Rihard Zorge – savršeni špijun

Ulogujte se / Kreirajte profil

Rihard Zorge – savršeni špijun

.

Become a Patron!

.

Nedavno je u jednom antikvitetu u Tokiju pronađena razglednica koju je 1938. godine tadašnji nacistički ministar spoljašnjih poslova Joahim von Ribentrop poslao Rihardu Zorgeu, koji je u to vreme u Japanu radio kao novinar za nemačke novine.

Ribentrop je u razglednici čestitao Zorgeu 43. rođendan i pohvalio njegov “izvanredan doprinos” u nemačkoj ambasadi u Tokiju.

Zorge je u to vreme zaista radio punom parom, ali ne za naciste. On je, naime, bio tajni sovjetski agent koji je trebalo da izgradi mrežu komunističkih špijuna u Tokiju.

Akciju su vodili on i levičarski japanski novinar Hocumi Ozaki, a imali su zadatak da detaljno prate i javljaju sve o kretanju japanskih trupa sovjetskim vlastima.

c18950990c28a5d08333d4b2835f0526
Navodno su čak javili Staljinu za predstojeće japanske napade na Perl Harbor dva meseca pre nego što su se dogodili.

Dva najvažnija podatka koja je Zorge dojavio Moskvi 1941. godine bila su to da nacisti gomilaju vojsku na istočnom frontu pripremajući se za ofanzivu protiv Rusa kojom bi prekinuli pakt o nenapadanju iz 1939. godine, i da će Japan, uprkos savezu s nacistima, usredsrediti svoje trupe na Kinu i jugoistočnu Aziju. Odluka o tome da li će Japan otvoriti novi front prema Rusiji zavisila je od toga koliko će uspešni biti nacisti s druge strane.

CFYjA1hW0AAXr0h

Nakon nekog vremena Zorge je postao uveren da Japan ima pune ruke posla i da planira napad na SAD, pa je u septembru 1941. dojavio Moskvi da ne postoje šanse da krene u napad na SSSR.

Iako je Staljin pre toga ignorisao Zorgeova upozorenja, ovaj put mu je poverovao. Upravo zato Sovjeti su prebacili veliki deo svojih rezervi s dalekog istoka na zapad.

“Ta moćna pojačanja promenila su tok bitke za Moskvu u prvoj nedelji decembra 1941. godine, a istovremeno je Japan napao Perl Harbor”, napisao je istoričar Stjuart Goldmen.

Očajnički otpor koji su Sovjeti tada pružili nacistima bio je, prema mišljenju mnogih, odlučujući faktor u pobedi Saveznika koja je usledila nekoliko godina kasnije. A zahvaljujući informacijama koje je pružio, Zorge je i više nego zaslužio svoje vrhovno mesto u istoriji špijunaže.

384722320

Rihard Zorge rodio se u današnjem Azerbejdžanu. Majka mu je bila Ruskinja, a otac nemački inženjer. Odrastao je u Nemačkoj, a dok se oporavljao od ranjavanja u Prvom svetskom ratu, razvio je simpatije prema marksistima, pa je sledeću deceniju proveo putujući između Sovjetskog Saveza i Nemačke, ali i ostavljajući za sobom niz supruga i ljubavnica s obe strane.

Napokon se pridružio obaveštajcima Crvene armije, nakon čega je počeo da gradi karijeru u Berlinu, gde je postao član fašističke stranke.

Iako je u to vreme bio teški alkoholičar, za vreme boravka u Berlinu suzdržavao se od pića kako ne bi slučajno otkrio nešto o tome čime se bavi. Iako je zbog toga mogao da deluje sumnjivo, zahvaljujući samodisciplini zaradio je poverenje nacističkih izvora.

“To je bila najhrabrija stvar koju sam ikada učinio. Nikad neću moći dovoljno da popijem da nadoknadim to vreme”, navodno je posle rekao Hede Masing, austrijskoj glumici koja je takođe bila sovjetski tajni agent i koja se nakon rata preselila u SAD.

Sorge, Richard  *04.10.1895-07.11.1944+(hingerichtet) Journalist, D Spion fÅr die militÑrische AufklÑrung der Sowjetunion seit 1929 - waehrend seines Aufenthaltes in Japan - undatiert

Do 1939. godine Zorge je bio smešten u Japanu, gde se priključio nemačkim i japanskim diplomatskim krugovima. U oktobru 1941. Japanci su ga napokon “pročitali”, pa su on i njegove kolege izdajnici uhapšeni. Tri godine kasnije je i obešen, piše Washington Post.

Sve do hapšenja ovaj privlačan muškarac živeo je lagodnim životom, punim zabave i lepih žena, na čemu su mu mnogi zavideli. Ijan Fleming, čuveni britanski pisac i autor serije romana o Džejmsu Bondu izjavio je da Zorgea smatra najznačajnijim špijunom u istoriji čovečanstva.

B92

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments