Živanši i njegova muza, Odri Hepbern

Balencijaga je jednom izjavio da je tajna elegancije u minimalizmu, bez ikakvih dodataka. Verujem u to. Zato i volim Živanšija…Njegov dizajn je bez ukrasa, bez dodataka, sve je izbacio“.

Odri HepbernOdri i Živanši su se prvi put sreli 1953. za vreme snimanja filma Sabrina. U to vreme, Živanši koji je tada imao 26. godina, bio je zvezda u usponu u francuskoj visokoj modi, rame uz rame sa čuvenim, skoro duplo starijim od njega, konzervativnog stila, Kristijanom Diorom. Živanši je sve o modi naučio od svog mentora i prijatelja, modnog dizajnera, Kristobala Balencijage.

1952. je otvorio svoj salon u Parizu pošto je nekoliko godina radio i učio zanat kod dobro poznatih dizajnera Lusijena Lelonga i Elze Šapareli. Njegove kreacije su bile revolucionarne za to vreme.

Ženstvene i jednostavne i perfektno sašivene. “Haljina mora da sledi žensko telo, ne telo haljinu, bio je Živanšijev moto”.

Za potrebe filma Sabrina trebalo je dizajnirati garderobu za Odri Hepbern. Za to je bio zadužen dizajnerski tim Paramaunta na čelu sa Edit Hed.

Ilustrcija/dizajn za haljinu

Edit Hed

Odri, koja je imala istančan ukus i osećaj za modu insistirala je da haljine budu “a real Paris dress”. Bili Vajlder, režiser filma, predložio joj je dizajnera Balencijagu. Balencijaga je u to vreme bio vrlo zauzet, radio je na svojoj najnovijoj kolekciji pa je Odri poslao kod svog mladjeg kolege i prijatelja, Ibera de Živanšija. Živanši se kasnije prisetio celog dogadjaja : “Iskren da budem, kada mi je Balencijaga javio da dolazi gospodjica Hepbern ja sam očekivao Ketrin Hepbern, medjutim na vratima mog studija pojavila se vrlo mršava, veoma visoka, krupnih očiju i kratke kose mlada žena u kapri uzanim pantalonama i običnom belom pamučnom majicom, baletankama i šeširom sa crvenom trakom koji nose gondoljeri iz Venecije. Obratio sam joj se : Mademoiselle, ja imam samo nekoliko radnica i radim uveliko na svojoj kolekciji, rado bih vam pomogao, ali sam vrlo zauzet. Odri je zatražila da vidi kolekciju, a poseta se završila sa nekoliko izabranih modela za film”.

Odri je tačno znala šta želi, kao i prednosti i mane svoga tela. Samo je htela da prilagodi dizajn za svoju ulogu u Sabrini. Kreacije koje je nosila u filmu postale su preko noći popularne u svetu.

Sabrina je nagrađena samo jednim Oskarom, upravo za dizajn kostima, a Edit Hed je umesto Živanšija , čije se ime nije ni spomenulo u odjavnoj špici, primila Oscar. To je Odri vrlo oneraspoložilo pa ga je odmah pozvala, Živanši je bio u Parizu i izvinila se.

“Bio sam veoma dirnut, ali rekao sam joj da se ne brine, Sabrina mi je donela toliku klijentelu da nisam mogao sve da postignem, medjutim, Odri je bila i dalje razočarana.

Obećala mi je da se to ubuduće neće desiti. I ispunila je obećanje. I to je bila jedna od njenih divnih osobina. Vodila je računa o drugima“, prisećao se Živanši.

Prvi susret je bio dovoljan da se između Živanšija/26/, modnog dizajnera u usponu, i Odri/24/, glumice, takođe u usponu, razvije neraskidivo i divno prijateljstvo puno poštovanja, prijateljstvo koje je trajalo sve do smrti Odri Hepbern, 1993.

Živanši je od filma Sabrine postao Odrin lični dizajner za skoro sve njene naredne filmove: Breakfast at Tiffany’s, Charade, Love in the Afternoon, Funny Face, Paris When It Sizzles, How To Steal A Million i Love Among Thieves. Živanši je pronašao svoju idealnu muzu i modela u Odri koja je njegove kreacija učinila još boljim.

Živanši je dizajnirao i šešire za Odri

Meri Kvant, engleska dizajnerka je izjavila da je Odri Hepbern ‘most stylish woman who ever lived’, Odri je postala kvintesencijalna ikona visokog stila i elegancije.

L’Interdit je parfem koji je Živanši kreirao 1957. samo za Odri, za njenu ličnu upotrebu. Dobila ga je na poklon kao iznenadjenje. Nije samo ona bila oduševljena parfemom, već i njeni prijatelji. Odri je navaljivala na Živanšija da L’Interdit stavi na tržiste, što je on i učinio. Čuveni fotograf Ričard Avedon je napravio reklamnu fotografiju sa Odri ispod koje je pisalo: “Once she was the only woman in the world allowed to wear this perfume. L’Interdit. Created by Givenchy for Audrey Hepburn.”

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

0 0 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments