Muzika u kuhinji (dve minijature) – Divna Vuksanović

Gejzir 

“Prvi sloj odmah ide u pećnicu. Smanjiću temperaturu. Ili da ga premažem filom i vratim da se dopeče? Mmm, krem je odličan!“

uzviknula je kao da priželjkuje da je neko čuje.

Odvrnula je radio; Čajkovski, violinski koncert. Pomislila je da nevidljive sile vode ruku virtuoza. Prvi sloj kompozicije odgovarao je ovom u pećnici – melodija se tek naslućivala iz tonova đavoljeg gudala.

Pokuljao je dim; zaneta slušanjem drugog muzičkog plana, zaboravila je da izvadi kolač iz pećnice. Podloga je bila ugljenisana. Nestalo je svetlo. Nastavila je da sluša u mraku. Zapravo, ne ona, već njeno telo.

Ređala je u mislima sloj po sloj kolača, udubljujući se u pozadinski zvuk orkestra. Šteta što plavi demoni ne vole kolačiće kraljice Marije.

Ono što je poslednje čula bio je zvuk koji je, poput gejzira, izbio iz zadnjeg plana dela. Izgleda da su nahrupili mrtvi u pokušaju da ožive. Preostalo je samo da se žuti fil umuti.

Nebesko vitlo

„Tasiću, ne zabušavaj!“ dobacila je Vera. „Opet si ostavio masne šoljice… A tek sudopera! Mnogo si aljkav…“

Prenuo se. Vera ga je i posle toliko godina opominjala. Uvek prisutna, spremna da pomogne kad zatreba.

Čuvala je dom. Noću je zalivala cveće, nečujno. Sve se okretalo oko nje. U životu, a i posle smrti…

Vera je volela da pleše. Često se vrtela po kući, brisala prašinu i plesala. Tvrdila je da to čini u ritmu muzike sfera… Ko bi joj poverovao?

No, jedno je bilo sigurno. Ako posuđe ne bi bilo oprano kako valja – dok tanjir „ne zaškripi“, kako bi rekla Vera – nebesko vitlo bi se zaustavilo, muzika bi prestala, a Mojre bi presudile u korist smrti.

Iznenada, pao je okliznuvši se o vlažni pod. Tanjir se zavrteo…

za P.U.L.S.E: Divna Vuksanović

 

Profil autora/ke

Divna Vuksanović rođena je u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti i Filozofskom fakultetu u Beogradu. Magistar je teatrologije i doktor filozofskih nauka u oblasti savremene filozofije i estetike. Radi kao redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri za teoriju i istoriju. Do sada je objavila pet naučnih studija u oblasti filozofije, 11 knjiga u domenu literarnog stvaralaštva, autorka je dve radio-drame i preko sto naučnih radova. Predsednica je Estetičkog društva Srbije i Udruženja građana za umetnost, kulturu, medije i društvena pitanja "Mladi grašak" iz Beograda.

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Borjan
Borjan
2 years ago

Na malom prostoru puno toga rečeno. Jedna od vodećih intelektualki i književnica u Srbiji.
HVALA.

Вукашин
Вукашин
2 years ago

лепа,даровита и изузетно паметна жена.али у изразито мачистичком друштву недовољно подржана. да живи негде преко баре, где би јој био крај!

Nena
Nena
2 years ago

Pisano tuznim tonom. Autorka zna razlog … <3

Milan Ostojic
Milan Ostojic
2 years ago

Duboke su misli ove zene.Licno mislim da je ljudi slabo razumeju. Povrsnost i banalnost su uveliko ovladali nasim zivotima. I knjizevnost se oprostacila,moram da primetim. Nazalost, ali tako je. Mediokriteti diktiraju pravila igre.

D.M.
D.M.
2 years ago

pravila igre diktira vlast, a oni su skuceni i slabo obrazovani. neskloni umetnosti,osim ducicu i slicnim retrogradnim snagama,u poeziji,kulturi,zivotu. savremeno stvaralastvo, istrazivanje i eksperiment retko ko podrzava.a mnogi ni ne znaju sta je umetnost. gledaju tv. fudbal i rijalitije.
svaka cast dami, previse obrazovana za ovaj cirkus u knjizevnosti i kulturi.

stari svat
stari svat
2 years ago

Pismeno,inteligentno, senzibilno. Pametnom dovoljno.;)

Radica
Radica
2 years ago

Fascinantna osoba,u svakom pogledu. I naucnickom i umetnickom. 🙂

Sone
Sone
2 years ago

Lepa,pametna,darovita. Pise vrhunsku prozu.