Kurt, Bog grandža

Kurt, Bog grandža

kurtcobain

Ja zaista nisam iskusio uzbuđenje u životu. Toliko je stvari koje bih voleo da sam uradio umesto što sam se žalio okolo kako mi je život dosadan.

Kurt Cobain

4634419294_83d9832da4_m

Naslovljena jednostavno Kurt , izložba koja se trenutno održava /od 13 maja do 6 septembra 2010/ u Muzeju savremene umetnosti u Seattleu, predstavlja radove od 30 umetnika posvećenih Kurtu Cobainu.Biće izloženo skoro 80 radova: od  slika, skulptura, video zapisa, fotografija, kolaža  do muzičkih zapisa koji  istražuju teme: sloboda, gubitak, želje, traganje, zbunjenost. otuđenost, usamljenost, izgubljenost, depresija, smrt…

Oni koji su već videli izložbu kažu da su osetili  Kurtov unutražnji svet, taj osećaj izgubljenosti i usamljenosti, depresiju i veliku izmučenosti i duševni bol.

Većina radova je iz 1994 godine i kasnije. Iako je od Kurtove smrti proslo 16 godina, priča o Kurtu je jož uvek relevantna, značajna i intrigantna kao i njegova muzika koja je postala globalni fenomen.

Kurt izložba je kao i Kurt kao ličnost /Kurdt the rock star, kako je on zvao sebe/: komplikovana, uznemirujuća, melanholična, poetična.

Izložbu su otvorili prvo radovi umetnika koji su ga lično poznavali : radovi Alice Wheeler i fotografije Charlesa Petersona, a onda ostali…

Možda najupečatljivije delo na izložbi je morbidna, ogromna Kurtova glava napravljena od tvrdog kartona umetnika Scotta Fife, bez naslova. Impresivna i zastrašujuća u svojoj veličini, sa zakrvavljenim beonjačama i očima koje zure u nas, prošarana rupama od metkova.

VisArtLead_MalcolmSmith-570

kurtscottfifeScott Fife

Interesantna je skulptura, Dead Star Memorial Structure, Banksa Violettea, koga zovu Master of the Dark Arts. Crni, sjajni uništeni bubnjevi, isti oni koji se mogu videti na ulazu na uveličanoj fotografiji Charlesa Petersona na kojoj je Kurt preko njih.

Banks Violette - Lines of Wreckage (Love Songs for Assholes #2)

Nirvana, Rajis, Los Angeles 12.15.90. Photographed by Charles Peterson

Daniel Guzmán je ukomponovao Cobanove reči Sada mi je dosadno i star sam iz pesme Serve the Servants u crtež,  a Gretchen Bennett je u svom crtežu uhvatila duh Nirvane, ničiju zemlju koja čeka na nas. Na slici se do neprepoznavanja nazire Cobainova figura i plavi automobil koji ga čeka.

gretchen-bennetts-sketches-of-kurt-cobain_1997342_871277403237

Elizabeth Peyton vidi Kurta kao usamljenog  anđela.

kurtelzabethpetyElizabeth Peyton,

Jack Pierson je iskombinovao slova od metala, plastike i drveta i napravio ucenjivačko pismo . Ideja mu je bila da prikaže nostalgiju, melanholiju i očaj, osećaj izgubljenosti u okruženje u kom je Kurt živeo.

kurtjackpiersonJack Pierson

Autoportret Douglasa Gordona kao Kurt Cobain, sa plavom perikom, podseća na autoportret Andy Warhola, čija se izložba , u isto vreme i na istom mestu održava zajedno sa izložbom Kurt.

kurtdouglasgordonDouglas Gordon,

sam_may13

Joe Mama-Nitzberg i Marc Swanson su zavili buket u deo od  košulje francuskog dizajnera koga je Kurt voleo. Izgleda da su flanelske kožulje trajale kratko, čim je Kurt počeo dobro da zaradjuje tako mu se ukus profinio.

kurtmarcswansonJoe Mama-Nitzberg and Marc Swanson's Untitled

Pored najimpresivnije i najmorbidnije skulpture Scotta Fife na izložbi,  izložena su i platna Jordana Kantora inspirisana originalnim fotografija sa policijskog uvidjaja; umetnik je u seriji slika nacrtao Kurtovo bezivotno telo sa uvđjaja na mestu samoubistva.

kurt-cobain-tm

kurtkantordead Jordan Kantor

Tu je i crtež olovkom inspirisan filmom Last Days od Gusa Van Santa, koji je nacrtala Gretchen Bennet, prikazuje obrise Kurta u žiži javnosti, osvetljen reflektorima.

kurtgretchen Gretchen Bennett

Slater Bradleyeva grafika je naslovljen, Silver I Love You So Much It Makes Me Sick, stihovima  iz pesme Aneurysm.

Slater Bradley's Silver I Love You So Much It Makes Me Sick, 2008

Skulptura napravljena od pene, grafita, papira i gipsa Evana Hollowaya. Kurt je patio od nesnosnih  bolova u stomaku i bolova u ledjima, pa je stalno bio pognut dok je svirao. Evan Holloway i verno preneo, objašnjavajuci Kurtovu pogrbljenost bolovima a  ne muzičkim zanosom.

kurtevanhollowayEvan Holloway

Izložena je i elegična instalacija, Aberdeen iz 1998., skulptora, filmskog umetnika, Duchampovog sledbenika, inovatora, rok pevača i tekstopisca Rodnyja Grahama.

Prikazano je rodno mesto Kurt Cobaina, Aberdeen,  napušteno, bez znaka života. Mesto u kome se viže ne smenjuje noć sa danom, gde kola ne stižu nigde, a đaci nikad neće zavržiti srednju žkolu. To je sada mesto u kome se više ništa ne dešava.

Posle Cobainove smrt, Alice Wheeler je sakupljala sve što je ostavilo traga na omladinu s pojavom Nirvane i Kurt Cobaina. Na slici je dečak koji ofarbao kosu u plavo i nosi flanelsku kariranu kožulju. On je uspeo da stigne do Seattlea, koji se vidi u daljini.

kurtalicewheeltentAlice Wheeler

Instalacija i fotografije Kurta Cobaina od Alice Wheeler sa MTV Live and Loud, 1993.

wheeler_install_kurt_2010_

wheel_kurt_mtv_2

I na kraju, nemoguće je ispričati priču o Cobainu a da se ne spomenu Courtney Love i Dario Robleto. 1998. Dario Robleto je pretvorio dve vinil ploče u slušalice;  jedna je bila izlivena od albuma uzivo From the Muddy Banks of the Wishkah, a druga od Live Through This od Courtney Love i njene grupe Hole.

Nazvao ih je It Sounds Like They Still Love Each Other to Me.

Dario Robleto

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

Tekstovi o muzici na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments