Amerikanka u Italiji – Rut Orkin

Ulogujte se / Kreirajte profil

Amerikanka u Italiji – Rut Orkin

.

Become a Patron!

.

Moja majka, Rut Orkin, volela je mnoge stvari. Fotografija i putovanja su jedna od njih. Kada je imala 17 godina krenula je biciklom i autostopom po Americi. Sama. Krenula je iz Los Andjelesa pa sve do Njujorka. Na tom avanturističkom proputovanju fotografisala je sve što joj se učinilo interesantnim, od letnjih muzičkih festivala, scena iz noćnih klubova, ulica…izjavila je Meri Endjel, ćerka Rut Orkin.


1951 magazin Life je angažovao Rut i poslao je u Izrael sa izraelskom filharmonijom. Odatle, svratila je u Italiju. U Firenci je srela Džinks Alen/ sada se zove Ninali Kreig/, slikarku, takodje iz Amerike.

Dve mlade Amerikanke ,u stranoj zemlji, ubrzo su se sprijateljile razmenjujući svoja iskustva sa proputovanja po svetu Rut je predložila Džinks da sutradan izadju i prošetaju  ulicama Firence, htela je da zabeleži svojim fotoaparatom kako Italijani žive, a za autenticnost i spontanost, ulica je bila nabolje mesto.

Vec sledećeg jutra, dok su Italijanke bile u svojim domovima i pripremale ručak, Džinks i Rut su krenule u šetnju. Rut nije dugo čekala da se nešto desi. Nije ni sanjala da će mlada atraktivna Amerikanka pobuditi veliko interesovanje kod uvek raspoloženih za udvaranje i komplimente dokonih italijanskih galebova.

Džinks je koketirala, zavodila, Rut je škljocala svojim aparatom i iz te  nezaboravne avanture nastala je i ova šarmantna galerija fotografija  Američka devojka u Italiji koja je deo serije originalnog naslova Don’t Be Afraid to Travel Alone.

Firenca, 1951.

Rut Orkin/Ruth Orkin/1921-1985/ nagradjivana je nekoliko puta za svoj rad u foto-novinarstvu i filmskoj industriji. Potiče iz filmske porodice. Majka joj je bila glumica u nemim filmovima, Meri Rubi. Rut je detinjstvo  provela u Holivudu dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, poznatijem kao zlatno doba Holivuda. Prvi fotoaparat je dobila kada je imala 10 godina i otada je fotografija postala njena opsesija, a kasnije i karijera.

Radila je za sve prestižne magazine. U Tanglevudu, u kome su se leti održavali muzički koncerti, fotografisala najpoznatije muzičare, njihove probe, koncerte: Leonarda Bernštajna, Ajsaka Šterna, Arona Koplanda i mnoge druga poznata imena.

Sa svojim mužem, fotografom i filmskim režiserom Morisom Endželom/Morris Engel/ snimila je dva filma. Little Fugative je nominovan za Oskara 1953.

Iz svog luksuznog apartmana u Njujorku, koji je imao divan pogled na Central Park, fotografisala je sve što se dešavalo na ulicama: od maratona, parada, koncerata, demonstracija, smenu godišnjih doba…Sve te fotografije štampane su u dve, širom sveta poznate knjige:  A World Through My Window i More Pictures From My Window.

za P.U.L.S.E pripremila Snežana Moračić


 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments