Dvanaest zanimljivosti o poznatim piscima

 

1. Slavna engleska književnica Džejn Ostin zamalo je umrla u sedmoj godini života kada su ona i njena sestra Kasandra obolele od difterije za vreme boravka u Oksfordu. Na svu sreću, pismo njihove rođake Džejn Kuper stiglo je na vreme do njihove majke, koja je ubrzo doputovala sa spasonosnim lekom.

2. Autor „Alise u zemlji čuda“ Luis Kerol nije se baš najbolje snalazio sa finansijama. Iako ih je redovno otplaćivao, njegova dugovanja su ponekad iznosila i do 7.500 funti. Veoma neobičan problem ako imamo u vidu činjenicu da je Kerol punih 26 godina radio kao profesor matematike na Oksfordu.

 

 

3. Pozamašni roman „Jadnici“ Viktora Igoa bio je jedna od najpopularnijih knjiga među vojnicima koji su se borili u Američkom građanskom ratu.

4. Irski pisac Džejms Džojs obožavao je drame Henrika Ibzena i naučio je osnove norveškog jezika samo da bi mogao da napiše pismo svom ljubimcu. Džojs je osim toga dobro poznavao francuski, italijanski, latinski i nemački jezik, a prilikom pisanja romana „Fineganovo bdenje“ služio se i izrazima iz staroengleskog, gaelskog, provansalskog i svahilija.

 

 

5. Tvorac lika Šerloka Holmsa Ser Artur Konan Dojl i čuveni iluzionista Hari Hudini su jedno vreme bili veoma bliski prijatelji. Međutim, kada je Hudini čuo da Dojl iskreno veruje u spiritualizam i misli da njegov prijatelj raspolaže stvarnim magijskim moćima, prijateljstvu je došao kraj.

6. Pre nego što je stekao status čuvenog pamfletiste i pisca, autor „Robinsona KrusoaDanijel Defo se oprobao u nekoliko neuspešnih poslovnih poduhvata. Jedan od najneobičnijih artikala koje je pokušavao da proda bili su parfemi načinjeni od sekreta iz mačje zadnjice.

 

 

7. Jedan psihosomatski poremećaj nosi ime po slavnom francuskom piscu Stendalu. „Stendalov sindrom“ predstavlja skup simptoma – uključujući poremećaj disanja, ubrzani rad srca i nesvesticu – koji se javljaju prilikom posmatranja vrhunskih umetničkih dela. Stendalovo ime je izabrano zbog poznate anegdote koja govori o tome da se on zamalo onesvestio kada je ugledao firentinsku baziliku Santa Kroče.

8. Pre nego što je stekao svetsku slavu zahvaljujući svojoj prozi, argentinski pisac Horhe Luis Borhes je zarađivao za život pišući reklame za jogurt. Svako mora negde da počne, zar ne?

 

 

9. Čuveni romantičar Lord Bajron je svuda putovao sa desetinama svojih ljubimaca. Kada je, primera radi, odlučio da poseti Veneciju, sa njegovog imanja u Engleskoj transportovano je deset konja, tri majmuna, tri pauna, osam pasa, pet mačaka, jedna roda, jedan soko, jedan orao i jedna vrana.

10. Prema podacima Gugl analitike, pesnik Aleksandar Poup je autor najpopularnijeg citata iz sveta poezije. „Ljudski je grešiti, a božanski praštati“, stih iz Poupove poeme „Esej o kritici“, do sada je ukucan u Guglov pretraživač više od 15 miliona puta. Na drugom mestu liste najpopularnijih stihova nalazi se „Ja sam gospodar svoje sudbine“ Vilijama Ernesta Henlija, a na trećem „Dete je otac čoveka“ Vilijama Vordsvorta.

 

 

11. Književni stvaraoci pronalaze inspiraciju na različite načine, ali metod britanskog pisca D. H. Lorensa bio je prilično ekstreman… čak i za jednog pisca. On je, naime, stimulisao svoju maštu tako što bi se, potpuno nag, popeo u krošnju duda.

12. Posle objavljivanja prvog toma romana „Moja borba“ Karla Uvea Knausgora, mnogi poslodavci u Oslu primetili su da je produktivnost njihovih zaposlenih opala i zato su im zabranjivali da petkom raspravljaju o toj knjizi.

Autor: Andrea Šlotman
Izvor: booksonthewall.com
Prevod: Jelena Tanasković

Izvor: Laguna

AUTORSKI PROFIL

Tekst je priredilo i prenelo uredništvo portala P.U.L.S.E. Stavovi izneti u tekstu nisu nužno i stavovi koje zastupa redakcija.

0 0 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments