Vidal Sasson/1928-2012/'If you don't look good, we don't look good'

Ulogujte se / Kreirajte profil

Vidal Sasson/1928-2012/‘If you don’t look good, we don’t look good’

.

Become a Patron!

.

Moja zamisao je bila da kosu oblikuje/ krojim kao da je tkanina i da sve što je višak isečem’. Arhitektura je moja inspiracija. Uvek sam bio očaran  simetrijom i balansom zgrade Seagrams u Njujorku.

Vidal Sassoon

Pre nekoliko dana preminuo je legendarni frizer Vidal Sasun/ Vidal Sasoon/84/, frizer ‘skulptor’ koji je  napravio revoluciju  1960-tih godina u svetu mode sa svojim kreacijama i naterao poznate i nepoznate žene širom sveta da kažu zbogom dugoj kosi i ‘bouffant’ stilu, natapiranim pundjama i loknama koje su bile popularne 50-tih godina.

[youtube OgNkwUPGdIw]

Zvali su ga Messiah of Hair. Frizure koje je kreirao imale su savršen geometrijski, arhitektonski oblik i bile su lake za održavanje/ ‘wash-and-wear’/, ali su zahtevale preciznost i stručno znanje frizera u oblikovanju.

Sasun je šokirao modni svet 1967. kada je za potrebe filma Rozmarina beba, glumica Mija Farou skratila kosu, u tzv. ‘pixie’ stil frizuru koja je i dan danas popularna kod poznatih glumica : Natali Portman, Eme Vatson, Keri Muligan, Viktorije Bekam, Mišel Vilijams…

Sasunova klijentela su bile poznate ličnosti iz sveta mode, filma, muzike i umetnosti.

Pixi Cut’, ‘The Five point Bob’, ‘The Box Bob’, ‘The Inverted Bob’, The Long Bob’, The Asymmetrical Bob’, ‘The Quiff Bob’, ‘The Acute Angle’…samo su nekoliko modnih stilova frizura koje su osvojile svet.

‘The Box’ bob

‘The Acute angle cut’

‘The Long’ bob

‘Nancy Kwan’ cut

‘Five Point’ bob

‘The inverted’ bob

‘The Long inverted’ bob

‘The Asymmetric Geometric cut’

‘The quiff bob’

Vidal Sasun i njegove muze:


Kerol Čening sa Sasunom pre predstave na Brodveju – Sasun je kreirao njen ‘trademark look’ koji su kopirale žene širom sveta.

Mija Farou i Sasun – Roman Polanski je platio $5.000 Sasunu za ovu frizuru. Čim se film Rozmarina beba pojavio u bioskopima, Mijin ‘Pixi Cut’, je preko noći postala omiljena frizura kod žena.

Grejs Kodington, kreativni urednik Vogue magazina. Grejs je bila poznata kao jedna od Sasunovih top modela u Evropi. ‘Ako biste izabrali modele sa perfektnim licem kao što je Džin Šrimpton na primer, ova frizura ne bi došla do izražaja, ali sa licem Grejs Kodington, ona samo ističe njenu neobičnu lepotu’, izjavio je čuveni fotograf Dejvid Bejli.

Emanuela Kan, Sasunov model iz 60. godina.

Meri Kvant, poznata ‘mod’ modna dizajnerka. Za Meri Kvant Sasun je kreirao ‘angular bob’ koji je bio njen prepoznatljiv stil i zaštitni znak vise od 40 godina.

Glumica i pevačica Shani Wallis

Lady Stephanie Listowe i njen suprug

Beth Rogan, glumica i model

Peggy Moffitt, poznati model

Holly McGuire, model

Twiggy, model

‘The Inverted’ bob i ‘A-line’ bob frizure sa asimetričnim oblikom bile su popularne 20-tih godina prošlog veka. Sasun ih je modernizovao i dodao svoj prepoznatljiv, jedinstven stil koji je popularan i dan danas posle 40 i više godina.

Za Sasuna je oblikovanje kose bilo kao da vaja skulpture, umetnička forma s makazama. Interesantno je spomenuti da nijedno od njegove dece nije krenulo očevim stopama.

Sasun je napisao tri knjige, a njegova  kolekcija proizvoda za negu kose se uspešno prodaje po celom svetu.

Za P.U.L.S.E / Snežana Moračić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.