Подунавске Швабe у Немачкој

На позив председника Удружења Подунавских Шваба г. Ханса Суприца директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, присуствовао је 25. октобра 2019. отварању изложбе „Приче о коферима: миграцијске везе” у Централном музеју Подунавских Шваба у Улму, у Савезној Републици Немачкој, где је са директором ове установе, Кристијаном Гласом (Christian Glass), разговарао о могућностима сарадње између Музеја Подунавских Шваба и Архива Војводине.

Изложба је концепцијски посвећена миграцијама, с обзиром на тренутно актуелне друштвене теме. Како је наведено у опису изложбе „скоро 50.000 људи из Улма” има различите етничке корене и населило је Улм из различитих (социјалних, економских, породичних итд.). Током изложбе, једанаесторо учесника испричало је сопствену причу засновану на личним предметима, који показују шта их и данас повезује са Подунавским Швабама.

Наредног дана, у Кући Подунавских Шваба у Синделфингену (Sindelfingen), организована је конференција у којој су учествовали сународници, национални савези и пријатељи Подунавских Шваба.

Конференцију је свечано отворио Ханс Супритз (Hans Supritz), савезни и државни председник Подунавских Шваба.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић био је један од учесника конференције на којој је представио делатност Архива Војводине и одржао предавање на тему: „Архив Војводине и његов значај за историју Подунавских Шваба”. Након презентације, бројни посетиоци конференције показали су велику заинтересованост да се упознају са радом Архива Војодине који у својим фондовима чува богату архивску грађу која се односи на историју Подунавских Шваба.

Такође, након конференције, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић обишао је Научни институт Подунавских Шваба и том је договорена сарадња између Института и Архива Војводине у контексту истраживања и презентовања тема у вези са културом и историјом Подунавских Шваба.

[ngg src=”galleries” ids=”46″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]Архив Војводине

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments