Brajan Feri, poslednji džentlmen među muzičarima

Ja volim da imam kontrolu u svom okruženju. Kontrolu nad izgledom, zvukom i atmosferom. Ne bih mogao da zamislim da mi neko sređuje prostor u kojem živim.  Unutrašnji dizajn mi je veoma interesantan”, Brajan Feri

Ferijev elegantan boemski studio, nekadašnji slikarski studio, njegov je dom u Londonu. Neobičnog  je rasporeda, prepun  umetničkih slika i predmeta koje je Feri pasionirano skupljao godinama i donosio iz celog sveta.

Studio je smešten u Čelziju, nekada popularnom mestu u kome su obitavali i stvarali najpoznatiji britanski umetnici, slikari: Džon Singer Sardžent, Džejms Meknil Vistler, Dž.M.V Tarner.

Ferijev savršeno perfektan životni prostor, pored umetničkih slika i predmeta koje krase spavaće sobe, kuhinju i ogromnu dnevnu sobu, ima tzv.drveni vaulted plafon, udoban nameštaj presvučen sa skupim i elegantnim materijalom i skupocene, ručno tkane, svilene ćilime na podu.

Kuhinja i dnevna soba ,dve prostorije koje se obično nalaze u prizemlju, tj. na prvom spratu, kod Ferija su na drugom spratu, tako da se sve aktivnosti: zabava, kuvanje, obedi, relaksacija i odmaranje porodice Feri dešavaju u gornjim prostorijama.

Spavaće sobe su na prvom spratu.

Ferijeva  kolekcija umetničkih dela je impozantna, ništa neobično za bivšeg studenta lepe umetnosti i velikog estetu.

“Onog trenutka kada uspostavim estetski odnos sa stvarima, uspostavio sam i čvrst emocionalni odnos”, kaže Feri.

Feri je pasionirani kolekcionar keramičkih i porcelanskih predmeta i vlasnik divne kolekcije slika britanskih umetnika iz ranih dvadesetih godina prošlog veka: Vanese Bel, Dankana Granta i Augustusa Džona.

Feri voli da meša stilove, voli eklektičan stil.

“Lepo je skupljati stvari iz celog sveta, svaka stvar me podseća na određeno mesto, situaciju, a najuzbudljiviji  trenutak je kada novim komadima nameštaja ili predmetima nadjem odgovarajuće mesto sa već postojećim”, kaže Feri.

U dnevnoj sobi, koja  je ofarbana u isprano belu boju, preko puta kamina, centralno mesto na zidu zauzima francuska sofa iz 19.veka, presvučena sa originalnim materijalom od muslina. Pokrivena je antičkim prekrivačem, ušuškana sa 5  jastuka, 4 od jednobojne svile i jedan u sredini  sa motivom engleske zastave, Union Jack. Iznad sofe  je okačen Aubusson cartoon iz 18. veka. Aubusson cartoon su uljani crteži na platnu od čijih su se motiva pravile identične tapiserije.

Dnevna soba je svetla i prostrana i ima dvoja vrata i veliki prozor koji gleda na vrt. Sa obe strane kamina su dve udobne sofe.

Feri voli da priređuje zabave za svoje prijatelje. Na zabavama dođe ponekad i 30 gostiju. Voli neobaveznu i opuštenu atmosferu koju prave mnogobrojni gosti šetajući se slobodno po otvorenom prostoru sa časama i tanjirima u rukama.

Ova stolica, slična Polakovim platnima, je poklon umetnika Rolfa Sačsa koju je Feri dobio kao rođendanski poklon.

Pisaći sto sa desne strane upotpunjuje Sačsova stolica i smešten je iza sofe kao zaseban kutak.

Ne kupujem stvari da bi se slagale i odgovarale jedna drugoj. Prvo kupim pa tek onda razmišljam gde ću da ih smestim. Taj proces razmeštanja stvari, nalaženje odgovarajućeg mesta je ustvari najuzbudljiviji”.

U ćošku sobe je sto za ručavanje koji je Feri prekrio sa vintage materijalom . Izložena keramika je deo njegove velike kolekcije. Slika sa leve strane je od Vanese Bel, sa desne strane je crtež od Matisa.

Bar sa pićem i posudom za led u obliku ananasa na stolu iz Italije iz 18. veka. Iznad stola je slika škotskog umetnika Dankana Granta u ramu iz 17.veka. Flambojantne zavese od svilenog lana sa purpurnim cvetovima krase prozore dnevne sobe.

Knjige na pisaćem stolu, porcelanska vaza i dve identične stone lampe daju perfektan balans i harmoniju.  Na zidu je platno britanskog umetnika Džona Armstronga iz 1930.

Kamin je iz 1870. godine, napravljen od engleskih Milton pločica i italijanskog mermera u stilu engleskog  Gothic Revival-a. Tepih sa geometrijskim šarama je Berber kojeg  je Feri kupio prilikom posete Maroku.

Interesantno je iskorišćena bista kao postolje za lampu.

Improvizovan stočić pokriven antičkim, vintage materijalom na kome je skupocena porcelanska vazna, zaklanja vrata koja nisu u upotrebi.

Tkanina je za mene veoma važan detalj, ja ne volim ultra moderan nameštaj, ja volim taj pohabani šik. Tkanina se haba vremenom od upotrebe i stajanja i tako dobija na kvalitetu”, kaže Feri.

Eklektičan stil je veoma teško ostvariti i mnogi profesionalni dekoratori završe sa neizbežnim kičom. Feriju je uspelo da izbegne kič kao što je uspešno ukomponovao svoju ulogu  r&r izvodjača sa ulogom engleskog džentmena.

Okruženi svim ovim stvarima na jednom mestu je kao da ste okruženi sa najdražim kućnim ljubimcima”, kaže Feri.

Za P.U.L.S.E  Snežana Moračić

0 0 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments