Активности Архива Војводине током ванредног стања

Активности Архива Војводине током ванредног стања – У складу са измењеним околностима до којих је дошло услед пандемије вируса COVID-19 и увођења ванредног стања на простору Републике Србије, Архив Војводине је настојао да презентује већи број активности из своје основне и пројектне делатности, а у контексту публиковања читавог низа садржаја онлајн, односно путем својих интернет платформи.

Активности Архива Војводине у контексту објављивања садржаја су кореспондирали са иницијативом Владе Републике Србије „ДИГИТАЛНА СОЛИДАРНОСТ”.

 

 

1. Портал Архива Војводине – АРХИВУМ (www.arhivvojvodine.org.rs/archivum)

 

Портал Архива Војводине – АРХИВУМ – представља електронски ОНЛАЈН часопис Архива Војводине који је покренут крајем прошле године и на којем је током ванредног стања публиковано преко двадесет ауторских текстова, есеја и других садржаја који су учињени доступни широј јавности. Портал је регистрован од стране Националног ISSN центра за Србију под регистарским бројем: ISSN (ONLINE) 2683-4405. На Порталу се објављују научни, научно-популарни, прегледни и стручни ауторски чланци, као и различити текстови попут приказа, осврта, есеја итд. Такође, на Порталу су публиковани и други садржаји у краћој форми који су у вези са основном и пројектном делатношћу Архива Војводине. Портал је првенствено усмерен на архивистику, односно на архивистичку теорију и праксу, као и на теме везане за конзервацију и рестаурацију архивске грађе. Поред наведеног, у склопу садржаја публикованих на Порталу, налазе се и текстови из различитих области друштвених и хуманистичких наука попут историје, историографије, заштите и презентације културне баштине, археологије, као и ширег спектра интердисциплинарних студија. Број индивидуалних посета наведеног портала који представља први тематски електронски часопис овог типа на српском језику свакодневно расте.

 

 

2. Култура сећања Новог Сада (www.kulturasecanja.com)

 

Током ванредног стања, запослени у Архиву Војводине покренули су енглеску верзију интерактивне интернет платформе КУЛТУРА СЕЋАЊА НОВОГ САДА (http://kulturasecanja.com/eng/) кoja је од стране Националног ISSN центра за Србију проглашена за интегративни извор од посебног значаја за Војводину. Мапирање места сећања и култура сећања Новог Сада представља вишегодишњи пројекат посвећен мапирању, бележењу, интерпретацији и презентацији различитих локација – места колективног сећања и комеморације, као и других локација које су битне за културу сећања, колективну меморију и идентитет града као целине. Пројекат је покренут са основним циљем афирмисања и истраживања културе сећања, неговања критичке културе сећања, као и истраживања различитих форми колективне меморије града.

 

Петроварадинска тврђава

 

3. Издавачка делатност Архива Војводине

 

Током трајања ванредног стања Архив Војводине је у склопу своје издавачке делатности публиковао чак пет нових књига и студија:

  1. НАЂМЕЂЕР – ЕПОПЕЈА СРПСКОГ СТРАДАЊА, аутора др Небојше Кузмановића;
  2. СЛОБОДНИ ВОЈНИ КОМУНИТЕТ ПЕТРОВАРАДИН (1702–1918), ауторке Данијеле Бранковић;
  3. СТУДЕНТИ СА ДАНАШЊЕ ТЕРИТОРИЈЕ АП ВОЈВОДИНЕ НА УНИВЕРЗИТЕТИМА И ВИСОКИМ ШКОЛАМА КРАЉЕВИНЕ УГАРСКЕ 1736–1850, аутора Ласла Сегија на српском и мађарском језику, преводилац са мађарског језика на српски је Шаролта Картаг Миладинов;
  4. СТЕЊАК ЦРЊАНСКОГ, аутора др Миливоја Ненина;
  5. Друго издање књиге КОЛЕКТИВНИ ИДЕНТИТЕТИ СЛОВАКА У СРБИЈИ: Значај словачких културних и просветних институција и конфесионалног идентитета за конструисање и рефлексије националног идентитета Словака у Србији, аутора Кристијана Обшуста и др Небојше Кузмановића;
  6. Научну студију на енглеском језику EUROPE ACCORDING TO ENGLISH WIKIPEDIAOPENSOURCING THE DISCOURSE ON EUROPE, аутора Душана Милетића.

Поред наведених нових издања, Архив Војводине је на свој сајт поставио још неколико својих ранијих издања који су читаоцима доступни за слободно преузимање.

Такође, током ванредног стања припремљене су још три нове публикације чији се излазак из штампе ускоро очекује: Јевреји у јужној Бачкој, аутора Радована Сремца; Српске привилегије од 15. до 19. века, аутора Зорана Стевановића и сарадника Дејана Јакшића; Торонталска жупанија, аутора Олгице Трбојевић и сараднице Љиљане Бубњевић; Друштво за Српско народно позориште (1861–1941), аутора Ненада Предојевића, приређивача Дејана Јакшића и сараднице Љиљане Бубњевић.

 

 

4. Дигиталне презентације Архива Војводине

 

У склопу свог сајта, Архив Војводине је учинио доступним шест дигиталних презентација у оквиру којих су са посебним визуелним решењима обједињени каталози изложби и оригиналне архивске грађе.

 

5. Пројекат „Холокауст, европске вредности и локални архиви”

 

У време ванредног стања уведеног због епидемије вируса COVID-19, Архив Војводине и невладина организација Тераформинг из Новог Сада званично су започели рад на пројекту под називом „Холокауст, европске вредности и локални архиви”, који смо као Online Kickoff Event-а преносили путем стриминга уживо из Архива Војводине. Циљ пројекта је стварање и имплементирање специфичне одрживе методологије за развој иновативних приступа архивској педагогији у локалним архивима. Партнери на пројекту су колеге из Аустрије, Мађарске, Немачке, Пољске, Словачке и Чешке, као и учесници из Израела, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Норвешке, Грчке и Холандије. Такође, у сарадњи са Фондацијом Нови Сад 2021, пројекат је уклопљен у програм Европска престоница културе 2021.

 

 

6. Дигитална изложба „СРЕДЊОВЕКОВНЕ ФРЕСКЕ У МИНИЈАТУРИ”

аутора Светозара Пајића Дијака, представљена је на особени начин у оквиру архивске интернет презентације.

 

7. Повећање видљивости Архива Војводине на друштвеним мрежама

 

Током ванредног стања Архив Војводине је значајно повећао број пратилаца на свом фејсбук профилу, односно од почетка ванредног стања број лајкова на фејсбуку се повећао за преко четири стотине. Такође, у сарадњи са најпосећенијим магазином за културу и уметност PULSE, Архив Војводине је презентовао своју делатност на Порталу који прати преко 32000 појединаца.

 

8, Активности везане за основну делатност Архива Војводине

 

Пренос аналитичких описа из штампане и рукописне у електронску форму на Одељењу за старију и новију архивску грађу.

 

 
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments