje karijere.

Patricija Kas

Ova avangardna umetnica je imala sreću kakva se malo kom umetniku desi za života naime, primećuje  je vrlo rano arhitekta Bernard Schwartz koji ju je predstavio piscu pesama Francoisu  Bernheimu. 1985. je imala svoj prvi singl ‘Jalouse’. 1987. karijera joj je doživela nagli uspon te,  pesma  ‘Mademoiselle chante le blues’ napisana od strane Didier Berbelivienera dobija jaku podršku i izizetno je slušana.

Patricija je od samog početa pokazivala svoje afinitete ka bluzu što se može reći iz navedene pesme koja ju je na neki način proslavila, ali je takođe inspiraciju crpila iz džeza i šansona, međutim za njene šansone se kažu da su nesvakidašnje, pošto neretko u svojim pesmama ubaci i primesu pop zvuka što učini pesmu efektnijom, ali verujem da bi tako nešto jedino Patricija i mogla da izvede, da je pronašla svoju originalnost i omaž po čemu će njeno ime ostati zapamćeno. Njen prvi album ‘Mademoiselle chante’ je zauzeo drugo mesto na francuskoj “album charts” puna dva meseca.

Patricija je verovatno imala manje padove koji nisu odjekivali u javnosti, o njenom radu se sve najbolje moglo čudi, albumi su prodavani u milionskim tiražima a interesantna je činjenica da je na jednom događaju nastupila i sa Majkl Džeksonom.

2001. godine je glumila u filmu ‘And now… Ladies and Gentlemen’. Zanimljiva činjenica je da je njen prvi album koji je snimljen na engleskom bio: ‘Piano Bar by Patricia Kaas’. Patricija je imala veliku turneju tog albuma koji je snimljen 2002. godine. Može se reći “trn u oku” ili manji “skandal” je bio njen album  ‘Sexe fort’ koji je započet 2003. godine zatim je napravljena pauza te je rad na istom nastavljen 2005. godine. Učesnica je bila Eurosonga a zanimljiv je naziv jednog od poslednjih albuma snimljen 2009. godne  ‘Kabaret’.

Za mene ljubav nije citat niti novela već realan život.

Patricija Kas

‘L’Ombre de ma Voix’ je knjiga njene autobiografije koja je objavljena 2011. godine. Štaviše knjiga je prevedena na više od šest jezika. Patricia Kaas je dobitnik mnogih nagrada, jedna od najzanimljivijih i verovatno manje poznatih je ta da je proglašena za najplaćeniju pevačicu na svetu.

Istražujući rad Patricije Kas moram priznati da o njenom privatnom životu nema značajnih tragova sem o tome ko su joj bili roditeljii, što mislim da je neumesno iznositi te činjenice u tekstu. Turbulentan život, spontanost je očigledno nešto što je nije karakterisalo (barem ne javno), već povučenost i posvećenost radu. Stiče se utisak da joj spotovi govore možda ono neizgovoreno, nenapisano, neobjavljeno, tekstovi pesama takođe. Jedno je sigurno, Patricia Kas je jedan povučen ali u suštini avangardan umetnik koji prezentuje svoju originalnost kroz tihu emociju elegancije.

Uvek sam sumnjala u sebe u svoj glas, svoje telo, baš u sve.

Patricija Kas

Možda ovaj citat je jedan od malobrojnih koji govori o nesigurnosti sjajnih umetnika, o njihovom prekrivenom bolu i njihovom sjaju suza upakovanih u tišini, koja će kao i obično kasnije zablistati iz zemlje na Sunce, pritom ne znajući šta stoji iza pesme, glasa i tela Patricije Kas.

Tekst pesme Et je m’en veux preveden je na engleski:

And I blame myself

“I never knew how to say “I love you”

And I blame myself so hard sometimes

That it makes you sad

To miss out on that

But I have too much memories

For just saying

That fairy tales are stories

That one tells to make you sleep

 

And I blame myself for hurting you

I blame myself for you being worried about me

Your shiny look, I know it

I blame myself for blaming yourself like that

But I can’t help myself

 

I’m not able to give you back

All this love you’re giving to me

Even if I want to defend myself

Memories imprison you

Nothing split, nor remedy

And even less a few seconds

But I want you to know that I love you, and not even

Because you birth me

 

And I blame myself for hurting you

I blame myself for you being worried about me

Your sad smile, I know it

I blame myself for blaming yourself like that

But I can’t help myself

 

And I blame myself,

I blame myself for hurting you

But I can’t help myself

I never knew how to say “I love you”

Even to the ones you didn’t love

Why do we always think again about

The same grudges we have deep inside of us

I wouldn’t like to miss out on

Words as simple as that

One day I will tell you

Before love is too late.”

Za P.U.L.S.E Milošević Slavica

https://pulse.rs/donacije/

AUTORSKI PROFIL

Pisac, objavila nekoliko knjiga i drama. Bloger inostranih medija "Jerusalem Post" i "Times of Israel".

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments