Aksel kao sjajan pevač, ali eksplozivna i konfliktna osoba

“Guns N’ Roses” je američki hard-rok bend,  koji je nastao 1985. godine u Los Anđelesu, a osnovali su ga Vilijam Eksl Rouz, gitarista Trejsi Gans-a i Izi Stredlin. Rok bend je nastao spajanjem imena dve grupe iz kojih su originalni članovi došli. Muzika ovog, tada novog benda, bila je potpuno drugačija od svih ostalih i slušaoci su je određivali kao pravac koji je mešavina panka, bluza i glama.

Kako je sve počelo i kao se formirao bend?

Aksel Rouz i Izi Stradlin su se poznavali i družili još u mladosti. Karakteristično je da obojica muzičara ne potiču iz Los Anđelesa, već iz malog grada u Indijani, koji se zove Lafajet. Obojica su poticala iz siromašnijih porodica, posebno frontmen grupe, koji je odrastao uz nemarnu majku i očuha koji ga je fizički maltretirao. Još kao dete, Aksel se problematično ponašao i bio je pun besa i ljutnje koju nije mogao da kontroliše. On je kasnije izjavio da je muzika bila jedini put koji ga je smirivao i koji je utišavao tu zver u njemu, misleći na njegov eksplozivan karakter i nasilno ponašanje. Kao mladić, frontmen je već bio privođen organima vlasti i imao je problema sa zakonom.

Interesantna je činjenica da je, pre svoje karijere, rok zvezda pobegla od kuće sa samo 20 dolara u džepu. Aksel se odlučuje da promeni život i iskusi sasvim novi grad i da se okuša u muzici koju je od malena voleo.

Bend je bio sasvim slučajno formiran, više iz zabave, ali je kasnije počeo da ostavlja upečatljiv zvuk i glas u svetu rok muzike, a probio se tako da je počeo samostalno da izvodi koncerte i pridobija publiku.

Godine 1986. izdavačka kuća “Gefen” je ponudila ovoj grupi ugovor koji su prihvatili. Članovi snimaju svoj hit “Sweet child Of Mine”, a pre toga izlazi i album “Apetite for Destruction” i 1888. godine bend zauzima prvo mesto američke top-liste, sa 20 miliona prodatih primeraka.

Cela ova priča o usponu je lepa sa jedne strane, ali ona druga, tamnija strana je gušila članove grupe i oni su se sa njom teško borili. Droga, ovisnost, alkoholizam, anarhija – bili su prateće pojave Gansa i oni su kasnije, vremenom, ispaštali zbog svega toga. Divlji život bio im je u krvi, ali je nekontrolisano partijanje i opijanje sustizalo svakog člana ponaosob.

Vrhunac karijere grupa je dostigla između 1991. i 1993.  godine. Gansi su počeli koncert u Riju De Ženiru, Brazilu, da bi nakon toga otpočeli veliku svetsku turneju, koja je trajala 28 meseci.

Godine 1991. izlazi album “Use your illusion”, zatim pesme “November Rain”,”Don’t cry” i ” You could be mine”.

Još tada, pevač i frontmen bio je sklon destruktivnom i problematičnom ponašanju. Izvanredan glas koji je prestizao mnoge legende bio je upečatljiv, ali na žalost i Akselova agresivnost. Da li ga je vrhunac karijere uništio, nije sigurno, ali jeste to da je pevač imao veoma mnogo problema sa sobom i sa svojim suprugama, koje je zlostavljao i zbog čega je cela ta situacija došla do suda. Rouz je voleo da pored sebe ima lepotice i modele koje će mu biti životni saputnici, ali na žalost njegove bivše supruge nisu mogle da podnesu njegovu destruktivnost i njegovo nasilničko ponašanje. Razvodi su bili teški i mučni.

Zajedno sa frontmenovim problematičnim ponašanjem išao je i loš glas. On je počeo da ne poštuje članove svog benda, da kasni na probe, snimanja i kraj se nazirao. Raspad grupe je bio neminovan i to su znali i Aksel i Sleš, njegov poznati gitarista, sa kojim je godinama bio najbolji prijatelj, da bi poslednjih godina trajanja benda to prijateljstvo preraslo u netrpeljivost i zavadu.

Grupa 1993. godine završava turneju koja je bila i zadnja u nizu Gansa. Muzičari se polako rasipaju i počinju da rade na samostalnim projektima, a Rouz ostaje sam.

Danas se navode mnoge spekulacije oko ponovnog okupljanja ovog benta i konačnog ujedinjenja, ali ta priča samo “lebdi u vazduhu”, kao i obećanja Aksela i Sleša da će ponovo biti ono što su nekada bili…

Sada članovi ponekad izvode zajedno svoje hitove i na bini se podsećaju starih dana.

Za P.U.L.S.E Sandra Crnogorac

Lektura i korektura: Milica Veljković

5 1 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments