Студенти Прашког универзитета у посети Архиву Војводине

Студенти Прашког универзитета у посети Архиву Војводине

Данас, 16. 05. 2019. године, Архив Војводине су посетили реномирани архивисти и студенти архивистике Карловог универзитета у Прагу. Међу члановима делегације из Чешке Републике били су: реномирани професор др Зденек Хојда (doc. PhDr. Zdeněk Hojda, CSc), са Института за историју и архивске студије са Универзитета у Прагу (Dep. Of Archive Studies, Faculty of Arts, Charles University Prague), др Марие Блахова (prof. PhDr. Marie Bláhová, DrSc) са Катедре помоћних историјских наука и архивистике Филозофског факултета Карловог универзитета у Прагу (Dep. Of Archive Studies, Faculty of Arts, Charles University Prague), као и др. Здека Кокошова (PhDr. Zdeňka Kokošová), виши архивист и стручни консултант из Националног архива Чешке Републике из Прага (National Archives Czech Rrepublic, Prague).

Дугогодишња пракса овог Универзитета је обилазак установа културе (архива и библиотека), а ове године одабрали су Србију – Архив Војводине и Матицу српску у Новом Саду. 

Том приликом дочекао их је и поздравио директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, са својим сарадницима Дејаном Јакшићем, архивским саветником, архивистима Александром Бурсаћем, Љиљаном Бубњевић и Кристијаном Обшустом и архивским манипулантом Марјаном Бабиком, који су упознали студенте са архивском грађом из периода Хабзбуршке монархије, словачке историје, матичним књигама и другим историјским занимљивостима. Такође су посетили и Музеј присаједињења 1918.

Архив Војводине

[ngg src=”galleries” ids=”36″ display=”basic_thumbnail”]

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments