Linije odgonetanja Marije Tošković

Nocturna ( detalj),  tuš

Savremeni umetnički kodovi, zapreteni unutar tehnoloških i ideoloških uzusa, odavno su asimilovali klasične likovne discipline, koje postoje nasuprot i uprkos, poput žilave stabljike plemenite loze. Priroda umetničkog dela postaje složenija i od njenog pokušaja tumačenja, nasleđe umetničkih vrednosti smešteno je u prostoru muzeja a stvaralac današnjeg trenutka poseduje istu onu nadljudsku snagu kao i njegovi kreativni preci. Ovo optimistično viđenje ohrabreno je postojanjem onih umetnika koji neguju crtački izraz kao suštinu umetničkog rada. Upravo Marija Tošković jeste baštinik sve/mogućstva linije, sledbenik likovnih arabeski, na tragu graničnih iskrivenih psiholoških značenja čovečijeg lika i figure. Polivalentni portreti izokrenutih položaja i pogleda, bestežinski pokreti tela u susretanju- kao u vodi što ih stapa, karakterizacija između animalnog i humaniodnog istovremeno, simboli arhetipskih predstava, proždiranja i uzajamnog obožavanja, svi oni odreda podsećaju na simboliku mitskog pada, vraćajući nas u doba primordijalnih prakultura. Crtajući taj delikatni odnos svesti životinjskog i ljudskog, Marija Tošković predstavlja borbu protiv banalizovanja, sadržanu u čuvenoj Sfinginoj zagonetki koja glasi: koja životinja hoda ujutru četvoronoške, u podne na dve noge, a uveče na tri?

Ja sam stablo ispred svoje pozadine,  tuš

Ova zagonetka izopačenosti može imati samo jednu odgonetku: čovek. Upravo slično tome, i Marija Tošković linijom otelotvoruje duh koji gine a koji bi mogao bi biti uspravan, kako bi se uzdigao iznad životinjskog. Na njenim crtežima žena je prometejski “osuđena” na društvo ptice koja je izjeda. Nagoni tako oslikavaju vijugavu liniju kastiga, himera i psoglavih zverišto nas slikom svoje izopačenosti uče da budemo ljudiosl obođeni zaslepljujuće taštine.Transformacija čovekove prirode vidljiva je u crtačkim domašajima Marije Tošković kojima nam priređuje mističnu vizuelnu svečanost gde je centralni junak linija – krvotok stvaralačke misli.

Preziveli ( detalj),  tuš

 

Mr Danilo Vuksanović

Izložba Bestiarijum je otvorena 18.juna u Likovnom Salonu Kulturnog Centra Novog Sada i traje do 9.jula.

AUTORSKI PROFIL

Završila Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek zidno-slikarstvo. Član ULUS-a od 2005. god. Radi u kraljevačkoj Gimnaziji kao prof. likovne kulture. Trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu za umetnost i dizajn kod prof. Miloša Šobajića.

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments