Michaël Dudok de Wit: Otac i ćerka

Michaël Dudok de Wit, kratki animirani film : Otac i ćerka

2000. godine režiser Majkl Dudok de Vit/Michaël Dudok de Wit je za Father and Daughter/Otac i ćerka dobio Oscara za najbolji kratki animirani film. Film traje samo osam minuta, ali dovoljno dugo da vas duboko emocionalno pokrene i osvoji lepotom. Poetična i dirljiva priča o ocu koji se rastaje sa detetom i odlazi u malom čamcu na pučinu.  Svedoci smo devojčicine beskrajne čežnje, nikad napuštene nade za očevim povratkom. Čežnja se pretvara u opsesiju, a njena potpuna predanost i potreba da se vraća na mesto rastanka i čeka, razdire naša srca.

Svaki kadar u filmu je doveden do savršenstva:  izdužene senke od drveća,  beskrajna pučina spojena sa nebom, delikatne boje:  isprana braon, siva, sepija, ponegde zelena i plava; crtano Majklovim prepoznatljivim stilom: olovkom i mastilom u kombinaciji sa akvarelom, uticaj japanske i kineske umetnosti.  Lica bez emocija, film bez dijaloga. Bez nepotrebne patetike.  Muziku su napisali  Norman Rodžer/Norman Roger i Denis Čartrand/Denis Chartrand.

Za P.U.L.S.E pripremila Snežana Moračić

Tekstovi o filmu na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
M
M
11 years ago

Mala ispravka: radi se o kompoziciji “Talasi Dunava” koju je komponovao Iosif Ivanovici iliti Jovan Ivanovic i koju je Kusturica koristio u svom filmu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_Ivanovici
http://www.youtube.com/watch?v=Jr8_GO5He5k

Film je stvarno lep,hvala vam sto ste skrenuli paznju na njega. Mozete li da preporucite nesto slicno od iste skole animacije?

Snežana Moračić
11 years ago

nesto ne mogu da se setim neke slicne price.
sa animiranim filmovima vam je slicno kao kod graphic novels- svaki ilustrator ima svoj poseban stil crtanja. cak i ne preporucujem/iz iskustva/ da se orjentisete samo na jedan stil koji vam se dopada, vec da istrazujete.
elemntarni crtez moze mnogo da kaze od stilizovanog…istrazujte, animirani filmovi vas vode u jedan sasvim drugi svet od dugometraznih, igranih filmova.

rusi su neprevazidjeni, sve sto nadjete od Yurija Norsteina, recimo http://www.youtube.com/watch?v=Tmcp4XNCWRY
fenomenalan tale of tales.

mozda i ova dva da proverite
http://www.youtube.com/watch?v=T2a4ti6uLMg the man who planted trees
http://www.youtube.com/watch?v=v1EbNvHDxbA starac i more