Prvi Kjubrikov film : Dan uoči borbe

Ulogujte se / Kreirajte profil

Prvi Kjubrikov film : Dan uoči borbe

.

Become a Patron!

.

Stenli Kjubrik je mnogo pre svoje impresivne filmske karijere skrenuo pažnju na sebe svojim fotografijama. U ranoj mladosti radio je kao reporter-fotograf za magazin Look u periodu od1946-49.

Kjubrik je imao samo 17 godina kada je 1945., za $25 prodao svoju fotografiju magazinu Look /ožalošćeni prodavac novina zbog smrti predsednika D.Ruzvelta/

Nekoliko meseci kasnije, Kjubrik je dobio posao i postao najmladji fotograf u istoriji magazina Look. 1950. je napustio posao fotografa i posvetio se filmskoj karijeri.

Nekoliko vintage fotografija Stenlija Kjubrika iz tog perioda. Kompleksna kombinacija kompozicije, drame i misterije:

Za magazin Look je 1949. napravio malu foto reportažu Prizefighter o bokseru srednje kategorije Volteru Kartijeu koji mu je kasnije bio inspiracija za kratak, dokumentarni film, Day of the Fight.Zajedno sa svojim prijateljem Aleksandrom Singerom, koji je radio za Time Inc. i bio mu asistent na snimanju, Kjubrik je posle sastanka sa Volterom rešio da snimi film za samo $1.500. Istina, ta suma se do kraja snimanja povećala na $3.900, ali je Kjubrik uspeo da proda film filmskoj kompaniji RKO-Pathe za njihovu seriju This Is Amerika za $4.000 i napravi profit od $100.

Volter je odmah pristao na saradnju pošto mu se foto-esej o njemu koji je Kjubrik napravio za Look veoma dopao. U filmu je, zajedno sa svojim bratom Vinsentom, bio tehnički konsultant Kjubriku. Muziku za film je napisao Žerar Frajd, a film traje 16 minuta. Premijera filma je bila 1951. u okviru serije This Is America.

Koncept priče je jednostavan, ali dramatičan. Kjubrik prati jedan dan u životu boksera srednje kategorije pred bokserski meč.

Prva 4 minuta filma narator, veteran sportskog novinarstva Daglas Edvards, iz CBS-a, daje kratak uvod o istoriji boksa koji ima atmosferu i ton kao u noir filmovima, uz dramaticnu muziku,  vizuelnu estetiku, jaku narativnu tehniku, tipično za filmove iz 50-tih godina.

Drugi deo filma posvećen je Volteru i pripremama za meč: doručak, trenuci sa kučetom, odlazak na misu u crkvu Saint Xavier na uglu 16.ulice i 3.avenije, trening sa bratom Vinsentom, ručak u najomiljenijem restoranu na Grinvič aveniji, The Steak Joint, Volter u svlacionici pred meč gde se mentalno transformise u borbenu mašinu i konačno meč uživo koji je počeo u 10 uveče u Laurel Gardenu u Nju Džersiju održan 17. aprila 1950. protiv boksera Bobija Džejmsona koga je Volter na kraju nokautirao.

Day of the Fight je zvanično obeležio Kjubrikov ulazak u filmsku industriju. Filmski kritičari i ljubitelji boksa i dan danas smatraju ovaj film idealnim modelom za sportske filmove.

Glavni junak filma, bokser Volter, je takodje profitirao. Zahvaljujući svojoj fotogeničnosti i fizičkom izgledu Holivud mu je ubrzo predložio saradnju i Volter se pojavio u nekoliko filmova: Somebody Up There Likes Me (1956. biopic o bokseru Rokiju Gracianu), u Kazanovom filmu A Face in the Crowd (1957) , pojavljivao se i u nekoliko TV serija i kao gost u čuvenom TV šou The Ed Sullivan Show.

 

Day of The Fight

Producer: Stanley Kubrick, Jay Bonafield
Director: Stanley Kubrick
Assistant Director: Alexander Singer
Screenplay: Robert Rein
Cinematography: Stanley Kubrick
Film Editing: Julian Bergman
Music: Gerald Fried
Cast: Douglas Edwards (Narrator), Vincent Cartier (Himself), Walter Cartier (Himself), Nate Fleischer (Himself), Stanley Kubrick.
BW-16m.

[youtube]QOot3_c87j0[/youtube]

[youtube GIBfoheVUQs]

Za P.U.L.S.E   /Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Ostavite Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.