Протокол о сарадњи Музеја Словачког народног устанка и Архива Војводине

У четвртак, 31. октобра 2019. године у Архиву Војводине потписан је протокол о сарадњи између Музеја Словачког народног устанка из Банске Бистрице (Словачка Република) и Архива Војводине.

Протокол је у име Архива Војводине потписао директор др Небојша Кузмановић, а у име Музеја Словачког народног устанка, директор ове установе, Станислав Мичев.

На заједничком састанку одржаном између представника Архива Војводине и Музеја Словачког народног устанка, присуствовали су: Станислав Мичев (Stanislav Mičev), директор Музеја Словачког народног устанка; Карол Гурски (Karol Gurský), водећи Одсека генералног директора Музеја Словачког народног устанка; др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, Кристијан Обшуст, социјални антрополог и археолог (координатор за међународну и интердисциплинарну сарадњу), др Драгана Катић, руководилац Одељења депо службе и Сања Гавриловић, руководилац Одељења за сређивање и обраду новије архивске грађе.

Током састанка, делегацији из Словачке презентована је основна и пројектна делатност Архива Војводине, при чему су гости из Словачке посетили архивску Лабораторију, депое, Одељење за дигитализацију и микрофилмовање, као и Музеј Присаједињења.

Потписани протокол о вишедимензионалној сарадњи обухвата различите аспекте:

– Заједничко истраживање фонда Ф. 183 Архива Војводине, односно дела фонда који се односи на злочине окупатора и њихових помагача над становништвом словачке националне припадности. Као резултат заједничког истраживања, договорено је публиковање зборника радова кроз заједничко издање Архива Војводине и Музеја Словачког народног устанка као и покретање посебне тематски конципиране интернет платформе на којој ће бити постављена дигитализована архивска грађа на словачком језику са преводима на српски језик. Подршку овом међународном пројекту дала је и министарка културе Словачке Републике госпођа Љубица Лашакова (Ľubica Laššáková) на заједничком састанку одржаном у Банској Бистрици августа ове године, када је делегација Архива Војводине (др Небоша Кузмановић, Кристијан Обшуст и Владимир Мучибабић), на позив министарке, присуствовала државној прослави 75. годишњице Словачког народног устанка.

– Стручну помоћ и едукацију у контексту дигитализације архивске грађе из фондова Архива Војводине коју ће Центар за дигитализацију који функционише у склопу Музеја Словачког народног устанка пружити Архиву Војводине. Поменути Центар тренутно представља један од најсавременијих и најуспешнијих центара за дигитализацију на светском нивоу.

Поред наведеног, међусобна сарадња ће бити имплементирана и кроз размену истраживача, заједничку издавачку и изложбену делатност, кроз организовање заједничких конференција, едукативних радионица и саветовања, као и кроз стручну помоћ и едукативне активности које ће Музеј Словачког народног устанка пружити Архиву Војводине у контексту рестаурације и конзервације архивске грађе.

Након одржаног састанка, др Небојша Кузмановић и Кристијан Обшуст су делегацији из Словачке организовали посету сакралном објекту Словачке евангеличке а. в. цркве у Новом Саду, као и посету гробу Игора Растислава Штефаника, који се налази у склопу лутеранског дела Футошког гробља у Новом Саду.

Архив Војводине

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments