David Bailey makes love daily

‘David Bailey makes love daily’

 ‘Potrebno je mnogo  mašte da biste bili dobar fotograf. Mnogo vam manje treba ako ste slikar, zato što možete da izmišljate stvari. Ali u fotografiji, sve je obično; uzme mnogo vremena dok ne naučite da vidite to obično’.

Dejvid Bejli/David Bailey

U jednom intervjuu ste izjavili da nikada nećete napraviti savršenu, bez greške, fotografiju. Ako je ikad napravite, šta onda? Da li će to biti kraj ?

DB: Da. Koja je svrha nastaviti dalje? Nema motivacije u tome. 

Biti u braku sa Ketrin Denev/Catherine Deneuve i Meri Helvin/Marie Helvin, zabavljati se sa Džin Šrimpton/Jean Shrimpton,  imati strasnu i divlju avanturu  sa Andjelikom Hjuston/Anjelica Huston … za takvog muškarca se može reći da ima neki skriveni talenat.

 ‘David Bailey makes love daily’ 

 

Kada su ga jednom pitali da li je tačno da je spavao sa 360 žena, odgovorio je : ‘Oh, ne. To je neki jebeni novinar izmislio. Bilo je najmanje duplo. ‘

Antonioni je koristio Bejlija kao inspiraciju za lik fotografa u filmu  Uvećanje/Blow Up.

 

Katrin Denev/Catherine Deneuve, francuska glumica, žena Bejlijeva /1965-1972/ neposredno pre snimanja filma Repulsion, 1965.

 

Engleski pop-umetnik, Dejvid Hokni/David Hockney, izumeo ‘joiner’ stil u umetnosti/fotomontažu/. Jedan od lidera tadašnje britanske umetničke scene.

 

Džin Šrimpton/Jean Shrimpton, bivša verenica Dejvida Bejlija, poznata manekenka iz 60-tih godina, svoju uspešnu karijeru duguje slavnom fotografu. Slikano 1965.

Magična! Kamera  je obožavala. U neku ruku najjeftiniji model za slikanje, dovoljno je bilo potrošiti rolnu filma na nju. Znala je tačno kako da pozira, to je za nju bilo prirodno.’

 

Džon Lenon i Pol Makartni/John Lennon i Paul McCartney. ‘ Osetio sam malu netrpeljivost izmedju njih dvojice, zato sam ih i postavio tako da gledaju u različitim pravcima’.

Blizanci Redzi i Roni/Reggie  Ronnie, poznatiji kao Krej Tvins/Kray Twins, kriminalci iz Londona. Vlasnici noćnog kluba za vreme ‘swinging’ londonske scene. Bejli je bio prijatelj sa braćom. ‘Ron je bio stravičan, paranoičan šizofreničar. Reg nije. ‘Dejv, Dejv’, šapatom bi nastavio:’’Voleo bih da smo to uradili legalno’. Slao mi je pesme. Bili su to užasni ljudi. Nemojte me pogrešno razumeti.’

 

Gospodja Frenka Sinatre/Frank Sinatra, Mija Farou/ Mia Farrow

 

Majkl Kejn/Michael Caine iz Alfie -ere

 

 Mik Džeger/Mick Jagger. ‘Mik je bio drugar. Uvek u blizini i na raspolaganju…Bilo je zadovoljstvo raditi sa njim’.

                        

Roman Polanski i Šaron Tejt/ Roman Polanski i Sharon Tate, neposredno pre njene trudnoće.

Srećan, razdragan par iz iste foto-serije.

 

 

Rolingstonsi/The Rolling Stones, grupa koju je Bejli zvao ‘najbolja r&r grupa na svetu’, snimljeno 1968. Fotografija sa ove foto-serije korišćena je za single Child of the Moon, sa Brajan Džonsom/Brian Jones okrenut suprotno od kamere.

 

Dejvid Bejli opisuje kako je njegov prijatelj Mik različit od ostalih članova iz grupe : ‘Bio je malo buržuj Mik, ali su zato ostali bili divlji.’

 

Bejli mnogo više voleo Rolingstonse nego Bitlse/The Beatles, ali, to se nije odrazilo na fantastičnu seriju fotografija koju je napravio sa Džonom i Polom. ‘Bitlsi su bili na početku samo mladići u smešnim odelima sa smešnim frizurama, izgledali su zastarelo. Dopadao mi se samo onaj  njihov period posle Belog albuma/White Album. 

Sesil Biton i Nurejev/Cecil Beaton i Nureyev

Za P.U.L.S.E  pripremila Snežana Moračić

Tekstovi o fotografiji na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments