Mario de Biasi – “Fotografie 1947-2003”; Venecija

Izložba fotografija MARIO DE BIASI “FOTOGRAFIE 1947 – 2003” CASA DEI TRE OCI, Venecija

Retrospektivna izložba italijanskog fotoreportera Maria De Biasi “Fotografie 1947 – 2003” otvorena je 13. maja ove godine i trajaće do 9. januara 2022. u prelepom zdanju “Casa dei Tre Oci” u Veneciji. 

Najpoznatija fotografija ovog svestranog fotografa je “Gil italiani si voltano” (“Italijani se okreću”) iz 1954. godine na kojoj, tada mlada Moira Orfei, poznatija kao lepa vlasnica cirkusa Orfei, u beloj haljini prolazi kroz centar Milana a za njom se okreću muskarci koji su zatečeni njenom lepotom. Kao svaka izložena fotografija, i ona sadrži u sebi celu malu priču: Italija pedesetih, Vespa, cigarete, odela, frizure, dnevne novine u džepu sakoa i reklame u pozadini – sve je baš onako kako je bilo. 

Na prvom spratu ovog zdanja sa pogledom na venecijansku lagunu i trg Svetog Marka, nižu se crno bele fotografije iz posleratne Italije, dok su na drugom spratu fotografije sa njegovih nebrojenih putovanja podeljene po temama: ulični frizeri, ukradeni poljupci, poznati glumci na filmskom festivalu u Veneciji, reportaža iz NASA (američke nacionalne vazduhoplovne i svemirske organizacije) pre i posle sletanja na Mesec, 132 naslovne strane nedeljnika “Epoca” za koji je radio kao fotoreporter trideset godina, reportaža iz Siberije  i “Lunch Break”, sugestivne fotografije postavljene na mapu sveta na kojoj se mogu videti različiti običaji radnika tokom pauze za ručak. Ne može da se ne pomene brutalna reportaža iz Budimpešte iz 1956. posle koje je postao poznat pod imenom “italiano pazzo”(“ludi Italijan”).

Mario De Biasi je proputovao cet svet, bio na Etni kada je eruptirala, na venčanju Šeika od Persije, slikao Onazisa u Njujorku, Felinija, Sofiju Loren i Brižit Bardo u Veneciji, astronauta Armstronga u menzi NASA, a stigao je i na Titovu sahranu u Beograd. Našao se i na mnogobrojnim drugim važnim mestima u pravom trenutku. 

Neustrašivo je odlazio tamo gde drugi nisu imali hrabrosti da idu, često rizikujući život, a kako je uspevao da fotografiše važne ličnosti u neobičnim i svakodnevnim pozama, objašnjava u zanimljivom videu koji se prikazuje tokom trajanja izložbe u Casa dei Tre Oci. Nikada nije krenuo na put nespreman, pre svakog putovanja proučavao bi poznate ličnosti, njihove navike i hobije, i tako je uvek uspevao da sa njima ćaska o onome  o čemu vole da pričaju dok ih slika, oni bi se opustili i eto fotografije.

Mario de Biasi rođen je 1923. godine u malom mestu Belluno u Italiji a počeo je da fotografiše za vreme Drugog svetskog rata. Bio je deportovan u Norimberg i tamo je svojim prvim foto-aparatom ovekovečio razrušen grad. Da nije tada pošeo, govorio je, verovatno bi radio neki obišan posao u Milanu, gradu u koji se preselio sa 13 godina, koji je mnogo voleo i u kome je živeo do svoje smrti, 2013. Objavio je mnogobrojne knjige fotografija o baštama, kapijama, zgradama i stanovnicima ovog grada. Dok god je mogao da hoda, stavio bi svoja tri foto-aparata oko vrata i šetao ne bi li našao jos nešto zanimljivo što bi mogao da fotografiše. Živeo je skoro 90 godina, a kada više nije mogao da hoda, crtao je. Na izložbi, šiji je kurator Enrica Viganò, mogu se videti i njegovi mnogobrojni crteži. 

Osim prelepih fotografija koje su izlagane po celom svetu, začuđujući je i opus ovog neumornog fotoreportera. Njegove fotografije su svedočanstvo celog jednog vremena u Italiji i u svetu, a svaka za sebe mnogo više govori nego što to može da se dočara rečima.

za P.U.L.S.E tekst i fotografije Jelena Živković

AUTORSKI PROFIL

Jelena Živković rođena je u Beogradu, a već dugi niz godina živi u Italiji gde se bavi prevođenjem sa srpskog na italijanski jezik. Sarađuje sa nekoliko srpskih i italijanskih časopisa i veb sajtova za koje piše tekstove iz oblasti kulture. Član je Udruženja prevodilaca Srbije i Međunarodnog udruženja novinara.

3.7 3 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bika
25 days ago

Apsolutno preporucujem posecivanje ovakvih izlozbi. Postujem umetnost svakog doba, ali ovakva retkost se ne propusta. Odlutate u neko drugo vreme