Varljivo sunce 2 – Nikita Mihalkov

Varljivo sunce 2 – Nikita Mihalkov

kinopoiskru-Utomlyonnye-solntsem-2-

Dugo očekivana premijera novog filma reditelja Nikite Mihalkova, drugog nastavka “Varljivog sunca”, njegovog kultnog ostvarenja, upriličena je u subotu, u mnogim gradovima širom Rusije. Glavna projekcija filma “Očekivanje” organizovana je u najvećoj ruskoj koncertnoj dvorani, Kremaljskoj kongresnoj palati sa pet hiljada mesta, koja ipak nije bila dovoljno velika da primi sve one koji su bili zainteresovani da se nađu na ovom glamuroznom događaju.


Ovako veliko zanimanje predstavnika političkog, kulturnog i javnog establišmenta Rusije za novo delo slavnog reditelja i glumca, može se pravdati i drugim, neumetničkim razlozima – “Očekivanje” je potrošilo rekordni budžet, 42 miliona dolara i postalo najskuplji film u istoriji ruske kinematografije, a snimanje je trajalo osam godina. Dodatnu aktuelnost filmu koji se bavi poststaljinovskim događajima daje i činjenica što se uoči obeležavanja 65-godišnjice Dana pobede, u ruskoj javnosti vode velike polemike o političkoj i istorijskoj ulozi Staljina.

Premijera u Kremlju napravljena je ambiciozno i spektakularno, bez želje da se štedi, zbog čega će se verovatno dugo pamtiti i prepričavati – goste, koji su čekali u dugim redovima jer su morali da prođu strogu kontrolu, dočekivale su devojke i mladići u vojničkim uniformama, a iz Italije je dopremljen specijalni ekran dužine 30 metara. Što se tiče filmskog esnafa, kao što se i očekivalo, u dvorani su bili samo oni reditelji i glumci koji su u “ratu filmadžija” (ova borba u Rusiji traje već nekoliko godina), na strani Mihalkova.

Pred početak premijernog prikazivanja filma, Nikita Mihalkov je izjavio da želi da se po završetku “Očekivanja” ljudi malo više zamisle kako u životu postoje veliki problemi, jer su često zaokupljeni malim, i u suštini nevažnim stvarima. Uoči predstojeće 65-godišnjice Dana pobede, koja će se slaviti 9. maja, Mihalkov se zahvalio svim veteranima koji su učestvovali u velikom ratu.

05
I dok film “Varljivo sunce” govori o periodu Staljinovih čistki, u kojima strada i general Kotov, koga je Mihalkov sjajno i igrao, u nastavku ovog filma vidimo da brigu o njegovoj porodici preuzima pukovnik NKVD (preteča KGB) Mitja Arsentjev, koga igra Oleg Menjšikov. U “Očekivanju”, kao i u trećem delu filma koji nosi naslov “Tvrđava”, Mihalkov se bavi sudbinom generala Kotova i njegove porodice, koja je dobila tešku etiketu “narodnog neprijatelja”. Ćerka Nađa, kao pionirka, počinje javno da priča da je njeno pravo prezime Kotov, a ne Arsentjev…U međuvremenu, otpočinje i rat, i bivši general Kotov opet je u prvim rovovima, zajedno sa “kaznenim bataljonom”, i sa golobradim, neobučenim vojnicima, pitomcima Kremaljskog puka. Mihalkov tako paralelno vodi dve teme: sudbinu onih koje je Staljinov režim proglasio “narodnim neprijateljima”, ali i gresima brkatog “hazjajina”, jer sovjetska vojska nije bila pripremljena za rat sa Hitlerom…

08
Kako je pokazala i reakcija premijerne publike (film traje tri sata), ova tema čini se i danas veoma važnom, pogotovo sada kada se u Rusiji opet iznova analiziraju “lik i delo” Josifa Staljina, i postavlja pitanje da li bi 9. maja na ruskim ulicama trebalo da budu i njegove fotografije.

kinopoisk.ru-Utomlyonnye-solntsem-2-1236124-180x300
U “Očekivanju”, kao i u svojim drugim filmovima, Nikita Mihalkov napravio je nepogrešiv izbor glumaca – sjajne likove ostvarili su, pored Olega Menjšikova, i Dmitrij Njužev, Natalija Mihalkov, Valeri Zolotuhin… Njegova evropska premijera zakazana je na festivalu u Kanu, na kome je Mihalkov 1994. za “Varljivo sunce” dobio “Zlatnu palmu”, a zatim i Oskara za najbolji strani film.

news_5724_n

Branko Vlahović – Večernje Novosti

 

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Snezana Moracic
Snezana Moracic
12 years ago

a Putin nije bio na premijeri, pozvao ga je da mu cestita, mora da se sprema za Russian Street Awards, ako se pojavi za hip-hop a nije se pojavio zbog mihalkova onda ne znam sta da mislim

pokusala sam da nadjem /vrti se po internetu/ fotografija mihalkova sa robocopovom glavom, a ispod tekst: Great Cinema about a Great War