25 najuticajnih muzičkih video spotova svih vremena

80-te i ’90-te godine prošlog veka bile su zlatno doba muzičkih televizija, kada su spotovi otkrivali čari tada revolucionarne kompjuterske animacije, istovremeno kreirajući modne trendove čitavih generacija. Houston Press ponudio je listu 25 najuticajnih muzičkih spotova svih vremena.

Nakon pojave Youtube-a i sličnih sajtova, na kojima se mogu pogledati gotovo svi muzički spotovi ikada snimljeni, tv kanali poput MTV-a i VH1-a sve više se pretvaraju u obične prenosioce (polu)nameštenih rijalitija koji se svode na svojevoljno blamiranje za novac ili služe da obični ljudi uvide kako biti poznat i pun para najčešće podrazumeva i niži IQ, što u paketu rezultira raskalašnim i beznadežno besmislenim načinom života.

Da li se bilo ko seća vremena kada su pomenuti muzički kanali bili rezevisani za celodnevno puštanje spotova koje su, samo na kratko, prekidale najnovije vesti iz sveta muzike?

Ispostavilo se da su ’80-te i ’90-te godine prošlog veka bile zlatno doba muzičkih televizija, kada su spotovi otkrivali čari tada revolucionarne kompjuterske animacije, istovremeno kreirajući modne trendove čitavih generacija. Houston Press ponudio je listu 25 najuticajnih muzičkih spotova svih vremena

Peter Gabriel – „Sledgehammer“ (1986)

Spot koji je postavio nove standarde u industriji pravljenja muzičkih videa. Osim MTV video awarda dobio je i priznanje za najbolji britanski spot 1987.

The Beatles – „Strawberry fields forever“ (1967)

Prvi spot u kojem je korišćena mogućnost puštanja snimka unazad, stop motion animacije i svetlosnih efekata zapravo je napravljen od isečaka istoimenog filma snimljenog u vreme kada su Bitlsi bili pod snažnim uticajem kanabisa i LSD-a.

Bob Dylan – „Subterranean homesick blues“ (1965)

Po mnogima preteča modernih muzičkih spotova. Časopis „Rollingstone“ ga je pozicionirao na 7. mesto liste najboljih 100 spotova svih vremena. Ovaj video poslužio je kao uzor među kojima su pored ostalih i INXS za „Mediate“Les Klejpul (frontmen Primusa) za „Buzzards of green hill“ i na desetina drugih muzičara (kod nas Delča i sklekovi za pesmu „Godine najnovije“). I da, onaj baja u pozadini je čuveni bitnik Alen Ginzberg.

Talking Heads – “Once In A Lifetime” (1980)

Čudak po imenu Dejvid Brn direktno u vašoj dnevnoj sobi.

Bruce Springsteen – “Dancing In The Dark” (1984)

Sve što treba da saznate o Gazdi sadržano je u ovih nekoliko minuta.

Buggles – „Video killed the radio star“ (1979)

Proročki spot koji će  ostati upamćen i kao spot koji je 1981. označio puštanje u etar prvog MTV kanala. Zanimljivo je da pesma zapravo slavi zlatne dane radija.

Nirvana – „Smells like teen spirit“ (1991)

Jedan od najviše nagrađivanih spotova ikada. Ogroman uspeh pesme po mnogima označava trenutak brisanja granice između alternative i mejnstrima, a poznato je da je Kurt Kobejn mrzeo kako spot za „Smells like teen spirit“, tako i kompletan album „Nevermind“ koji, po njegovim rečima, nikada nije preslušao u celini.

Madonna – “Like a Prayer”

Ova pesma je ostala upamćena po video spotu koji je režirala Meri Lammbert. Video pokazuje Madonu koja kao svedok ubistva utočište traži u crkvi. Pokazuje,takođe, u neobičnom kontekstu Madoninog sna o vođenju ljubavi sa svecem katoličke simbole  kao što su stigmatizam i goreći krstovi. Nakon njegovog objavljivanja, zvanični Vatikan je žestoko osudio spot dok su mnoge porodice i verske organizacije protestvovale protiv emitovanja.

Bauhaus – „Bela Lugosi’s dead“ (1979)

Da, romantični vampiri su bili popularni mnogo pre „Sumrak sage“. Pesma, koja je inspirisana smrću glumca Bele Lugošija koji je tumačio čuvenog grofa Drakulu u originalnoj verziji istoimenog filma, smatra se prvom gotik rok pesmom ikada. Spot je postao kultni pre svega po uticaju na modu tinejdžera, koji su masovno počeli da se oblače skroz u crno.

Michael Jackson – „Thriller“ (1982)

Spot koji većina muzičkih kritičara smatra najuticajnijim svih vremena. Integralna verzija traje čak 14 minuta, budžet je bio tada neverovatnih pola miliona dolara, a video je otvorio novo poglavlje u istoriji muzičke industrije, uspostavivši koncept snimanja spota u formi kratkometražmog filma. Za publiku, „Thriller“ je ostao upamćen po fantastičnim maskama (zapravo posebnoj tehnici šminkanja) i originalnoj koreografiji.

Ovo je bio, pomalo i iznuđen, izbor priređivača od ponuđenih video spotova sa liste Houston Press-a uz neizbežna pitanja zašto na ukupnoj listi nema takvih video spotova kao što su “Ashes to ashes” Davida Bowie-a ( i sijaset drugih istog muzičara), “Losing my religion” – grupe R.E.M, mnogih spotova Radiohead-a (Street Spirit, Paranoid Android, House of cards….), “Smack My Bitch Up” od Prodigy-ja, Bjork, kao i mnogi drugi..Ako to ostavimo po strani, sledi ostatak liste pomenutog časopisa:

2 Pac & Dr.Dre – „California love“ (1995)

Nakon ovog spota postapokaliptična atmosfera “Pobesnelog Maksa“, a pogotovo snimanje videa u pustinji postali su opšte mesto ne samo u domenu rep muzike. MTV ga je smestio na 9. mesto liste najboljiih spotova svih vremena.

ZZ top – „Gimme all your lovin“ (1983)

Vreli teksaški vazduh od kojeg se topi asfalt + heroine sa nogama od 2 metra = verovatno omiljeni spot svih kamiondžija i automehaničara.

Dire straits – „Money for nothing“ (1985)

Ova pesma i bez spota je ostala upamćena po mnogim kontraverzama, pre svega vezanim za tekst koji je čak nazivan seksitičkim, homofobičnim i rasističkim. Sa druge strane spot je urađen u tada revolucionarnoj kompjuterskoj animaciji (prvi put je animacija prikazala ljudski oblik u pokretu), a interesantno je da je vođa Dire Straitsa, Mark Nofler, bio protiv takvog koncepta videa. MTV ga je ’86. proglasio spotom godine.

Guns N’ Roses – “Welcome To The Jungle” (1987)

Herbie Hancock –  “Rockit” (1983)

Sonic Youth – “Dirty Boots” (1990)

Metallica –  “One”(1989)

Duran Duran –  “Girls On Film” (1981)

Dr. Dre & Snoop Doggy Dogg, – “Nuthin’ But A G Thang” (1993)

Britney Spears –  “…Baby One More Time” (2003)

Van Halen –  “Runnin’ With The Devil” (1978)

Green Day – “Longview” (1994)

Tom Petty & the Heartbreakers – “Into The Great Wide Open” (1991)

Midnight Oil  – “Power and the Passion” (1982)

Beastie Boys -“Sabotage” (1994)

Houston Press

B92

P.U.L.S.E

AUTORSKI PROFIL

Tekst je priredilo i prenelo uredništvo portala P.U.L.S.E. Stavovi izneti u tekstu nisu nužno i stavovi koje zastupa redakcija.

0 0 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivana
Ivana
3 years ago

A “Take On Me”?? Veliki propust što nije uvršten.