Boža Ivanović, fotograf

Boža Ivanović, fotograf – Bazam ja tako po knjižari Chapters u Torontu, sa neizbežnom kafom Starbucks u ruci, proveravam nove naslove knjiga i ugledam magazin koji je neko ostavio medju izloženim knjigama gde mu mesto nije. Silvershotz se zove. Počnem da ga prelistavam i pažnju mi skrene naslov, velika, upadljivo bela slova na crnoj pozadini : Boža Ivanovic Zoo Animals/magazin je inače od onih glossy artsy skupih magazina, neka vrsta melanža umetnost, fotografija, dizajn iz Engleske/.

Naš čovek, Boža iz Beograda je predstavljen sa serijalom fotografija pod nazivom Zoo Animals. Za  fotografiju gorile sa prekrštenim rukama  i nezaboravnim izrazom lica  iz tog serijala  dobio je prvu nagradu  CPN/Canon/ Editor’s Choice Award 2009. u Amsterdamu. Bilo je prijavljeno 11.000 fotografija.

Impresivno za početak.

Fascinirana fotografijama koje ćete uskoro i vi videti, kontaktirala sam odmah Božu i zamolila ga da za naš P.U.L.S.E pristane da objavim mali esej o njemu i njegove fotografije.

Pošto je prelistao naš časopis, Boža je odmah pristao.

Boža Ivanović je rodjen u Beogradu 1972.godine. Prvi fotografski aparat, ruski Ljubitelj dobio je kada je imao 14 godina i otada fotografija postaje njegova strast. Dok je živeo u Beogradu radio je na Politikinoj TV stanici kao asistent snimatelja. 1996 napušta Srbiju i seli se u Los Angeles i radi kao free lance fotograf za Long Beach Press Telegram. Trenutno je  fotograf za AP/Associated Press/  Poslednju izložbu svojih radova imao je u Stricola Contemporary, u New Yorku.

Boža nije običan fotograf. Njegove fotografije jesu umetničke, estetski lepe u svojoj nekoj surovosti i dokumentarnosti/ iako ja lično ne volim takvo kategorisanje, odmah me asocira na komercijalnost/njegove fotografije su pune patosa, jakih poruka, dubokih emocija, intenzivnih ekspresija, kontradiktorne, pričaju priču i posmatrač traži nastavak. Pre ovog serijala sa portretima životinja zatvorenih i uhvaćenih u kavezima u zoološkom vrtu,  fotografisao je ljude koji žive sa AIDS-om, ljude koji žive u bedi i siromaštvu u Rusiji, Africi, Americi…Božine fotografije te snažne i potresne ispovesti su nemi poziv za pomoć.  Pune su autentične atmosfere i svaka fotografija komunicira duboko sa vama sa jasnom porukom.

Ako pažljivo posmatrate portrete divljih životinja iz zoo serijala ubrzo će vas obuzeti tuga i čućete i videćete tihi i očajnički vapaj za pomoć. Tako zarobljeni u neprirodnom okruženju, izloženi i nemoćni ostaju sa vama još dugo u sećanju.

Kao što su Božine fotografije pune drame/ nije koristio ni blic, ni veštačko osvetljenje/ tako su i okolnosti pod kojima su nastale bile dramatične.

Boža je posle teške saobraćajne nesreće na motoru /2007/ bio prikovan za postelju, nepokretan, 4 meseca. Oporavak je tekao polako, ali uspešno. U tom stanju oporavka nekako mu je najviše prijalo da se druži sa životinjama, za ljude još nije bio spreman.

Projekat Zoo animal /koji se tek kasnije pretvorio u serijal započet je 2007. godine kada je sa sinom posetio zooloski vrt u San Diegu i fotografisao tigra.

Da bi kompletirao ovaj serijal Boža je posetio 6 zemalja i 17 zooloških vrtova.

Kupio bi kartu kao svaki posetilac zoološkog vrta, pripremio aparat i čekao. Čekanje i strpljenje su osnova svega, pogotovu kada su modeli životinje.

Ponekad je danima čekao na pogodan trenutak, na pogodno svetlo.

Čekanje i strpljenje se isplatilo. Nastala je fascinantna, upecatljiva serija koju zahvaljujući ljubaznošću autora za  čitaoce P.U.L.S.E magazina prenosimo:

Nagradjena fotografija

pobednicka fotografija

01

5

05

10

108

AN3-03

AN3-05

AN3-08

Ostatak fotografija i Božine druge projekte možete videti na njegovom sajtu http://www.bozaivanovic.com/v3/biography.asp

Za P.U.L.S.E /Snežana Moračić

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bojan Kozić
12 years ago

Dobar je Boza, evo gledam. Filmsko oko.

Bas ima neki ‘noir’ touch, lice fotke na Roberta Franka i Brusa Dejvidsona

B.Brunovic
B.Brunovic
12 years ago

Odlicna fotografija

Svetlana P.
Svetlana P.
12 years ago

Nisam skoro videla ovakvu fotografiju
Dramaticno ali u skladu sa temom
Jednostavno zelim da vidim jos-svaki portret govori svoju pricu
A mislim da je LAV slika koja se napravi samo jednom u zivotu
Stvarno prelepo

Valentina
12 years ago

Fantasticno! Ima neceg produhovljeno ljudskog u svakoj zivotinji sa ovih fotografija. Volela bih da vidim jos neke…

Sonja
Sonja
12 years ago

Lav je jednostavno neverovatan, mada su i sve ostale fotke van svega sto je do sada vidjeno iz zooloskih vrtova!
Svaka cast!

Goran
Goran
12 years ago

Slike su odlicne
Boza Im je svima zadao domaci zadatak!

Milica
Milica
10 years ago

Slike orla i lava su, mogu reci, najlepse slike koje sam videla u svom zivotu.
Izuzetno cenim fotografiju, a Boza je uneo zivot u ove fotografije. Prelepo.