Flesh For Fantasy – Ivan Grlić

Ulogujte se / Kreirajte profil

Flesh For Fantasy – Ivan Grlić

.

Become a Patron!

.

U mediju fotografije, mnogim umetnicima je teško da vide i dožive ženu kao model, a ne kao predmet požude. Nije nimalo jednostavno da se prikaz nagog ženskog tela predstavi tako da to ne bude pornografija, da sve bude predstavljeno s merom, a, istovremeno – da ne bude šablonski slikano. Akt u fotografiji, kao i u drugim oblastima likovnih i primenjenih umetnosti mora da ima specifičan potpis – i modela i fotografa. Jednostavno, mora da bude prepoznatiljiv.

Provokacija onoga što se smatra konvencionalnim, prikazujući nago žensko telo koje je predmet lepote, ali i sofisticiranog erotskog uživanja, kao i afirmacija ženske samosvesti – bili su fotografski izazovi za beogradskog umetnika Ivana Grlića. Njegove fotografije nose taj svojevrstan potpis, žensko telo, odnosno akt kao likovna forma, nije nepoznanica u radu ovog umetnika, vešto artikulisanog u različitim medijima. Izložba „Flesh for Fantasy 3“ proizašla je iz njegovog dugogodišnjeg istraživanja na temu rušenja različitih stereotipa… tačnije, na ovom projetku Grlić je radio skoro sedam godina, od 2011. do 2017. Estetika je na svim Ivanovim fotografijama primarna, sa snažnim naglaskom na svetlu, sceničnosti i izrežiranoj postavci u prostoru. Autor smešta netipične kompozicije u napuštene industrijske i profane prostore, ali i mediteransko okruženje – tako specifično prikazujući koloritske kontraste, ali i lepotu kontrasta koju doživljavamo posmatrajući žensko telo u devastiranom okruženju. Patinirano, a oživljeno – tako na upečatljiv način, ovom vrstom fotografija, Ivan Grlić briše prostor izmedju javnog i privatnog i budi radoznalost – šta to žensko telo radi u prostoru kome ne pripada.


Ivanove fotografije pune su seksualnog naboja i mogu da se shvate i kao provokacija, jer su uzbudljive, a posmatrač stiče utisak kao da je zatečen na snimanju u kom ne bi trebalo da učestvuje. Žene koje on fotografiše su ogoljene, ali snažne, svesne svoga tela i svoje lepote, slobodne i nesputane, i nisu imaginacija. Premda izložba nosi naziv „Flash for Fantasy 3“, ove žene nisu fantazija, nisu san, već realna bića, izmeštena u scenografiju napuštenih objekata, a u nekim situacijama, u urbanim prostorima, stapaju se sa ambijentom.


Ovom postavkom, kojom je stvoren totalni ambijent u Galeriji „Progres“, Ivan Grlić pokazuje da akt kao fascinacija može da istovremeno bude provokativan, ali da ostane s prave strane dobrog ukusa i lepote.

                                    
Maja Živanović,
likovni kritičar

U Beogradu, januara 2018.

Galerija PROGRES Zmaj Jovina 10; 19.marta u 19:0

Izložba će biti otvorena do 31. marta svakog dana od 11-19h

izložba se sastoji od 61 umetničkie fotografije velikih formata. Ciklus radova Flesh For Fantasy Grlić je započeo 1998. godine., a 2002. i 2007. su se dogodile prve dve izložbe iz tog ciklusa.

Izložba Flesh for Fantasy je umetnički projekat koji prikazuje ženu na najlepši mogući način. Grlić je ovoga puta, za izložbu dao vizuelni odgovor na temu rušenja različitih stereotipa… tačnije, na ovom projetku Grlić je radio skoro sedam godina, od 2011. do 2017. Estetika je na svim njegovim fotografijama primarna, sa snažnim naglaskom na svetlu, sceničnosti i izrežiranoj postavci u prostoru. Autor smešta netipične kompozicije u napuštene industrijske i profane prostore, ali i mediteransko okruženje – tako specifično prikazujući koloritske kontraste, ali i lepotu kontrasta koju doživljavamo posmatrajući žensko telo u devastiranom okruženju. Snimano je u nekoliko zemalja i preko petanest lokacija. Ovom izložbom Grlić želi da prkaže ženski akt kao umetničku temu, kontrast lepote i različitosti oblika ženskog tela i devastiranih ambijenata. Fotografije su štampane na satenu i ekskluzivno opremljene. Tokom trajanja izložbe, biće organizovana i stručna vođenja. Postavku fotografija prati i istoimeni video rad.

Cilj projekta je predstavljanje stvaralaštva Ivana Grlića – umetničke individue na savremenoj primenjenoj umetničkoj sceni, široj publici, kao i rušenje stereotipa koji vladaju o predstavi akta kao stvaralačkog izazova, koji je prepoznat svuda u Evropi i svetu.

Ukratko o autoru Ivanu Grliću:

Nosioc statusa slobodnog umetnika od 2011., Predsednik ULUPUDS-a sekcije fotografije od 2016., član FSS od 2001,  Asocijacije profesionalnih fotografa od 2001.god., Suosnivač i predsednik udruženja “Srpska Duša-Serbian Soul Bre”,  Dobitnik specijalne nagrade 43.Majskog salona u Muzeju Primenjenih umetnosti 2011.  Osnivač, producent, menadžer i  VJ benda Serbian Jazz Bre!  Autor i izdavač knjiga Serbian Soul Bre! i Serbian Jazz Bre!  Dobitink godišnje nagdrade ULUPUDS-a za 2013. Izdavač više muzičkih izdanja iz oblasti Džeza i World music-a.  Reditelj dokumentarnog filma o Lazi Ristovskom. Imao je preko četrdeset samostalnihi preko sto zajedničkih izložbi u Srbiji i u inostranstvu.

  Autorski ciklusi :
  Panta rei  2000.
  Flesh for Fantasy  2002.
  Fresh & Cruel  2003.
  No Name 2003.
  Serbian,BRE!  2001.- 2006.
  Flesh for fantasy phase 2 2007.
  Serbian Soul, BRE! 2007.-2011.
  Serbian JAZZ, BRE! 2011.-2012.
  BGD my view  2001.-
  Music BRE!
  Flesh For Fantasy phase 3 2011.-2017.

Autorske Knjige:
Knjiga-foto-monografija Serbian Soul,BRE! 2011. u sopstvenom izdanju
Knjiga-foto-monografija Serbian JAZZ,BRE! 2012. u izdanju Službenog glasnika

IZLOŽBE ( izbor) :

Samotalne izložbe:

 1. “Panta Rhei” – klub “Underground”, Beograd
  2001. “Look in my eyes” – kafe “Roma”, Beograd
  2002.            “Flesh for fantasy” – klub “Sova” Beograd,  Brunsweek resort, Bečići
  2003.            “Fresh & Cruel” – cafe “Journal”, Beograd
 2. “No name”- Bitef art café, Beograd
 3. Serbian, BRE! Café gallery Štamparija, Beograd,   Club Cab, Paris, Francuska
 4. Serbian, BRE! Bitef teatar,  Beograd,  Club B, Brisel Belgija
 5. Flesh for fantasy phase II- galerija Super Space, Beograd
 6. Serbian Soul,BRE!- UK Parobrod Beograd, Kc Novi Sad, KC Zrenjenin,

Kc Indjija, Savremena galerija Niš, Otvoreni univerzitet Subotica, KC Čačak, Kraljevo

 1. Intro-Extra – ART MARKET Kuća Kralja Petra Beograd
 2. BGD. My view- Wine & Art gallery “U Podromu”, Beograd
 3. 2012. Serbian Jazz BRE!-Dom omladine Beograd, Jazzik Subotica, Savremena galerija Niš,

Kc Inđija, Kc Novi Sad, Srpsko Narodno Pozorište Novi Sad, KC Zrenjenin,KC Valjevo, KC Zvečan, KC Kraljevo, Galerija Kapor Drvengrad Mokra Gora

Serbian Soul,BRE!- Kaiser saal klavier gallerie Beč, Austrija

Serbian Jazz BRE!- Centar za Savremenu umjetnosti i KIC Budo Tomović Podgorica, Crna Gora

 1. BGD my view phase II ART MARKET Kuća Kralja Petra Beograd
 2. DOORS-Portali Kulturni centar Bol Brač Hrvatska
 3. Serbian Jazz BRE! Herceg Novi, Crna Gora
 4. Serbian Jazz BRE! KDC Budimpešta Mađarska
 5. DOORS Galerija PROGRES Beograd
 6. BGD. My view- Jugoexport galerija, Beograd
 7. Fragmenti mora Kulturni centar Bol Brač Hrvatska

Grupne izložbe (izbor): 

 1. Greek-Serbian friendship exhibition, galerija ULUS Beograd 2000. Pomorski muzej, Kotor 2000.            2000 godina Hrišćanstva, Hram“Svetog Save” 2001.            Photography, galerija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu

 2. Reanimacija “Kosancicevog venca”, Rektorart Univerziteta umetnosti, Beograd
 3. Presentation and exhibition, Art of reality, galerija  Image Beograd
 4. ULUPUDS-Sekcija fotografije- Galerija SULUJ Beograd
 5. 12 SOBA, Kuca Kralja Petra I, Beograd
 6. PRESS PHOTO Srbija
 7. 43. Majska izložba Kreativna Košnica Muzej Primenjene Umetnosti ,Beograd
 8. Izložba ULUPUDS-a Telo, Galerija Singidunum Beograd
 9. Retrospektivna izlozba nagrađenih radova ULUPUDS-a Andrićev Venac, Beograd
 10. 46.Majska izložba, Kuća Kralja Petra, Beograd
 11. ULUPUDS-Sekcija fotografije- Galerija Prozor Beograd

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  Ostavite Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.