Metagenealogija

Psihologija je relativno mlada nauka, koja je počela da se razvija u osamnaestom veku. Naizgled sveobuhvatan postupak da se definišu i odrede razgranate strukture našeg emocionalnog bića i u kakvoj je ono korelaciji sa drugim emocionalnim bićima. Predmet te nauke, je ona ogromna santa leda koju ne vidimo, koja izmiče našoj saznajnoj moći, ono nesvesno koje pokušava da odgonetne. I upravo iz razloga što je obavijeno velom misterije, ono pobuđuje ljudski duh da se lati neistraženog, nesvesnog i onog kolektivno-nesvesnog o kome je Karl Gustav Jung govorio.

 

 

Ali, takođe, strepeći šta se iza brda valja, mnogi će odustati na tom putu spoznaje i orjentisaće se na empirijsko, praktično-iskustveno znanje. Ne razumevajući i istovremeno plašeći se nepoznatog, kao i naši preci, koji su ne mogavši da objasne prirodne pojave poput munje, tim nepoznatim pojavama pripisivali kakva magijska svojstva. Mnogi su joj dodeljivali alhemijska svojstva, pritom izbegavajući da je dokuče.

A metagenealogija, koja takođe, obuhvata psihologiju, istovremeno prevazilazeći je, pokušava da odgonetne smisao ljudskog razvoja. Ona je umetnost, tehnika, terapija, njome se dolazi do onog suštinskog ja. A njen tvorac je Alehandro Hodorovski, čileansko-francuski pozorišno-filmski reditelj, scenarista, pisac, kompozitor i duhovni guru. Da, da, dobro ste pročitali, guru, vodolijskog inovativnog intelekta, koji promišlja van granica sadašnjosti, zagledan u budućnost i  upravo zbog tog svog vizionarskog intelekta, mnogima, nažalost, izmiče spoznaji, neshvatljiv.

Elem, psihologija je oduvek pobuđivala moju pažnju, ali metagenealogija je bila nešto poput otkrovenju, poput spoznaje magijske moći reči i čitanja. Zato pripremite se za putovanje vremenskom mašinom, daleko u prošlost, sve do vaših predaka, zaronite u okean porodičnih odnosa, to će zasigurno biti, rolerkoster vožnja, u kojoj ćete osvetliti sopstveno blago, koje će izroniti sa dna okeana.

 

 

Ova knjiga pobudila je u meni osećanja koja nalikuju živopisnim spektrom boja vatrometa. Nešto poput Prometejevog kremena, koji je zapalio iskru radoznalo-istraživačkog duha, žednog znanja. U prvi mah, čitala sam na preskakanje, a zatim sam preuzela kormilo i krenula od samih korica, istražujući široko-isprepletanu mrežu porodičnih odnosa. To vam je kao da se nalazite na okeanu, opremljeni izuzetnom skupocenom ribolovačkom spremom, zabacujete uducu, a nemate pojma šta ćete izvući. Ili, pak, kao da ste se odjedared našli u ulozi Šerloka Holmsa, pred zadatkom da razrešite misteriju. Možda najbolji primer, kao kad rešavate slagalicu, ispred vas je hiljadu delova, koje treba spojiti u celinu i dobiti celokupnu, širu sliku stvari.

Elem, na svim tim razgranatim granama porodičnog stabla, nailazićete na uverenja, nasleđena i stavove, koje ste usput pokupili, a koji su vas oblikovali. Postaće vam jasno da koračate utabanom stazom, kojom su koračali i vaši preci. To ponavljanje, svojstveno je klanu porodičnog stabla. Ako kojim slučajem iskočite sa te unapred utvrđene trase, stablo, delujući, u ulozi zamke, pokušaće da vas vrati u porodično okrilje, uz pomoć strahova, ograničenja, frustracija i iluzija. Ako ne uspe u tom naumu, stablo će vas jednostavno iskljuti, otuđiti, odstraniti iz klana. Mnogi od vas će se, možda, upitati zašto se uopšte baviti tim široko razgranatim mrežama porodičnog stabla?! Pa upravo iz razloga da biste se vi kao pojedinac razvijali kao posebna jedinka, da biste došli do onog suštinskog ja, u kome čuče, skriveni, vaši mnogobrojni potencijali. To nije nimalo lak i jednostavan posao, ako želite da se uhvatite u koštac sa tim elastičnim divom, vi treba da izoštrite logiku i da se upustite u ovo kompleksno istraživanje. U tom procesu naići ćete na duboko-zjapeće rane, koje ćete isceliti. To vam je nešto poput papazjanije, svega i svačega ima u njemu, ali kad probate samo kašičicu te smese, biće to spektakularna eksplozija novootkrivenih ukusa.

Postaće vam donekle jasnije i najbanalnije stvari na koje do sada niste obraćali pažnju. Jer metagenealogija je, upravo, ta mešavina, odnosno spoj umetnosti, psihologije i metafizike. Takođe, sam pojam metagenealogija obuhvata širokogrud skup pojmova od psihologije, preko tarot karata i razumevanja porodičnih odnosa do vaspitavanja dece i mlađih naraštaja. U ma kom dobu bili, skoro svakodnevno smo zapljusnuti sa izvesnim ponavljajućim parolama, sentencama, koje se izrečene u duhu opšteprihvaćenih načela, poput onih prozaičnih „Nebo je plavo“, i koje većina nas uzima zdravo za gotovo. Zapravo nismo ni svesni, koliko ono, što nam usputno govore roditelji ili ostali saplemenici, utiče na oblikovanje naše ličnosti. To su sva ona opšteprihvaćena mišljenja poput „Ako ne završiš naučne studije, bićeš prosjakinja“ ili pak kad neko žensko lice iz našeg tabora onako uzgred spomene „ Volela bih da sam muško“ ili pak, „Od toga se ne živi“, ako se kojim slučajem posvetite muzici, dok u vašoj okolini nema muzičara ili su samo onako uzgred muzicirali, ili „Novac je zlo“.

 

 

Sve su ovo isprojektovana, nasleđena uverenja, koja su, ništa drugo, do produkt nerazjašnjenih čvorova, odnosno zatrpanih sporova unutar porodičnih stabala. I sve ovo urezuje se momentalno na nesvesnom delu našeg hard diska, a u vidu pomenutih ograničenja. Ti ponavljajući govornici, samo su emiteri koji odašilju zastarele signale porodičnog stabla. To su te duboko ukorenjene višedecenijske kočnice, koje nas sprečavju ne da se iz korena promenimo, već da evoluiramo. I na te dogme porodičnog stabla, ne treba gledati kao na problem koji treba rešiti, već na prepreku, koja će nam pomoći da naši sopstveni potencijali budu uočeni. A iza svih tih turbulencija i unutrašnjih previranja, stoji biće koje je željno roditeljske pažnje i ljubavi. Zato mi roditelji trebamo da poklonimo vreme i ljubav našoj deci. Odrastajući uz roditelje koji im poklanjaju pažnju izrašće u posebne jedinke i moći će sigurnim korakom da zakorače u svet. Izvor nadasve svih problema i nezadovoljstava je  upravo u nedostatku ljubavi. Zato, prvo sebi poklonite ljubav kako biste mogli da je delite, umnožavajući.

 

za P.U.L.S.E: Aleksandra Čolić

0 0 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments