Michaël Dudok de Wit, kratki animirani film : Otac i ćerka

Ulogujte se / Kreirajte profil

Michaël Dudok de Wit, kratki animirani film : Otac i ćerka

.

Become a Patron!

.

2000. godine režiser Majkl Dudok de Vit/Michaël Dudok de Wit je za Father and Daughter/Otac i ćerka dobio Oscara za najbolji kratki animirani film. Film traje samo osam minuta, ali dovoljno dugo da vas duboko emocionalno pokrene i osvoji lepotom. Poetična i dirljiva priča o ocu koji se rastaje sa detetom i odlazi u malom čamcu na pučinu.  Svedoci smo devojčicine beskrajne čežnje, nikad napuštene nade za očevim povratkom. Čežnja se pretvara u opsesiju, a njena potpuna predanost i potreba da se vraća na mesto rastanka i čeka, razdire naša srca.

Svaki kadar u filmu je doveden do savršenstva:  izdužene senke od drveća,  beskrajna pučina spojena sa nebom, delikatne boje:  isprana braon, siva, sepija, ponegde zelena i plava; crtano Majklovim prepoznatljivim stilom: olovkom i mastilom u kombinaciji sa akvarelom, uticaj japanske i kineske umetnosti.  Lica bez emocija, film bez dijaloga. Bez nepotrebne patetike.  Muziku su napisali  Norman Rodžer/Norman Roger i Denis Čartrand/Denis Chartrand.

Za P.U.L.S.E pripremila Snežana Moračić

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  2 komentara na tekst Michaël Dudok de Wit, kratki animirani film : Otac i ćerka

 1. M

  05/04/2011 at 00:01

  Mala ispravka: radi se o kompoziciji “Talasi Dunava” koju je komponovao Iosif Ivanovici iliti Jovan Ivanovic i koju je Kusturica koristio u svom filmu.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_Ivanovici
  http://www.youtube.com/watch?v=Jr8_GO5He5k

  Film je stvarno lep,hvala vam sto ste skrenuli paznju na njega. Mozete li da preporucite nesto slicno od iste skole animacije?

 2. Snežana Moračić

  05/04/2011 at 02:15

  nesto ne mogu da se setim neke slicne price.
  sa animiranim filmovima vam je slicno kao kod graphic novels- svaki ilustrator ima svoj poseban stil crtanja. cak i ne preporucujem/iz iskustva/ da se orjentisete samo na jedan stil koji vam se dopada, vec da istrazujete.
  elemntarni crtez moze mnogo da kaze od stilizovanog…istrazujte, animirani filmovi vas vode u jedan sasvim drugi svet od dugometraznih, igranih filmova.

  rusi su neprevazidjeni, sve sto nadjete od Yurija Norsteina, recimo http://www.youtube.com/watch?v=Tmcp4XNCWRY
  fenomenalan tale of tales.

  mozda i ova dva da proverite
  http://www.youtube.com/watch?v=T2a4ti6uLMg the man who planted trees
  http://www.youtube.com/watch?v=v1EbNvHDxbA starac i more

Ostavite Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.