Iran – dnevnik jednog putovanja

Iran – Veruj onome što vidiš i ostavi po strani ono što čuješ

 

Nišlije Predrag Perunović i Ljubiša Vidanović vratili su se nedavno sa putovanja po Iranu tokom kojeg su za 28 dana motorima prešli čak 11.000 kilometara.

U samom Iranu proveli su 18 dana, dok su ostalo vreme utrošili za odlazak i povratak do te zemlje koja ima 85 miliona stanovnika, a koja je po površini skoro 19 puta veća od Srbije.

Hotel u Iranu
Iran
Teheran

Perunović i Vidanović, obojica vlasnici privatnih firmi, kazali su da su se za obilazak zemlje na kojoj se nekada nalazila drevna Persija odlučili zbog toga što je reč o državi koja je jedna od starih civilizacija, a o kojoj se vrlo malo zna.

Sva negativna svetska propaganda nije uspela da nas odvrati od ideje da odemo i sami vidimo kako je tamo i kakav je to narod. Nismo nimalo pogrešili – kazao je Perunović koji je pre Irana motorom obišao više od 30 zemalja, a njegovo najduže putovanje bilo je od Niša do Vladivostoka dugo 16.000 kilometara.

Iran
Teheran

Prema Perunovićevim rečima, Iran je zemlja kontrasta. Možete stotinama kilometara da vozite putevima koji su na 2.200 metara nadmorske, a onda da stotinama kilometara vozite na minus 28 metara nadmorske visine.

Celo Kaspijsko jezero se nalazi ispod površine mora. Kao da ne vozite motor već ronite. Kaspijski zeleni pojas uz obalu je glavna žitnica Irana, svuda su pirinčana polja i temperatura vazduha je vrlo prijatna tokom cele godine. Ostatak Irana je odvojen od Kaspijskog jezera planinskim masivom koji ima preko 3.000 metara i oblaci ne mogu da ga predju i dodju do Teherana pa dalje na jug. Temperature u tom delu zemlje premašivale su za vreme naše posete 40 stepeni Celzijusovih, a vlažnost vazduha bila je ogromna. Za samo par minuta nakon izlaska iz klimatizovane prostorije bili bi potpuno mokri – objasnio je Perunović.

Kaspijsko jezero

Tokom obilaska Irana, dodao je Perunović, prešli su kilometre i kilometre predela koje neumoljivo podsećaju na predele iz filma „Pobesneli Maks“.

Jednog dana vozili smo 500 kilometara kroz pustinju uz tek po neko manje mesto na putu. Nema vegetacije, planine su gole, ravnice takođe, a prašina se diže svuda naokolo, pri svakom malo jačem vetru. Reka nema i nema ni života. U takvim predelima čim vidite neko zelenilo shvatite da tu mora da ima vode – kazao je Perunović.

Prema njegovim rečima  glavni grad Irana Teheran ima najveći broj stanovnika u toj zemlji, čak 15 miliona. Drugi po broju stanovnika je Mashad sa 3,4 miliona dok je Ishan treći po veličini sa 2,2 miliona.

Isfahan

Isfahan je najlepši među njima. Ni jedan drugi grad u Iranu ne može da se pohvali sa toliko zelenila, drvoredima duž celog grada, rekom koja protiče kroz grad i izuzetno velikim parkovima. To su kilometarske pešačke zone gde nema automobila, a koje se prostiru širom grada. Ishan se nalazi na nadmorskoj visini od 1.600 metara nadmorske što ga spasava od nesnosnih vrućina – istakao je Perunović.

Njegov saputnik Ljubiša Vidanović kazao je da su tokom 18 dana provedenih u Iranu obišli mnoge zanimljive i neverovatne gradove, sela i kulturno-istorijske znamenitosti, ali da su najjači utisak na njih ostavili ljudi.

Putovao sam dosta po svetu, ali se nigde nisam susreo sa tolikom željom ljudi da nekome pomognu, a ono što me je posebno oduševilo je to što, ukoliko dobijete njihovu pomoć, nije zbog toga što očekuju da im date neku nadoknadu. Oni uživaju u davanju, u činjenju dobrih stvari. To je neverovatno. Dogodilo se da sam ostao bez benzina u selu koje je na 2.200 metara nadmorske visine. Nekako smo objasnili dečaku kojeg smo sreli da nam je potreban benzin. Odveo nas je do lokalne prodavnice, a čovek koji tamo radi dao nam je poslednja tri litra koja je čuvao za svoj motor. Izvinjavao se što nema više i nije hteo da čuje da mu platimo –  istakao je Perunović.

On je kazao da je Iran zemlja sa mnogo obrazovanih ljudi, savremenim gradovima sa odličnom infrastrukturom, sa metroima, višespratnicama i prodavnicama u kojima se prodaju proizvodi iz čitavog sveta.

Postoji islamski kodeks oblačenja i žene su obavezne da nose burku, ali je mnogo mladih žena ne nose i svesno preuzimaju odgovornost da zbog toga budu kažnjene. U kafićima možete da vidite moderno obučene devojke kako opušteno sede i nikada ne bi pomislili da ste u Iranu, već u nekoj zapadnoevropskoj zemlji – rekao je Perunović.

Prema njegovim rečima, veoma mu se dopalo što Iranci i dalje neguju kult porodice. Na svakom koraku tokom popodneva ili večeri možete da vidite čitave porodice, od malog deteta do babe ili dede, kako zajedno, poređani u krug sede na nekoj prostirci u dvorištu ili restoranu i jedu ili samo razgovaraju.

Hrana u Iranu je dobra. Uglavnom jedu piletinu i govedinu, a pirinač je osnova svih obroka. U velikim gradovima ima mnogo lokala u kojima se prodaje brza hrana. Smeštaj i hrana, njihove pijace i taksi ni za nas iz Srbije nisu skupi jer je prosečna plata tamo oko 200 evra. Iranci imaju solidnu ekonomiju, imaju recimo sopstvenu auto-industriju. Podsećaju me na nekadašnju Jugoslaviju, jer proizvode sami sve što im je potrebno – naveo je Perunović.

On je kazao da je Iran prilično zatvorena zemlja, ali da u velikim gradovima ima turista, pre svega iz Kine. Za 18 dana boravka u Iranu, oni nisu sreli nikoga sa Balkana, ali jesu jednog motociklistu sa Novog Zelanda.

Ta zemlja ima prilično dobre puteve i odličnu saobraćajnu infrastrukturu u gradovima, ali to kako se saobraćaj tamo odvija je neverovatno. Pravila postoje, ali ih se malo ko pridržava, a mislim i da bi nastao saobraćajni kolaps kada bi ih se pridržavali. Za divno čudo nema nervoze i nismo videli da je bilo ko povisio ton u tom saobraćajnom haosu – rekao je Vidanović.

Dvojica Nišlija su tokom skoro tronedeljenog boravka u Iranu obišli veliki broj istorijskih lokaliteta i znamenitosti poput Ružičastog jezera, Persepolisa, prestonice Persije kada je bila na vrhuncu moći, Golestan palate u kojoj su živeli kraljevi Irana, sela Kandovan i sela Massula starih 2.500 godinara, “Si o Se Pol” mosta napravljenog pre 420 godina, brojne crkve i džamije.

Persepolis
Kandovan

Prema njihovim rečima Iranci brižljivo čuvaju svoje znamenitosti, tradiciju i kulturu, ali izvan velikih gradova spremnost da ih vidi i dalje ima tek po koji avanturista.

 

Dragana Kocić, Telegraf

 

 

 

Dnevnik putovanja

 

8. maj. 2023

 

Odosmo mi za Iran. Prošle godine Portugalija i Španija. Ove nešto sasvim drugačije… prilično egzotična destinacija. Pa da krenemo… Srećno nam bilo!

…..

 

Tek je počelo putovanje. Mi smo prešli 650 km. i došli do grada po imenu Silivri u Turskoj. Nalazi se na obali Mramornog mora, 75 km. ispred Istanbula. Tu smo odlučili da prenoćimo. Kroz Istanbul nećemo proći jer taj saobraćajni pakao nikom ne želim. Plus je rizično… Ići ćemo obilaznicom O-7 koja prolazi pored novog aerodroma Istanbul airport i preko novog mosta Yavuz Sultan Salim koji spaja Evropski kontinent sa Azijom. Tako ćemo rešiti problem Istanbula.

Danas solidno vreme uz par pretnji kišom ali smo taktički, uz kafe pauzu, pustili da prođe pljusak ispred nas. A mi onda lagano po mokrom autoputu nastavismo… Mudro!

Silivri nas je prijatno iznenadio kao gradić, prošetali smo malo večeras i pojeli ponešto a nešto i popili. 

 

Evo gde smo trenutno. Mi smo plava tačka…
Ručak na ulazu u Tursku. Sipali gorivo i gas!
Stigli do našeg hotela za večeras
U šetnji Silivrijem

 

9. maj. 2023

 

Napuštamo jutros Silivri oko 09.00h. Kisa je odmah pocela da preti i prska… Obilaznica oko Istanbula je opravdala ocekivanja. Mozda je 30-40-ak km duža nego kroz Istanbul ali garantujem da je 2-3 sata kraća. O energiji koju čovek sačuva ne želim ni da govorim. Vetar je inače konstantan na obilaznici zbog blizine Crnog mora i čistine samih predela. Neprijatno za vožnju motora ali puno prijatnije od zaglavljivanja kroz grad.

Mi kao plava tačka se lepo krećemo iz dana u dan…
Ovo je Yavuz Sultan Selim most i to je jasno. Ali ono što nije jasno jeste da je ovo Ljuba! Hehehe…😀 Ako neko vidi ovog čoveka kod kućice da zna da je došao do nas i rekao da mora da nestanemo! Zabranjeno zaustavljanje!
Impozantan novi most koji spaja Evropu i Aziju!

Kiša nas je danas tukla nekih 300 km. Na temperaturi od 13-14 stepeni to i nije bas najprijatnije iskustvo. Oblačenje i skidanje kišnih odela je prava mala golgota. Srećom bilo je hladno pa se nismo skuvali u njima već su nam pomogla da nam bude toplije.

Prvu pauzu napravili smo da odmorimo malo na jednoj od brojnih pumpi i obučemo kišna odela, kad tamo sretnemo Patrika iz Britanije koji sa svojim ROYAL ENFIELD-om od 410cc putuje ni manje ni više nego iz Španije i ide za Gruziju i Jermeniju. Pozvali smo ga i častili kafom, razmenili iskustva i savete kako i šta dalje. Kaže da dnevno prelazi po 300-350 km. i trudi se da uvek obiđe nesto. Voli DARK TOURISM i trudi se da poseti što više destinacija iz te oblasti. Za one koji nisu čuli to je vrsta turizma gde se posećuju destinacije koje imaju veze sa smrću i tragedijom. Oduševio se kad je čuo da smo na putu za Iran!

Patrikov legendarni motor ROYAL ENFILD Himalayan od 410cc kojim je stigao iz Španije! Prelazi po 300. km dnevno…
Patrik i ja za uspomenu…
Susret pun pozitivne energije! Ljuba i Patrik pored mašine…

Stigosmo do Merzifona promrzli i blago mokri ali zadovoljni sto je današnji zahtevan i hladan kišni dan protekao bez ijednog problema i rizične situacije.

Večerašnji grad i naše mesto u kome noćimo
Kako izgleda Ljuba kad pada kiša 🙂
Ni ja nisam ništa bolji. Hehehe…
Oni ipak najbolje izgledaju na kiši

 

10. maj 2023

 

Jutro je počelo sa neočekivanim upoznavanjem za doručkom. Prilazi nam lik koji je sinoć stigao posle nas u hotel motorom i pita jesmo li mi oni čiji su motori ispred. Upoznasmo se i krenu priča. Olaf je iz Nemacke i upravo se vraca iz Irana. Uhhh, kakva sreća da nam se neko takav pojavi. Propade nas plan da krenemo iz hotela u 09:00 h jer priči sa Olafom i našim pitanjima nikad kraja! I na rastanku fotografija za uspomenu i srdacno SREĆNO NA DALJE!

Plava tačka je sve bliza Iranu! A i mi! Tu smo ovog trenutka…😊
Olaf iz Hamburga je rado podelio sva iskustva iz Irana iz koga se upravo vraća sa nama. Bajkerska solidarnost!
Najvisa tačka prevoja na 2.100 m. nadmorske visine. Temp 10 stepeni. Uz laganu i konstantnu kišu…
Navigacija kaže da smo na 2138 m. nadmorske a jos 231km do Erzuruma, našeg hotela za večeras ali i grada gde treba da dobijemo iransku vizu
Nervira se sto nema WIFI! 😀
I mi smo ovde nešto pojeli a ne samo ove komšije… Divan pogled sa terase jer su svuda oko nas planinski vrhovi koji se bele pod snegom.
Ljuba i planinski vrhovi pod snegom. U blizini Erzuruma…
Tu smo parkirali motore, ispred hotela a recepcionar gleda u njih sve vreme.
Sretosmo i našeg novog druga i prijatelja Darka Jurekića iz Zagreba i popismo po pivce za srećan put svima!

Današnjih 610 km nije bilo nimalo lako. Kiša nas je ubila a temperatura od 12 stepeni na kiši je kao otprilike 8 na suvom. Voda na odeći uz jak vetar pri vožnji motora dodatno rashlađuje telo. Ne baš prijatno iskustvo…

Put nas je vodio na 2100 m nadmorske visine. Okruženi smo bili planinama sa snegom a sam Erzurum – grad gde smo stigli i gde smo sada se nalazi na 1900m. Veliki i vrlo lep grad sa 450.000 stanovnika koji je bio domaćin Zimske univerzijade 2011. godine

Iransku vizu smo organizovali da dobijemo baš ovde u Erzurumu u Iranskom konzulatu. Otvara se sutra u 09.00h i idemo po vizu.

A onda gas za Iran!

 

 

12.maj. 2023

 

Ušli smo u IRAN !

S obzirom da su sve društvene mreže blokirane, WhatsApp takodje, YouTube isto itd…imamo problem u komunikaciji.

Sve je sa nama ok. Nalazimo se u gradu Jolfa na samoj granici sa Azerbejdžanom. Deli nas samo reka Aras.

Javićemo se večeras…

Da…Evo nas u Iranu Ali pođimo redom. I to od juče…

Ujutru smo odmah otišli do iranskog konzulata u Erzurumu gde su nas čekale vize. Proces nije dugo trajao. Sa vizama se vraćamo u hotel i gas ka granici sa Iranom. Neverovatno je da negde oko 400-500 km do granice sa Iranom konstantno vozimo između 1500-1900 m. nadmorske visine. Zato je i hladno. Planine oko nas privlače kišu pa nam konstantno preti.

Dok vozimo prizori su nestvarni. Ogromna nenaseljena prostranstva sa po tek nekim stadom ili konjima i jako malo naselja. Brojni kamioni koji idu ili se vraćaju iz Irana.

Jos 10 km do Irana! 🙂
Stigosmo ispred iranskog konzulata u Erzurumu u 09.00 h kad i otvaraju
Jedna hrabro napravljena slika u konzulatu…
Naš hotel u Erzurumu
Nestvarni predeli Turske u blizini granice sa Iranom
Čudesna lepota prirode čak i kad nema vegetacije i savršeni putevi Turske
Kaze putokaz: IRAN pravo!

Stižemo brzo do granice a onda šokantni granični prelaz Turske ka Iranu. Ogromne čelične kapije sa rešetkama koje se otvaraju i zatvaraju za prolaz vozila, haotična provera dokumenata gde idemo od jedne do druge zgrade, carinika, policajaca, čekanje u redu u čeličnom kavezu koji usmerava ljude ka turskom policajcu i gde ne može da prođe više od jedne osobe. Oko nas brojni Iranci koji vuku crne kese i džakove robe ispred i iza sebe, mi među njima, porodice sa malom decom, svi među rešetkama…užas! Kad nam je policajac lupio pečate reče da se vratimo nazad istim putem – kroz rešetke gurajući i preskačući ljude i robu. Nema gde da nogu staviš. Deca plaču… mi se izvinjavamo a niko te ne razume…

Impresivni Ararat ispred nas! Viši od oblaka! 5137 m.
Prelazimo preko prevoja na 2210 m na putu ka iranskoj granici. I kamioni idu tuda sto je neverovatno…

Nekako završismo izlaz iz atomske i otvara se kapija za izlaz iz Turske a nakon par minuta i kapija Irana. Nema vozila osim nas sa dva motora i jos jednih kola. Imali smo ugovorenu pomoć od strane lokalca na granici. Nekoliko sati kasnije nakon brojnih peripetija i nečasnih radnji (nećemo detalje) uđosmo u Iran!

Vec je bilo 19:30 h i nakon zamene para dobijamo nekoliko miliona iranskih riala u pola crne kese, kupujemo i SIM kartice gde je sve živo blokirano i krecemo za Jolfu na granici sa Azerbejdžanom. Nakon 100 km odvajamo se sa glavnog puta i skrećemo na neki regionalni koji vodi ka našem hotelu. Na nekih 30 km u sred noći oko 23:.00 h na sred puta kojim niko ne ide osim nas već poslednjih 40. min nailazima ni manje ni više nego zatvorenu kapiju na sred puta! Kuća sa strane, neki građevinski materijal iza kapije malo desno, izlaze vojnici. Mi u šoku! Oni super ljubazni i uzbuđeni što nas vide u sred noći. Niko ne zna engleski, zovu nas na večeru, izvinjavaju se što nas zadržavaju, slikali bi se ali ne smeju… Pitaju odakle smo, čuli su za Srbiju…Neverovatno je gde se ta tačka nalazi…to je klanac među ogromnim planinama koje se tog trenutka ne vide. Reka Aras protiče na nekih 50m odatle a preko puta je Azerbejdžan. Krajnje neverovatna situacija. Svi se pozdravljaju sa nama a šef ipak odlučuje da se slika. Samo on i to njegovim mobilnim! Mašu nam a mi odlazimo u noć ka našem hotelu.

Stižemo najzad tek u ponoć u prvi grad u Iranu koji sija. Počinje vikend koji je petak i u subotu…

 

 

13. maj 2023

 

Jutro u Jolfi, IRAN je obećavalo. Nakon četiri dana oblaka, kiše, hladnoće svanulo je sunčano jutro. Ljuba je posebno bio srećan. Odmah je spakovao kišno odelo i rekao da mu valjda više neće trebati. Temperatura je bila već u 10:00 h oko 25 stepeni.

Razlog sto smo otišli na krajnji sever Irana, neposredno uz granicu sa Azerbejdžanom, su tri pravoslavna manastira izgrađenih pre 800 godina u nestvarnom ambijentu klisure između crvenih planina bez vegetacije i bilo kakvog života. Reka Aras protiče baš tu i čini prirodnu granicu Irana i Azerbejdžana. Jermeni su ih izgradili a onda su proterani. Pravoslavni manastiri su pod zaštitom UNESCA i Iran ih pažljivo čuva. Otići tako daleko, biti okružen islamskim zemljama a posetiti tako nešto stvara posebna osećanja. Puno ljudi dolazi u obilazak ali iz Irana. Ostalih turista skoro da nema.

Sreli smo jednog starijeg gospodina u obilasku i videh da nije Iranac. Priđoh mu i reče da je sa Novog Zelanda! Uhhh…nisam se nadao. Pitam sta radi ovde a on će:

“Kada sam se obratio svojoj državi i pitao da idem u Iran rekli su mi da to nikako ne činim jer je vrlo opasna situacija. Pošto ih nisam poslušao i došao ovde ponovo sam ih nazvao da se samo javim da bi registrovani moj boravak, kad su mi rekli da odmah napustim Iran! Tada sam shvatio da nas država konstantno laže. Ovde je tako mirno i ljudi su divni i tako prijateljski nastrojeni!”

Manastir Sveti Stefan u Iranu na samoj granici sa Azerbejdžanom. Star preko 800 god, iz 12 veka
Kapelica koju su napravili jermenski čobani da se ne bi vraćali u grad da se mole. Nestvaran ambijent u klancu crvenih planina bez ikakve vegetacije
Kapela Cupana – mala ali značajna! Prkosi vremenu i Iran je dobro čuva. Pod zaštitom UNESCA
Samovar iz koga smo pili čaj pored manastira
Kakva lepota prirode i naša sreća što smo tu
Manastir Sveti Stefan izuzetno posećen od Iranaca. Organizovane posete i ekskurzije Iranaca konstantno dolaze
Totalno sluđen brojim milione i razmišljam koliko platiti ručak gde ni digitron ni ekonomski fakultet nije garancija uspeha. Obratiti pažnju na količinu para ispred i u ruci! Sve to smo dali za jedan ručak!
Unutar manastira Sveti Stefan
Kupola manastira Sveti Stefan
Jolfa, Pokrajina Istočni Azerbejdžan; Iran.
Ljudi sede, razgovaraju, piju čaj i ne gledaju u mobilne telefone!
Čitave porodice na izletu u manastiru Sveti Stefan. Prostru ćebe, ponesu hranu i ćaskaju i uživaju ceo dan
Ajd kažite kolko šta košta u prodavnici!
Peru se motori!

Po povratku iz obilaska manastira a nakon pređenih 2500 km od kuće, motori su bili spremni za pranje. Prišao je čovek koji stanuje pored hotela i gledao zadivljeno motore. U šali ja mu pružih ključeve od motora i on poče da se smeje, zahvaljuje, vraća unazad i odmahuje rukom. Rekoh da su motori vrlo prljavi i da bih želeo da ih operemo…mislim više pokazah jer se nista ne razumemo a sve razumemo jedan drugog! Kaže: “Moment.” Ode ispred kuće, dođoše njegova žena sa divnim svetlo zelenim očima i maramom na glavi i malo dete, pričaju između sebe i krenuše da mi objašnjavam gde da idemo. A onda preokret… čovek odmahnu rukom, sede u kola i pokaza da ga pratimo. Ni manje ni više nego 7 km kroz gradsku gužvu nas je on vodio do perionice. Izašao je iz kola mahnuo, poklonio se sa rukom na grudima i otišao. Ostadosmo da stojimo bez reči gledajući se međusobno.

Ljubaznost ljudi iz perionice, susretljivost kada smo ih pitali za neki restoran gde momak koji pere pešači sa nama do ulaza u restoran koji nije baš u blizini, ljudi iz kola koji nam konstantno sviraju da nas pozdrave, mašu iz kola i snimaju mobilnim, slikanje na svakom koraku, roditelji koji stavljaju malu decu kod mene ili Ljube dok sedimo na motorima da ih slikaju…sve se to dešava u Iranu i sve je to njima normalno i prirodno.

A nama čini neizmerno zadovoljstvo…

 

 

14. maj 2023

 

Stigli smo u Tabriz, grad od skoro 4 miliona stanovnika. Nalazi se na putu za Teheran. I dalje je nadmorska visina jako visoka i grad je na 1350m. U ovom delu Irana živi najviše Azerbejdžanaca a ceo region se naziva Istočna Azerbejdzanska provincija.

Na nekih 50-ak km od Tabriza otišli smo da obiđemo Kandovan selo. Poznato je po tome što ljudi žive u kućama koje su napravljene u stenama. Jako podseća na Kapadokiju… Mnoštvo malih prodavnica sa sitnicama i ručno pravljenim torbicama koje čekaju turiste. Bio je radni dan pa nije bilo gužve pa smo lagano sve obišli. Selo je na 2200 m nadmorske visine.

Ulazimo sve dublje u Iran. Stigli smo večeras do Kaspijskog jezera…
Čovek iz sela na 2200m nadmorske visine daje Ljubi džabe gorivo i pomaže mu da sipaju u rezervoar. Ne želi nista da naplati!
Kandovan selo gde ljudi žive u pećinama prilagodivši ih sopstvenim potrebama
Kandovan village – Iranska Kapadokija!
Strme stepenice koje vode ka kućama u stenama
Ovlašćeni servis Honde sa svojim međunarodno sertifikovanim mehaničarima na hitnoj intervenciji zatezanja lanca! 😅🤣😂
Nije Mc Donald’s nego Whichland! (Prevod: Zemlja veštica)
Na ulazu u Grand Bazar Tabriza
Iranski hleb koji se daje uz kebab I ostala mesa sa roštilja…
Frižider sa ponudom različitih mesnih specijaliteta.

Kako smo krenuli iz Tabriza Ljuba je rekao da ima jos 70 km goriva i da stanemo na prvu pumpu. Stali smo ali je pumpa prodavala samo plin pa smo vozili dalje. Nakon 50 km nismo naišli ni na jednu. Gorivo nije bilo da se vrati do hotela i upali smo u bizarnu situaciju da na 2200 m nadmorske u nekom selu u Iranu tražimo gorivo. Pitali smo nekog dečka, on bez ikakvog uzbuđenja rece da ga sledimo na njegovom kineskom motoru od 125cc, odvede nas do prodavnice, reče vlasniku šta hoćemo, vlasnik ode iza prodavnice i donese 3 litra benzina. Reče da nema više. Uhhh…neverovatno olakšanje! Nakon što je pomogao da se sipa iako smo više puta nudili da platimo, vadili pare nije hteo da uzme ništa. Šta reći…

Dok smo vozili primećujem da je lanac na Hondi labav i da ga treba zategnuti. Nemamo alat a ispred nas su dani sa puno kilometara. Slučajno prolazimo pri povratku kroz neke ulice i vidimo male moto radionice na samoj ulici za motore od 125cc koje voze Iranci. Objašnjavamo više rukama šta je problem, odmah ukapirali i dadoše se u akciju. Nakon 20-ak min stvar je bila rešena a oni se islikaše sa motorom koji je za njih pojam. Na pitanje koliko košta nisu hteli da uzmu apsolutno ništa! Molimo par puta – ne vredi… izgrlismo se i pozdravismo a oni poželeše srećan put.

Obišli smo i Grand Bazar Tabriza. Hiljade malih prodavnica i hiljade ljudi zuri kroz hodnike bazara i pazari najrazličitije drangulije. A ima svega…apsolutno svega! Na putu do tamo rešimo da se osvežimo pa svratimo u malu kao poslastičaru jer su pravili sokove od ceđenog voća. Naručismo dva, sedosmo i kad nam je doneo krenu da priča sa nama, ko smo, odakle smo, kako smo došli i gde idemo. Toliko smo mu se svideli da je doneo jos dva soka od ceđene dinje koje nismo ni tražili. Na kraju nije želeo ništa da naplati. Ali ništa!

Takvi su to ljudi… Njima je drago sto mogu da pomognu. A mi smo u čudu iz dana u dan…

 

15. maj 2023

 

Na putu od Tabriza do Fumie od oko 450 km kiša nije stala. Temperatura je bila od 8-12 stepeni preko celog dana. Sišli smo sa 2100 m nadmorske do -28 m, da dobro sam napisao, minus 28 m nadmorske visine. Celo Kaspijsko jezero se nalazi ispod površine mora i vrlo je interesantno kad vozite a stalno ste ispod nivoa mora. Kao da ne vozimo motore već ronimo!

U obilasku Masuleh sela starog 2500 god. Kiša ali zar je važno!

Svratili smo da jedemo negde pored puta. U kišnim kombinezonima, prljavi, mokri, ružni i nikakvi, sa frizurama šlager pevača (talasaste) formiranih od kaciga, nailazimo na srdačan doček vremešnog domaćina. Odnekud stižu i mlađe snage, rekli bi sin sa ženom a i njegov mlađi bratić je tu. Majka je već u kuhinji sprema i krenuše sa skarom. Kebab, piletina i jagnjeći ražnjići, pečurke na žaru, pečeni paradajz i obavezni iranski nan (hleb) se vrlo brzo stvoriše ispred nas. Ali kao što to uvek biva u Iranu, kreće razgovor ni sam ne znam na kom jeziku. Oni Farsi (persijski) mi srpski i engleski, a onda shvatis da ne znaju engleski pa udri samo srpski… Kolko smo se ispričali ruke nas zaboleše! Momak koji nam je spremao kebab zamoli nas da se slikamo zajedno ali sa motorima. Kaže: “Ako možete da parkirate motore na terasu gde su stolovi?” Kako tako finim , srdačnim, dobrim ljudima reći ne? Kako? Ljuba i ja ne možemo već šta god tražili pa čak i kad nema mnogo smisla, mi uradimo! Mi drugačije ne umemo. Tako je i nastala slika koju ćete prepoznati ispod.

Vlasnik restorana gde smo jeli terao nas da parkiramo u bašti gde su mu stolovi i stolice da bi se slikali. 🙂 Sve stolice i stolove ispomerao zbog toga… Legenda!

Danas je kiša nastavila da pada. Jutros hladnih 11 stepeni. Ahmad, naš prijatelj iz Teherana koji nam svesrdno pomaže u putovanju, je odlučio da dođe i poseti nas. Ceo dan nam je ulepšao i oplemenio. Odveo nas je u Massula selo poznato u Iranu koje je 2500 god staro a u njemu i danas živi 300 porodica. Iako kišni i hladan dan, nije nas omelo u užitku obilaska. Hodati drevnim uličicama i gledati prodavce raznih ručno pravljenih proizvoda koji ništa ne koštaju premo zapadnim standardima a tako su interesantni je privilegija retkih. Kaze Ahmad da je ovo region sa najukusnijom hranom u celom Iranu i da je treba obavezno probati. Probali smo njihov ovčiji sir koji je jednu godinu star i strasno nam se svideo. Ja rekoh Ljubi na našem jeziku da je odličan uz rakijicu za meze a oni me pogledaše upitno. Ponovih na engleskom i počeše da se smeju a i mi sa njima. U Iranu je alkohol zakonom zabranjen.

Evo sta nam je spremio…
Eee…tu se sve peklo!
Evo ga legenda! Mnogo je srećan bio sto smo došli jer i on vozi motor. Odmah nam pokazao njegove slike sa motorom na Instagramu. Čekaj! Pa zar nije Instagram blokiran u Iranu?!
I tako, nakon 8 dana, stigosmo do kineske provincije Junan i pirinčanih polja… Hej, pa ovo je ipak Iran! Kakva sličnost! Mi smo u regionu gde se gaji pirinač za ceo Iran ali i čaj.
Jadni, štrokavi i pokisli čekaju neke bolje dane…
Primenjujem varijantu G6 kad drugog izlaza od kiše nema… Mokre čizme od sinoć sam morao da obujem jutros pa mi se ovo učinilo kao mudro
Maselah selo…neverovatna istorija. Godine su ovde samo brojka…
Obilazak seoskih kuća…
Ljuba testira ovčiji sir star godinu dana. Nakon toga odlučujemo da kupimo i onda scena: Ahmad ne da da platimo! Ali dokle više!!!
Takozvani Aš! To je Iranska čorba. Ovo levo je puno povrća a desno je bela od jogurta koji je pored povrća stavljen…lepi kiselkasti ukusi…
Evo je i u tanjiru. Baš sam se je najeo…
I red je da se zalepi još jedna zemlja… I Iran je osvojen!
Gorivo je 3000 riala što je 10 din za 1 litar!!! Za pun rezervoar BMW-a od 30 l dao sam 1.5 eura
Ručak sa Ahmedom u restoranu sela i u izuzetno autentičnom ambijentu. Extra! Hvala Ahmed i budi što pre naš gost u Srbiji!
Još jedna slika sa našim iranskim prijateljem
Na kraju dana u sobi probamo onaj ovčiji sir koji kupismo uz ponetu bočicu domaće iz Srbije

Još jednom se pokazalo da obilazak sa lokalcem je neprocenjiv. Jos kad je taj neko kao Ahmed izuzetno obrazovan i predusretljiv, užitak u novom ambijentu je potpun.

Malopre smo ponovo oprali užasno prljave motore. Ovoga puta sami, uz neko crevo i česmu koje smo našli neposredno pored parkiranih motora od sinoć.

Sutra nastavljamo dalje čisti.

 

16. maj 2023

 

Kakav dan!

Jutros sunčano, kiše nema i odmah je bolja energija. Osmeh nam se vraća i krećemo lagano ka gradu Chalusu na obali Kaspijskog jezera. Nakon pređenih nekih 70-ak kilometara, odlučismo da svratimo do jednog parka na samoj obali. Hteli smo da najzad dotaknemo najveće jezero na svetu i ovo je bila divna prilika. Prošetasmo se do vode po peščanoj plaži na kojoj nije bilo nikoga. Utorak je i vikendom ali i predveče mnogo više ljudi dolazi.

Sara i Mohamed – nasi današnji domaćini
Jedan foto pored Kaspijskog jezera
Ljuba pozira…
Pogled iz parka na plažu na kojoj smo šetali
Stoni fudbal sa pravim ljudima. Nikad ovo nisam video 🙂
Ovo je Sarin i Muhamedov restoran gde smo danas proveli dan

U povratku rešimo da sednemo u interesantan kafe na samom ulazu u park. I tamo upoznasmo divan par koji njime upravlja – Saru i Mohameda. Ona nam je poslužila kafu i sok kad je i krenula komunikacija. Rekla nam je da tu radi sa verenikom i da su iznajmili taj lokal pre dva meseca. Učinila nam se jako prijatna pa smo ih zamolili da sednu malo sa nama jer gostiju nije bilo. Ćaskali smo i razgovarali o Iranu ali i o njima. Interesovali su se oni za nas, odakle smo, kad smo došli u Iran i gde nameravamo da idemo. Dopali smo im se i bili jako interesantni pa nam ona ponudi da ako želimo spremi ribu za nas za ručak. Bilo nam je jako prijatno na toj malenoj terasi od kafea ali i njihovom društvu pa odlučismo da prihvatimo njen predlog. Lepo je kad putujete pa ne morate da žurite nigde već možete da odlucite da ostanete duže na mestima koja vam se sviđaju. Rekli su nam da treba da odemo zajedno do grada i bazara da kupimo ribu i namirnice. Ostavismo motore i sedosmo u njihova kola. Svi zajedno smo otišli do bazara a mi smo ih gledali kako trguju. Bas smo iznenađeni bili da nista na pijaci nisu platili gotovinom vec sve karticom. Svaki seljak na pijaci je imao POS terminal kroz koji su svi provlačili kartice. Kakav šok da pijaca tako funkcioniše u Iranu!

Kupujemo na pijaci a plaća se karticom! Da ne poveruje čovek!
Pijaca za ribu…prostrana i čista
Sara sprema sadržaj kojim ce da napuni ribu ali umesto miksera koristi tradicionalan nacin usitnjavanja – pritiskanje kamenom
Sara puni ribu a zatim je iglom i koncem zašije
Na iranskoj pijaci. Mohamed plaća karticom!

Primetili smo da Sara ne nosi hidžab (maramu na glavi) iako je u obavezi. Iran je islamska država i verska policija postoji. Oni su ti koji proveravaju da li se kod oblačenja striktno poštuje. Posebno kod žena. Medjutim primetismo da Sara kao i vise mlađih zenskih osoba nije nosilo maramu. Pitali smo o čemu se radi i Sara nam je objasnila da one svesno prihvataju rizik da budu kažnjene a mozda odvedene i u pritvor ali da one na taj način pokazuju stav da žele da se nose kako one hoće a ne kako im verska policija i država nalaže. Pitali smo i Muhameda, njenog verenika, da li je podržava i on reče da je uz nju. I braća i roditelji je podržavaju u tome. Izgleda da nova mlada generacija polako menja tradicionalne vrednosti i norme i hrabro se bori za njihovu promenu…

Predivno spremljen ručak… još je ukusniji!
Svega je bilo i to svega zdravog…
Evo i nas u akciji spremanja ručka…doduše samo poziramo! 🙂

Divan je to ručak bio sa svežom belom ribom spremljenom na tradicionalan iranski način, u limenoj posudi u kojoj je poređano kamenje a riba pece na njemu. Sara i Muhamed su se baš potrudili a mi uživali u celodnevnom druženju sa novim prijateljima i upoznavanju sa novim ukusima Irana.

Veliko hvala Sari i Muhamedu! Pozvali smo ih da dođu na medeni mesec u Srbiju i budu naši gosti

 

 

18. maj 2023

 

Dobro veče iz Teherana.

Danas je bio opušten dan. Grad u kome smo noćili zove se Chalus i nalazi se na obali Kaspijskog jezera. Udaljen je 160 km od Teherana i predstavlja najvažnije turističko mesto Irana na obali. Kaspijski zeleni pojas uz obalu je glavna žitnica Irana, svuda su pirinčana polja i temperatura vazduha je vrlo prijatna tokom cele godine jer ga leti Kaspijsko jezero hladi a zimi greje. Interesantno je da je ostatak Irana odvojen od Kaspijskog jezera planinskim masivom koji ima preko 3000 m i oblaci puni kiše ne mogu da ga pređu i dođu do Teherana pa dalje na jug. Zato je ogromna razlika u klimi iako je razdaljina jako mala.

Ljuba zuri da pipne vodu
Malo poziranja za uspomenu i dugo sećanje

Otisli smo jutros do plaže taksijem. Taksi je jako jeftin i kosta 1$ za 4-5 km. Popili smo neki sveži mix od banane, šargarepe i narandže i prošetali lepim krajem grada pored obale. Krenuli ka Teheranu oko 2 popodne. Svega 160 km ali Google mapa je pokazivala 4h voznje?! Uskoro smo shvatili da mora da pređemo onaj planinski masiv da bi došli do Teherana. S obzirom da je dan bio sunčan i da nas je u Teheranu očekivalo toplih 24 stepeni, reših da se lagano obučem. Kratki rukavi na golo telo i letnja moto jakna koja je cela u rupicama. Nisam ni slutio da cemo sa -20m otici na 2.661 m nadmorske visine za samo 1 sat. Temperatura je pala za 10 stepeni  i došla na 14 stepeni. Smrzo sam se!

Na 2200m našli restoran i imali bogat ručak…Mesni delikatesi… a sta drugo?
Ozbiljne kuće u otmenom kraju
Ko bi rekao da je ova slika iz Irana, zar ne?
Kanjon kroz koji smo prošli na putu za Teheran
Jedan od vidikovaca
Ovo je pogled od 1m $

Stali smo da ručamo u restoran na nekih 2200 m koji ima bukvalno pogled od 1.000.000 $. Suncan dan, mi ogladneli, skara se puši, ljudi ljubazni… ubismo se od klope! A onda nam se prispavalo. Ko će sad na motor…nema šanse. Ajd na sunčanu terasu, kuvaju kafu, ćutimo i gledamo u planine a sunce miluje. Eeee kako bi prilegli… A kreveta nigde! Muka je to…

Dobro se jelo bas!
Uhhh…posle ručka vredi odmoriti i malo ispružiti noge…
Prevoj na 2661m visine. Smrzoh se!
Moj dorat! 🥰

Uđosmo u Teheran a navigacija kaže hotel jos 30 km. . Sat i po smo mi vozili kroz paklenu gužvu grada od 15 miliona stanovnika!

Mi smo sada i naredna 2 dana u Teheranu.

A vi kako ste?

 

19. maj 2023

 

Jutro u Teheranu. Temperatura u 08:00 h oko 22 c. Tokom dana 31 c. Čini mi se da polako počinje klima pravog Irana. Dogovor sa Gazi (Irankom – turističkim vodičem), je da dođe u 10:00 h po nas u hotel. Ulazimo u taksi i krećemo ka teheranskom Grand bazaru. Šokiramo se saobraćajem koji je sve samo ne uređen. Automobili, motori, autobusi i pešaci se kreću po samo njima znanim pravilima. Ulica se peške prelazi svuda, pesački je samo obeležen, najgore je ako se premišljate kada da pređete, prelazi se isključivo najjačom putanjom pa makar to bilo i preko kružnog toka, motori idu u suprotnom pravcu u odnosu na jednosmerni saobracaj, trake za autobus su okupirane motorima a autobusa nigde…sve je to normalno i redovno i nismo čuli ni videli da se neko nervira. Svi potpuno smireno voze i bore se sa haosom i za divno čudo nema nezgoda! Kako – ne znam!!!

Jedan od glavnih ulaza u Grand Bazar u Teheranu
Glavni ulaz i nepojmljiva gužva …
Šetnja kroz bazar… Prema nekim podacima ima vise od 20km ulica i uličica!
Iransko osvezenje…mix limunade, semenki narandže, leda i jos nečega… kazu da pomaže da se ne žedni 🤔
Idemo metroom zbog nesnosne gužve. Guranje pri ulasku kao u Indiji. Nismo se izborili na prvom metrou al vec kod drugog nase fizičke dimenzije su upotrebljene ili ako hoćete zloupotrebljene! 😂
Metro stanica u Teheranu

Teheranski bazar je ogroman i po prostoru i po dužini ulica od preko 20 km i po neverovatnim broju ljudi. Svi idu, svi žure, svi prodaju, prodavci viču, deca te vuku za neki rial, džeparoši vrebaju žrtve, mi kao razgledamo a čuvaš mobilni negde jer postoji mogućnost da ti ga istrgne iz ruke! Kakav ambijent, kakvo iskustvo, kakvo ludilo…

Ispred Golestan palate – rezidencije Iranskih kraljeva i njihovih porodica
Golestan palata spolja sa svojim ukrašenim fasadama
Ovo me podseti na anketu…kad su me pitali: ” Da li ste za kralja?” Rekoh: ” Da, al da kralj budem ja!” 🙂

To nas veoma zamara pa žurimo da se izvučemo iz tog trgovačkog ludila istoka i bežimo ka Golestan palati. To je palata gde su živeli kraljevi Irana. Prepuna istorije, poklona od država koje su posećivali, njihovog sačuvanog načina života, prostorija za sastanke, prijeme, odmor koje obiluju bogatstvom i neverovatnim ručnim radovima na zidovima, pločicama, vratima… Impresivni vrt za šetnju kraljevske dinastije i pregršt istorije koja seže hiljade godina unazad. Iran je prepun istorije toliko da čovek teško da može da pohvata konce porodica, epoha, ratova, svrgnuća i svega ostalog što se dogodilo na ovim prostorima. To me onako posebno frustira ali ne mogu ništa…

Sat kao poklon jednom od kraljeva od Engleske kraljice.
Noga rudara koji je poginuo jer se rudnik soli obrušio pre 2500god. Neverovatno kako je očuvana i njegova čizma a i noga u njoj! Nalazi se u nacionalnom muzeju Teherana.
Glava rudara koji je poginuo jer se rudnik soli obrušio na njega pre 2500god. Neverovatno kako je očuvana! Nalazi se u nacionalnom muzeju Teherana.
Za kraj dana jedan tzv Teheranski sladoled od meda. Sadrži: sladoled, kokos odozgo, pistaće i med. Bas dobar!
Vrlo važna fotografija koja pokazuje dve stvari: prva, da je to HONDA (Ljuba je ponosan jer i on vozi Hondu) i druga koja pokazuje suncobran na motoru kao neophodnu odbranu od super jakog sunca. Ja još uvek tragam za iranskim BMWom od 125cc 😅🤣😂
Vrlo važna fotografija koja pokazuje 2 stvari: prva, da je to HONDA (Ljuba je ponosan jer i on vozi Hondu) i druga koja pokazuje suncobran na motoru kao neophodnu odbranu od super jakog sunca. Ja jos uvek tragam za Iranskim BMWom od 125cc 😅🤣😂
Naš hotel u Teheranu

Nacionalni muzej smo obišli popodne. Bilo je dosta ljudi i u jednom i drugom ali mislim da smo jedino mi bili stranci.

Nema ovde turista. Tek poneki avanturista dođe i pokušava da oseti energiju ovog naroda i njihovog života. Nekome to i uspe. Ovima što nisu došli sigurno ne.

A mi jos uvek tragamo za tim. Polako se konture stvaraju…

Jos jedan dan u Iranu se završio…

 

19. maj 2023

 

Danas nam je bio DRUGI dan u Teheranu. Odlučili smo da ga organizujemo u sopstvenoj režiji. Nismo pogrešili!

Vec smo pohvatali fore sa taksijem. Taksimetra nema. Dogovarate se. Nekad zamolimo recepciju da nam naruči taksi i proveri koliko ce da košta, a kada smo van hotela prilazimo sami i uz laganu gestikulaciju rukama i pokazivanje iznosa na mobilnom dolazimo do dogovora. Nije skup taksi. Za 3$ vozi nas 17 km…

I tako taksijem stigosmo do Milad Tower (kule). To je 6. najveći komunikacioni toranj na svetu – pandan našoj Avali. Visine je 435 m dok je poređenja radi Ajfelova kula 330 m. Izgleda stvarno impozantno i vidi se sa ogromne razdaljine. Popeli smo se gore liftom koji ide 7m u sekundi i popne nas na 280m visine. Odatle smo posmatrali Teheran narednih 45 min. Neverovatno koliko je veliki i prostran ovaj grad. Veći je po broju stanovnika od dve Srbije a nalazi se nadmorskoj visini od 900m do 1500 m. Zavisi u kom delu grada ste…

Vozimo se taksijem kroz Teheran. Ne pitajte koji je ovo auto jer je neki model koji nisam nikad video ranije, Iranski je proizvod a odličnu i udobnu vožnju ima.
Ulazak u Milad Tower u Teheranu
Prodavnice na prvih nekoliko spratova kule sa suvenirima ali i restoranima
Intetesantan ugao za fotografiju 🙂
I Iranke se slikaju ispred kule
Makete najvećih telekomunikacionih tornjeva sveta radi poredjenja njihovih visina. Milad Tower je na 6.mestu
Pogled sa 280 m visine na grad. Neverovatno iskustvo!
Malo komercijalizacije…Šta sve možete da radite na kuli!
Pogled za pamćenje…
Malo slikanja naratora ovog putovanja 🙂

Obisli smo danas i Tabiat most koji je samo za pešake u više nivoa izuzetno modernog izgleda sa restoranima i cvećem na njemu. Kako se ide na sever Teherana tako se primetno ahitektura i izgled grada popravlja a bogatiji stanovnici grada su se baš ovde nastanili. Jug grada je najsiromasniji.

Doktor Mustafa iz centralnog Irana koji je išao pored nas prepoznao jezik i da dolazimo iz Srbije. Kaze govori 3 jezika i da ima veliko interesovanje za njih. Poziva nas da budemo njegovi gosti u njegovom gradu. Videćemo…
Tabiat pešački most kao delo moderne arhitekture

Prija lagana šetnja bez pritiska bilo koga. Popismo odličnu kafu koju u Teheranu nije problem naći. U ostalim mestima do Teherana nije bilo lako… Vec dva dana pijemo super sveži sok od dinje i narandže, nekad uz mix šargarepe koje ima na tone. Ipak hit nam je onaj iranski sladed sa medom i pistaćima za koji je večeras bila neopisiva gužva. Ipak zamolili smo vlasnika, kome smo bili baš simpatični, da se slikamo pa nastade lepa fotografija-uspomena.

Pogled sa mosta na moderni Teheran
Velike saobraćajnice prolaze kroz čitav grad
Objašnjenja mosta za zainteresovane…

Veceras smo se pozdravili sa Teheranom. Sutra ujutru polazimo dalje u dosta toplije predele. Očekujemo značajan porast temperature. Ući ćemo duboko na jug i spremamo se za prilično teške uslove i velike vrućine. Možda smo malo zakasnili. Videćemo koliko smo spremni za takve izazove…

Mi u Teheranu! Do sada smo prešli 4.000km motorima

Doviđenja Teheran! Hvala na gostoprimstvu i lepim uspomenama kojih ćemo se uvek rado sećati!

 

20. maj 2023

 

Krenuli smo jutros iz hotela oko 09.00h. Osećali smo priličnu nelagodu pri samoj pomisli da treba da se guramo bar nekih 25km kroz grad. Ne žalimo se ali ulazak je bio vrlo težak. Kretanje u nenormalnim gužvama, metar po metar sa toliko motora i automobila da je kolona nepregledna, podji-stani sa teškim, napakovanim i velikim motorima kada je i najlakše pasti… Ne vredi, to iscrpljuje a rizik greške je izuzetno veliki… Međutim, ne znam ni sam kako, jutros smo imali sreće. Neko nas je pogledao – ili Bog ili Alah ali hvala im obojici i mi se nekako lagano izvukosmo iz Teherana.

Dosta smo otišli na jug. Temperatura je počela da raste ozbiljno…
Slika iznad auto puta kojim smo vozili

Temperatura je danas tokom putovanja došla do 35 stepeni a čim smo napustili Teheran počela su prostranstva ničega. Isušena zemlja pomešana sa peskom na kojoj ima tek po koji žbun. Kilometri ničega sa planinama u daljini. Tek pokoja plodna njiva u tom ambijentu koja se verovatno navodnjava na neki način.

Auto put je vodio na jug ka Isfahanu, gradu koji nam je bio sledeća destinacija i koji se nalazi 450 km južno od Teherana.

Mašine a mi za sada odlično funkcionisemo u sve zahtevnijim uslovima
Savrsen espreso i kapućino u sred ničega! Ambijent za ne poverovati na sred puta gde nema ničeg u okolini
Mi u tom čudno urbanom ambijentu koji nismo očekivali

Na pola puta, nekih 250km od Teherana, svraćamo u Persijsku baštu grada Kashana. Mala oaza zelenila u gradu koji se nalazi u neplodno isušenom okruženju. Bašta je pod zaštitom UNESCA I stara je oko 500god a voda je nadjena pre 400 leta. Ceo koncept se bazira na činjenici da je prisustvo vode u takvom okruženju dar od Boga i da se to jako poštuje. Lep vrt koji ubrzo ostavljamo iza sebe i nastavljamo ka Isfahanu

Persijski vrt u Kashanu
Svako drvo je numerisano i piše kojih je dimenzija i koliko godina staro
Mesto gde ljudi bacaju novac za sreću
Ako se zagledate videćete da bacaju i kreditne kartice!!! 🤔
Lep Persijski vrt

Ulazeći u Isfahan primećujemo puno zelenila, široke bulevare prilicno uredjene, cveće na glavnim ulicama i divnu promenadu po kojoj puno ljudi šeta. Posećujemo je popodne i uživamo u razgledanju prodavnica u toj strogo pešačkoj zoni. Čak i kada pešačimo i ljudi ne znaju da smo motorima primećuju da nismo odavde i srdačno se javljaju ili upute osmeh. Puno ljudi pita odakle smo, odakle mi tu i gde ćemo dalje ali i da li nam se svidja Iran. Odgovaramo da su ljudi Irana najlepsi utisak koji nosimo a oni se smese i zahvaljuju.

A šta moze biti veći utisak od toga…

Lagani popodnevni obilazak najpoznatijeg trga u Isfahanu koji je ogroman
Cveće u gradu i to u velikim količinama…

Divna promenada po kojoj šetaju ljudi. Bez vozila , saobraćaja i buke…gradska oaza!
Negde u centru Isfahana
Večerašnji hotel u Isfahanu

A šta moze biti veći utisak od toga…

 

21. maj 2023

 

Isfahan je treći grad po veličini u Iranu sa 2.2mil stanovnika. Prvi je Teheran sa 15 miliona, a drugi Mashad sa 3.4 miliona stanovnika. Ali, sa ovoliko zelenila, drvoredima duž celog grada, rekom koja protiče kroz grad i izuzetno velikim parkovima verovatno ne može ni jedan grad u Iranu da se pohvali. To su kilometarske pešačke zone gde nema automobila a koje se prostiru širom grada. Izuzetno je prijatno šetati ispod krošnji drveća koje prave prirodnu hladovinu dok je napolju preko 30c. Inace sam grad je na 1.600m nadmorske što ga spasava od nesnosnih vrućina.

Stigli smo u Vank crkvu Jermena u Isfahanu, IRAN
Ulaz u Vank crkvu Jermena u Isfahanu, IRAN
U porti Vank crkve Jermena u Isfahanu, IRAN
U dvorištu Vank crkve Jermena u Isfahanu, IRAN
Interesantan je uticaj islamske kulture na arhitekturu Jermenske crkve. Meni je ovo bas neki mix kultura kroz arhitekturu
Ulazak u muzej Vank crkve u Isfahanu, IRAN

Obišli smo danas Jermensku crkvu u južnom delu grada. Jermeni su proterani sa severa Irana i doselili su se ovde. Svake godine njihov broj se smanjuje a trenutno ih ima 4.000 u Isfahanu. Medjutim imaju oko 30-ak crkava a mi smo bili u najpoznatijoj crkvi-muzeju Vank. Porazgovarali smo malo sa osobljem i dobili interesantne informacije.

Mikroskop kojim se gleda zapis koji su Jermeni napravili na jednoj dlaki 18-godisnje devojke. Pisano je dijamantskom olovkom izuzetne preciznosti Jermenskim pismom
Zapis koji su Jermeni napravili na dlaci 18-godišnje devojke. Pisano je dijamantskom olovkom izuzetne preciznosti jermenskim pismom. Na slici se vidi njena dlaka na kojoj je zapis
Unutrašnjost Vakn crkve koja je danas muzej. Ima aktivnih crkava u gradu koje posećuju pripadnici Jermenske manjine
Devojčica crta portrete ispred crkve

Lepa uličica u Jermenskoj četvrti Isfahana
Vlasnik malog ali vrlo interesantnog kafea koji nam je spremio vrlo kvalitetan espreso i kapućino
U pozadini je “Si o Se Pol” most napravljen pre 420 godina
“SI O Se Pol” most u Isfahanu iz 1604 godine
Ne znam kako se zove ova iranska čorbica ali je super. Ima neka silna povrća unutra…
Paper steak je bio moj današnji izbor za ručak. Spremljen na grilanom povrću u vrelom metalu u kome se servira a koji se nalazi u jos jednoj posudi
Ljuba naručio vrlo slično s tim što kod njega ima piletine i govedine sjedinjene na povrću na vrelom metalu
Mlada Iranka obucena u Evropskom duhu sa pirsingom u nosu kao potvrda da se Iran ubrzano menja. Ona nije usamljen slučaj…
Slika sa vlasnikom našeg omiljenog Iranskog sladoleda sa medom koji smo jeli u Teheranu. On je izmedju Ljube I mene a levo je njegov pomoćnik. Bio nam je jako simpatičan, kao sa slike 👍

Dan je bio za lagani obilazak grada, mostova, parkova i bilo je vrlo prijatno biti u tom ambijentu. Po malo me podsetio na Vrnjačku Banju a jasmini su vrlo mirisali dok smo šetali parkovima.

Obišli smo i most koji je izgrađen 1604 god i star je 420 god. Kako to stoji, koji su materijali korišćeni, koji je to fascinatni kvalitet ja zaista ne znam. On čak pravi i akumulaciju vode iznad njega. Ceo grad se zaliva i vidi se da vode ne nedostaje što je izuzetno važno. Da je drugačije zelenila uopšte ne bi ni bilo…

I za kraj ovog dana u Esfahanu, popili smo po pivo!
12 je sati i sad je stvarno kraj za ovaj dan!

A mi sutra nastavljamo dalje na jug, idemo za istorijsku prestonicu Irana – grad Širaz. Biće jos toplije jer je on 500 km južno od Isfahana…

 

21. maj 2023

 

Stigli smo u Širaz, grad od 1,7 miliona stanovnika na 1500 metara nadmorske visine.

Trenutno se nalazimo u istom nivou sa Kuvajtom, delom Saudi Arabije a i sa krajnjim jugom Iraka…

Vozili smo danas 500 km kroz jako puste predele uz tek po neko manje mesto na putu. Nema vegetacije, planine su gole, ravnice takođe a prašina se diže svuda naokolo pri malo jačem vetru. Vode nema, reka takođe i zato nema ni života. U takvim predelima čim vidite neko zelenilo shvatite da tu mora da ima vode.

Ustupio mi njegov sok jer sam pokazao da mi se bas svidja to što pije, tražio je moj Instagram da nas prati a onda otišao kolima. Mi mislili kuci a on doveo prijatelja da se zajedno slikaju sa nama i motorom.

Motori odlično funkcionišu. I Honda i BMW za sada na visini zadatka, bez problema gutaju kilometre. Prešli smo nekih 4.500 km do sada… Temperatura motora raste kako raste i temperatura vazduha pa je uglavnom oko 88-89c. Ventilator se uključuje odmah čim se stane i na jednom i drugom motoru. Malo me brine šta će biti kad se temperatura podigne preko 40 c jer je do sada max bila 35 c. Ostaje da se vidi…

Veliko ništa!
Ništa iz drugog ugla…
Na putu za Persepolis

Na nekih 60 km pre Širaza nalazi se verovatno najznačajniji istorijski lokalitet u Iranu – PERSEPOLIS, mesto izgrađeno pre 2.500god. Mi smo ga danas obišli. Bio je prestonica Akaemenidove imperije, ili persijske imperije. Tada je Persija bila na vrhuncu moći i Iranci su jako ponosni na taj deo svoje istorije. Ovaj lokalitet je pod zaštitom UNESCA. Bilo je danas posetilaca i autobusa iako je radni dan. Vidimo da ima dosta Kineza, ali najviše samih Iranaca. Čim udjete na lokalitet nude vam VR uredjaj koji kada pogledate kroz njega pokazuje kako su prostorije izgledale kada je to sve bilo izgrađeno i u funkciji. Baš je dobra fora i prvi put sam se sreo sada sa tim ali sam odusevljen. Gde god stanete vi možete da pogledate kroz njega i vidite nekadašnji izgled prostorija.

Ulazak u grad star 2500god
Ljuba gleda kroz VR uredjaj kako je nekada izgledao grad koji je sada u ruševinama
Stotine stubova je bilo prisutno…
Persepolis
Persepolis
Persepolis
Preostali stubovi nekadasnje Persijske imperije
Preostali stubovi nekadasnje Persijske imperije
Kratka pauza na putu kroz Iran
Stali da se osvežimo u nekom Iranskom manjem mestu pored puta
Grobnica imperatora
Bas sam odusevljen idejom i kako ovaj VR aparat pomaze da se covek prenese u tadasnji period

Ulazili smo prilično vremena u grad i upali u gužvu do hotela. Baš je bilo naporno na temperaturi od 32 stepeni u koloni automobila koje se ne kreće nekih 30-ak minuta ali na kraju dana nakon 10 sati boravka spolja.

Spava mi se a sutra ustajemo ranije da požurimo za jedan poseban lokalitet. Odoh…Laku noć!

 

23. maj 2023

 

у месту Shiraz, Покрајина Фарс, Иран.

Širaz…ehhh…kakvo mesto!

Jutros smo poranili u tzv ružičastu džamiju. Vitraži na prostorijama džamije, okrenuti na istok da bi sunčevi zraci mogli da prođu kroz njih, su stvarali nestvarni igru boja. Prostorija je bila okupana svetlošću gde se prelamala crvena, plava, žuta i zelena i stvarale neponovljiv ambijent. Ne veliki broj posetioca je tražio najbolju poziciju za fotografisanje gde se pritom videlo uzbuđenje na njihovim licima. I mi smo se ubrzo snašli i došli na red pa ovekovečio naše prisustvo na ovom jedinstvenom mestu. Kasnije kad smo izlazili iz džamije, spazili smo da su i autobuska stajališta napravljena u istom maniru što je davalo posebnu lepotu celom kraju grada.

Pink džamija u Širazu
Dvorište džamije u 08.00h ujutru
Jedinstven ambinent
Igra svetla kroz vitraže džamije u jutarnjim satima
Kitnjasti svodovi u unutrašnjosti
Kombinacija vise elemenata stvara unikatni ambijent
Lepota…
Naratorsko poziranje 🙂
Ljuba u zanosu…Hehe…
Jedinstvena likovna škola u Širazu gde se uci posebna tehnika crtanja na perima
Jedinstvena likovna škola u Širazu gde se uci posebna tehnika crtanja na perima
Autobuska stajališta u vitražima

Posetili smo i Qavam house, kuću nekadašnje imućne iranske porodice. Sagrađena je 1302 godine, pre više od 720 god! Kuća sa 20 soba, fontana-bazenom i malim dvorištem predstavlja svedočanstvo vremena, kulture i stila tadašnjeg Irana. Poseban utisak ostavila je soba dekorisana ogledalima u koju u ranim jutarnjim satima ulazi sunčeva svetlost i pravi neverovatne kreacije.

Oslikani zidovi u nekoj od ulica…
Ulaz u jedan od istorijskih objekata
Rezidencija porodice imućnog Iranca od pre 720god. Sada muzej…
Rezidencija porodice imućnog Iranca od pre 720god. Sada muzej…
Tadašnja nošnja žena
Fontana u dvorištu

Prostorija koja je na nas ostavila najjači utisak

Jedna od ulicica u kraju
Neko dvorište
I ja sam umetnik u duši…🙂
Ispred hotela u Širazu
Šetnja večeras
Opuštanje Iranki uz nargilu
у месту Shiraz, Покрајина Фарс, Иран.
у месту Shiraz, Покрајина Фарс, Иран.
Zgrada pravosudja
Zgrada pravosudja

Nijedan dan nije prošao bez upoznavanja samih Iranaca i uvek je to srdačan prilazak običnih ljudi koji su uzbuđeni što čuju neki drugi jezik u svojoj zemlji. Tri prijatelja iz parka, porodica iz Teherana na proputovanju Iranom, taksisti ispred džamije, mladi par koji studira engleski jezik ili obični prolaznici…svi oni vrlo srdačno prilaze i žele da saznaju sto više o nama. Na nama se vidi da nismo Iranci. Svetle smo puti i prva pretpostavka je da smo Rusi, ali ubrzo ih informišemo zaista odakle smo. Malo je ko bio u Srbiji, malo ko moze da pogodi tačnu lokaciju ali svi pamte Srbiju po dobroj odbojkaškoj reprezentaciji jer sa nama imaju dosta muke kad igraju. Odbojka je jako popularna ovde i većina je prati. S druge strane tenis i nije baš… Za Novaka verovatno preko 50% ljudi nije ni čulo!

Brojne su specifičnosti Irana ali jedno je sigurno – ovako ljubazne ljude još nisam sreo!

 

24. maj 2023

 

Preko 5.000 km daleko od kuće… Dubaji preko puta na 200 km a mi na jugu Persijskog zaliva

Stigli smo u Bandar Abas, grad na krajnjem jugu Irana na Persijskom zalivu. Nekih 5.000 km od Srbije a odmah preko puta Dubaija koji je 200 km daleko od nas. Sirija, Irak, Jordan, Izrael, Kuvajt, sve su to države koje su severno od nas. Temperatura je dostigla danas 43 c i nije bilo ni malo jednostavno voziti. Popili smo litre i litre tečnosti tokom dana a tek večeras shvatili da smo i dalje neverovatno žedni. Čovek prosto nije ni svestan količine izgubljene tečnosti u tako ekstremnim uslovima. Da li je potrebno pomenuti da vec danima ne viđamo nikoga na motoru da putuje kao mi ili se vraća odnekud. Nema ih!

Ima jos dosta do Bandar Abbasa ali naidjosmo na ružičasto jezero! 🙂
Jedinstven prirodni fenomen
Na Pink lake kod Širaza
Ljuba u pauzi od 15 min našao lokaciju “Kamen za pod glavu” 🙂
Dopunjavao bateriju u jednom lokalu pored puta gde stadosmo da predahne i popijemo sto više vode

Na nekih 40-ak kilometara od Širaza nalazi se Ružičasto jezero. To je prirodni fenomen koji se javlja baš u ovo doba godine gde jezero postane roze ili crvenkasto zbog nekih elemenata koji se nalaze u sastavu soli. Svratili smo i oduševili se koliko nestvarno izgleda. Mislio sam da je to samo priča i deo turističkog marketinga, međutim jezero je toliko roze da je to neverovatno!

Ponosni vlasnik Mercedesovog kamion na slici ispod
To je taj stari model koji se jos proizvodi i te kako vozi u Iranu
U donjem levom uglu se vidi da motor trenutno meri 43c temperaturu spolja. Tolika je vrelina da je prijatnije da se vozi sa spuštenim vizirom nego sa podignutim. Usta i oči se suše od vrelog vetra…

Sinoć nam se desio jako lep susret i druženje. Imali smo zadovoljstvo da se upoznamo sa mladim parom iz Irana, Mohamad i Kovsar, koji su u Širaz došli da studiraju. Prišli su našem stolu i ljubazno pitali koji je to jezik kojim pričamo da bi mogli da zaključe odakle smo. Tako simpatične i mlade, oboje po 20 god, zamolismo ih da nam se pridruže i sednu za naš sto. Ostatak večeri smo odgovarali na njihova brojna pitanja ali i puno saznali o njima. Njih dvoje studiraju engleski jezik, na prvoj su godini, nikad nigde nisu izašli iz Irana a to im je i san, da jednog dana budu mogli da otputuju i vide druge zemlje, narode i kulture. Mohamad je rekao da kada su nas videli i čuli shvatili su da je to jedinstvena prilika da popričaju živim engleskim jezikom. Kaže da ima samo Kineza koji non stop viču Hi I Goodbye! Izmedju nema ništa! Oboje žive u studentskom domu ali u odvojenim zgradama za devojke i momke. Rekoše da postoji vreme povratka u dom a da se nakon toga dom zakljucava – 21:30h. S obzirom da je to vreme već prošlo Kovsar je rekla da postoji način kako da se vrati a da joj se ne ljute . Mohamad živi u sobi sa 3 kolega a Kovsar sa njih 20. Nisu laki uslovi ali se trude i bore. Rekoše da kad zavrse faks da ce mozda doći do nas i posete Srbiju.

Mi im od srca ponudismo naše gostoprimstvo…

 

25. maj 2023

 

Kad smo nakon doručka oko 10:00h izašli na ulicu, već je bilo 37 c. Svi planovi padaju u vodu kad je vreme loše. Retko kada u životu mi se dešavalo da divan sunčan dan nazivam elementarnom nepogodom. Vlažnost ogromna. Hodam sa šeširom na glavi i osećam kako mi nesto curi niz ledja. Pipnem nogu oko gleznja a ona mokra. Sinoć nakon što smo doputovali po takvom vremenu ne znam šta i koliko nismo popili. U hotelu vodu, u gradu sokove, ponovo vodu u sobi… Čovek nije svestan koliko dehidrira u ovakvim uslovima bez obzira na činjenicu da koliko god puta da smo stali uvek smo popili min po pola litra vode.

Ne može se ovde u Bandar Abasu, koji je zbog svog strateškog položaja u Persijskom zalivu glavna luka iranske mornarice, normalno šetati i razgledati zbog užasnih temperatura i izuzetno jakog sunca. Ovaj grad kažu Iranci ima istu klimu kao i Dubai. Zbog toga smo rešili da dan učinimo nama interesantnim i odemo na plažu. Da se okupamo u Persijskom zalivu i vidimo kakva je voda i more…

Okupasmo se u Persijskom zalivu. Voda je previše topla i nije prijatno… sigurno između 30-32c. Nema tu ni O od osveženja!
U 16.00h nigde nikog. Ljudi dolaze kada Sunce zađe! Napuni se plaža kad pade mrak… 🤔
Nikog…
Evo malobrojnih kupača… 🙂
Baš je toplo i to svuda… na kopnu, u moru, na ulici, ispod tuša, iz česama ide vruća voda. Ahhh….🥵
Ja našao hladovinu…

Na plaži nije bilo 10 ljudi u 16:00h. Prazno… Poneki dečaci koji nude konje i kamile, par trgovaca koji polako pristižu na plažu i montiraju tezge i to je to. Odmah odosmo u vodu a onda šok – temp vode je min 31-32 c. Plaza je peščana a ulazi se u vodu ne znam koliko daleko a ona je konstantno plitka i vruća. Pesak vreo, voda vruća, otrčah na tuš kad i tamo izlazi samo vruća voda…Rekoh da pustim da isteče. Nakon 3 minuta strpljivog čekanja isto. Sve je ovde vruće. Ali sve!

Pogled sa hotela u Bandar Abasu. Nije baš neki ali se vidi tužna realnost juga Irana koji je dosta siromašniji od severa
Bandar Abas noću. Vrlo živahan uz enormne gužve svuda. Na 40 c je to jako opterećujuce.

 

Naš neki plan je bio da ispitamo mogućnosti prelaza Persijskog zaliva i ako je moguće odemo u Emirate. Dubai, Oman… Postoje neke prilično kompleksne varijante, katamarani, agencije, luke, dokumenti, ali imajući u vidu neverovatne vrućine i izuzetno visoke temperature smatramo da nema smisla voziti po noću, spavati i zatvarati se danju jer je ideja nešto videti i obići a ne tek simbolično pipnuti neke zemlje i gradove bez njihovog stvarnog upoznavanja. Odlučili smo da ovo bude najdalja tačka našeg putovanja i od sutra počinjemo povratak. Naravno ne istim putem.

Iran je i bio glavni cilj i taj cilj će biti u potpunosti ostvaren.

 

26. maj 2023

 

Jutros u 09:00h u Bandar Abbasu je vec bilo 37 c. Nije problem toliko temperatura koliko vlažnost vazduha koja je neverovatno visoka. Dok sam silazio do parkinga koji je ispod nivoa zemlje, nosio sam navigaciju u ruci. Kako sam izašao iz lifta ona se cela orosila…stvorila se kondenzacija! To još nisam imao prilike da doživim!

Tacno 15sek smo stali da ovekovečimo naš boravak u Bandar Abbasu. Odmah nakon smo skočili na motore i pobegli iz tog grada u planine da se rashladimo…
Tipičan ambijent kroz koji putujemo
Nigde ničega…

Danas smo vozili prilično. Nekih 660 km smo prešli a početak dana je obeležio dogovor da nećemo stati dokle god nadmorska visina bude ispod 1000 m. Trazili smo spas u planinama od ogromne vreline. Ali, kako smo se mi jutros peli tako se i Sunce dizalo pa je to poništavalo nižu temperaturu na većoj visini. Na 1200 m u 10.00h je bilo 39 c.

Vozili smo kroz predele koji me jako podsećaju na film “Pobesneli Max”. Pustinjski ambijent, put, ništa ispred niti sa strane, ogoljene planine u daljini… Baš su ekstremni uslovi ovde i nema ni mnogo naselja. Velika je ovo zemlja i ima 84 mil stanovnika ali i ogromna nenaseljena prostranstva. U njima svakako je jako teško zamisliti život.

Iako smo rešili da se ne vraćamo istim putem ne mogu da kažem da smo videli nešto novo. Pustinje su to, između većih mesta, gde podsećaju jedna na drugu. Ovde ne želite da vam se bilo šta desi. Dok vozim posmatram kako nema gde da se čovek sakrije od sunca ako mu se ne daj Bože nešto desi. Baš neprijatno i trudim se da ne razmišljam o tome… Pravci su po 30-40 km bez igde ičega. Konstantna buka vetra u kacigi a zbog jake svetlosti ja stavim i naočare za sunce i spustim sunčani vizir da bi zatamnio ambijent što je više moguće.

Jedna od tipičnih prodavnica u koje redovno stajemo uz put i kupujemo vodu i neko osveženje
Ne može da se sedne na motor jer je bio na Suncu. Stavljam vlažnu krpu preko da ga malo ohladi…
Čuveni kamion MACK i dalje krstari putevima Irana. 1975 je godište.
A nakon ručka stize i čaj.
Atraktivno osvetljena džamija u Yazdu
Za uspomenu da smo bili ovde

Yazd se zove mesto gde večeras noćimo. Kratka šetnja po mestu i povratak u hotel. Sutra ranije polazimo i nastavljamo dalje ka Turskoj.

 

27. maj 2023

 

Vrlo interesantan tradicionalan iranski hotel je bio mesto gde smo prespavali u gradu Yazd. Vrlo unikatni ambijent. Čini mi se da je jedna imućna porodica ovde nekad živela. Vrata od naše sobe se zaključavaju katancem. Hehe…

Danas smo odvezli nekih 500 km. Sve kroz pustinju…nikad kraja. Života nema. Tek tu i tamo po koja pumpa i restoran od kojih pola ne radi. Sunce ubija. Interesantno mi je koliko se temp povećala samo za 10 dana od kada smo ovde prošli. Danas je bila čak 38 c. Ne pomaže više ni nadmorska visina. Idu ozbiljne vrućine a mi bežimo odavde. Možda smo malo zakasnili sa posetom Iranu. Sećam se da smo videli 6-7 motora kad smo pre nedelju dana krenuli na jug iz Teherana. Svi su išli na sever i ka izlazu iz Irana… Samo mi na jug.

Vruće je i meni i njemu…🥰
Divan tradicuonalni hotel. Nema gužve.. nema mnogo turista. Uglavnom ljudi sa obavezama…
Divota…
Pustinja dokle vam pogled seže
Ljuba odmara zamišljen gledajući u daleke planine preko pustinje. Nađosmo ovaj simpatični kutak sa dragocenom hladovinom
Nestvarno i prazno…

Ma šta ima veze…krećemo se ka pitomijim krajevima i sve za sada besprekorno funkcioniše. Mada…Ljuba se žali da je smršao. Da se meni to desilo ja bi se hvalio!

Možda i jesmo malo, jer apetit je smanjen i samo pijemo. I stalno pijemo…

Zadnjih par dana sam često pratio temperaturu motora jer sam bio zabrinut kako će funkcionisati u uslovima ekstremnih vrućina. U našem regionu radna temperatura na mom motoru se kreće od 83 do 86c. Ovde je to bio slučaj dok temp vazduha nije prešla 32c. A onda kako je rasla temp vazduha tako se povećavala radna temperatura motora. Na temperaturi vazduha od 41-44c radna temp je došla na 93-96c. Čim se uspori poveća se blago jer nema vetra mada je vazduh vreo, ukoliko se zaustavimo ventilator momentalno kreće da radi a temp ide i na 100-101c. Iznad toga nije išla. Obori je ventilator na 96c. I tako u krug. Bilo mi je malo nelagodno ali je sve prošlo ok. Eto malo vozačkih utisaka za one koje to više zanima.

A sutra dalje na sever. Uskoro ulazimo u Tursku i nećemo se sigurno vraćati istim putem.

 

 

28. maj 2023

 

Večeras nam je poslednja noć u Iranu. Stigli smo u Tabriz iz koga ćemo sutra ujutru otići na granicu sa Turskom. Prešli smo danas oko 700km…

Sinoć, dok smo šetali gradom Qom-om, uđosmo u hotel u kome se nalazi restoran koji smo tražili. Na recepciji nikog a onda odnekud se pojavljuje gospodin i pita na persijskom kako može da nam pomogne. Vidi se da se oseća vrlo komforno u tom ambijentu i pretpostavih da tu radi. Kada sam mu se obratio na engleskom njegovo lice se ozari. Bio je vrlo uzbuđen što je naišao neko sa kim može da porazgovara. Govorio je neobično čistim engleskim. S obzirom da je u Iranu retkost da naiđete na nekoga ko zaista lepo govori jezik, ne odoleh da ga ne pitam gde ga je tako naučio. Kaže:

“Ja sam bio profesor engleskog jezika 20 godina u srednjoj školi. Sada sam u penziji ali je vrlo važno da čovek i u ovim godinama radi i bude koristan. Manje zbog para a više zbog sebe samog.”

S obzirom da nije bilo nikoga na recepciji upitah ga da li ovde radi na šta mi on potvrdi da radi kao recepcioner. Objasni nam da će se restoran nešto kasnije otvoriti i krenusmo da pričamo.

Ima dva sina, jedan je u Australiji vec 13 godina a mlađi u Italiji. On je ovde sa ženom. Reče da su obojica neoženjeni i da im on govori da bi to trebalo da reše. Kaže da imaju devojke ali se nešto premišljaju. “Voleo bih kad bi dobili unuke”, govori i smeši se. Upitah ga da li je bio da obiđe sina u Australiji a on reče da nije i da je preskupo. Nema uslova za to. Ove godine će sin doći da ih obidje.

Mlađi sin studira filmsku režiju u Italiji i lepo mu ide. Oseća se da mu je s jedne strane milo što su se snašli i idu putem koji je san prosečnog Iranca ali i da duboko pati što su daleko i što su on i žena ostali sami. Kaže:

“Sin nam je rekao da će on da nam plati put za Australiju da bar jednom odemo i vidimo gde i kako živi. Meni je najveća religija ljudska dobrota. Nije važno koje će mu vere biti žena, važno je da je dobar čovek.”

A profesor je, vidi se, dobar mali čovek koji ne traži puno. Samo ono malo što bi mu život učinilo srećnijim. Reče nam da je pre dve godine svraćao jedan Italijan sa motorom. Malo stranaca dodje u taj grad jer nije na turističkoj mapi. “Ima interesantnijih mesta”, kaže on.

“Ulepšali ste mi današnji dan. Odavno nije bio neko da mogu da lepo porazgovaram na Engleskom. Uglavnom dolaze Kinezi i Arapi. Drugih nema.”, reče profesor Reza.

 

 

29. maj 2023

 

Nakon punih 18 dana u Iranu danas smo ga konačno napustili i ušli u Tursku. Baš smo konstatovali kako nam je vreme proletelo i da zvuči zaista nestvarno da smo tako dugo boravili. Jolfa sa pravoslavnim crkvama, Tabriz sa svojim Grand Bazarom, Bandar Anzali i divan ručak na obali Kaspijskog jezera kod ljubaznog iranskog para, Chalus kao turistički centar na Kaspijskom jezeru, Teheran sa Nacionalnim muzejom, Golestan palatom i Milad kulom, Esfahan sa svojim prelepim parkovima, Jermenskog crkvom i čuvenim mostom 720god starim, fenomenalni Persepolis star 2500god, Širaz sa ružičastom džamijom i Quvam kućom imucnog Iranca iz 13 veka, Bandar Abbas sa svojom nenormalno visokom temperaturom i vlažnošću itd itd. Toliko toga a kao da se dogodilo u jednom trenu!

Ipak, ako bih trebao da izdvojim samo jedan najjači utisak onda bi to bila dobrota i prirodna, nenametljiva i iskrena gostoljubivost samih Iranaca. Nešto što u drugim državama postoji ali u daleko manjoj meri.

Slika za uspomenu sa Iranskim policajcem
Slano jezero Urmija koje polako gubi vodu. Vide se ogromne zalihe soli koje ostaju njegovim sušenjem. Meštani tuguju i pamte koliko je nekada bilo 😪
Vožnja kroz Tursku neposredno pored Iračke granice. Brojni kontrolni punktovi vojske i policije nas zaistavljaju i kontrolišu dokumenta i prtljag
Slano jezero Urmija u pozadini
Poslednje sipanje goriva u Iranu. Nikada jeftiniji benzin nisam kupio u svom životu. Cena je neverovatnih 10 din ili oko 0.09 € za 1l benzina!

Utisak neće pokvariti ni potpuno suluda organizacija ulaza i izlaza iz Irana na graničnim prelazima koja je danas trajala preko 3 sata. Da me covek pita sta toliko rade ne bi znao da kazem. Od jednog do drugog šaltera, kancelarije, pregleda dokumenata, carine, policije, opet nekih vojnika… Jednom rečju haos! Ukoliko nema čovek nekog da ga sprovede kroz taj “uredjeni” haos, neće se dobro provesti. Nije ovo za svakog, ne uživa se uopšte u tome, već svakog časa očekujete da vas neko prevari i naravno odere. A primeri su brojni…

Ručak! I oni da odmore malo…
Slika sa 2100m nadmorske i svega 11 c u Turskoj. Za samo 4 dana sa 43c smo dosli ovde i smrzli se!
I koze su na putu…zna se ko ima prednost! 🤣
Most preko slanog jezera Urmija koga mnogi optužuju za nestajanje vode. Napravljeni su dugi bedemi koji su pregradili jezero na pola da bi most bio kraci i manje koštao.
Slika sa Iranske granice gde su nas zamolili da se zajedno slikamo našim aparatom. Ne poznajemo ih! 😅🤣😂

Ko zna da li ćemo se ikada ponovo vratiti u Iran, ali jedno je sigurno – Iran i ti divni ljudi će zauvek ostati u našem sećanju.

P.S. Veceras noćimo u gradu Sirnak koji se nalazi neposredno pored iračke i sirijske granice.

 

30. maj 2023

 

Danas smo vozili pravo. Da, baš pravo. 450km sve vreme pravo Neposredno uz Sirijsku granicu…

Turci su napravili zid koji razdvaja Tursku od Sirije da bi sprečili ilegalne prelaske i krijumčarenje i koji je dugačak oko 800km. To je treći najduži zid na svetu posle Kineskog i Americko-Meksickog. Mi smo bili na 50m od zida, tako blizu Sirije.

 

Ono sto je obeležilo danasnji dan je mesto gde smo odlučili da noćimo. Zove se Halveti i nalazi se na reci Eufrat, tačnije akumulacionom jezeru koje je Turska napravila 1999 godine potopivsi 8 sela i iselila oko 6000 ljudi. Čitava naselja ostala su pod vodom a jedan od kuriozitet je minaret džamije koji je jedini ostao da viri iz vode.

Pravi relaksirajuci ambijent nakon teškog jučerašnjeg dana kada smo vozili kroz impresivan kanjon i planine po kiši i 11c. Danas divan sunčan dan i temp do 30c. Prolazili smo kroz žitna polja gde je žetva upravo u toku. Puno ranije nego kod nas ali zbog tople klime u ovom delu Turske.

U pozadini gradić Halfeti na reci Eufrat. Tu smo odseli večeras.
Evo nase trenutne pozicije. Nekih 3.000km od Bandar Abbasa i Persijskog zaliva gde smo bili pre samo par dana
Posle tri nedelje najzad pivo! Ljuba je srećan…🙂
Mesto gde smo večerali. Restoran na jezeru. Divno ali i prava terapija nakon prethodnih teških dana…

Lepa večera na terasi restorana na vidi i krstarenje brodićem su obeležili dan. Riba iz jezera je bila vrhunski spremljena a nakon večere ukrcali smo se na brod zajedno sa delegacijom Malezije koja je donela humanitarnu pomoć povodom zemljotresa u Turskoj početkom ove godine. Fenomenalno iskustvo vožnje Eufratom u predvečerje i zalazak sunca jezerom koje je dubine oko 100m i vrlo hladno. Kupanja nema verovatno zbog toga a i zabranjeno je.

Minaret koji je jedini ostao da viri iz vode nakon pravljenja akumulacije
Srećom nije Titanic i ima puno lepši kraj 🥰

Pogled sa broda na mesto čiji su žitelji raseljeni zbog akumulacije
Zid koji je Turska država napravila duž granice sa Sirijom. Treći najduži zid na svetu…oko 800km

Pravi mali oporavak nakon pustinja Irana, ogromnih vrućina prethodnih dana i jucerasnjeg smrzavanja uz konstantnu kišu na 1700-2200 m nadmorske.

Posle kiše dolazi Sunce, koje se posebno ceni i uživa u njemu ali tek kada prodjete kroz kišu

 

31. maj 2023

 

Doručkovati na terasi na reci Eufrat u sunčano jutro sa pogledom na jezero, palme i planine iza je nešto zaista lepo doživeti. Tako je počeo današnji dan…

Doručak u impresivno ambijentu na reci Eufrat
Pogled sa naše terase
Aauuu… Ljuba se ne vozi sam. Pronašao je dva uljeza sakrivena iza torbe! Efes ili sto bi Turci rekli “bira” 🙂
Pogled iz sobe večeras
Malo i mi da predahnemo… od konstantne vožnje
Evo gde smo tacno sada…odmah iznad Kipra!

To je predeo koji je poznat po gajenju pistaća. Svuda naokolo su plantaže voća i neko drveće koje je mozda pistaćo ali ga mi ne prepoznajemo jer ne znamo kako izgleda. Temperatura je bila jako prijatnih 24 c kada smo pošli…

Vozili smo pored Gaziantepa, Adane i Mersina. Prešli oko 500 km, spustili se najzad sa velikih nadmorskim visina izašli na Sredozemno more. Nije sezona i nema turista ali se primećuju dvojezični nazivi pa skoro svega. Pored turskog drugi je ruski. Izgleda da ih ovde leti bude baš dosta.

Predveče prošetasmo malo i sedosmo u neku baštu. Nema ljudi…još nije krenulo…bar nije ovde.

Gledam danas gde smo jeli… otac za roštiljem u kuhinji, majka služi, dva sina imaju gde stariji (15-ak god) pomaže majci u služenju gostiju a mladji (8 god) čisti ispred radnje. Mala sestrica (5 god) trčkara po radnji i smeje se. Cela porodica na okupu, svi rade i doprinose koliko mogu. Deca nisu u obdaništu. Ono što je mnogo važnije jeste da ova deca stiču radne navike, znanje o poslu koji rade, roditelji ih uče i ispravljaju da rade pravilno itd itd. Ne igraju se igrice na kompjuteru, ne kucka po mobilnom, ne gubi vreme na Instagramu… Njima se daje praktično znanje koje će moći da koriste u životu. E sad… to bi zapad nazvao “zloupotreba dece u komercijalne svrhe”. Da li je to zaista zloupotreba ili roditelji svoju decu spremaju za život?

Sutra idemo za Antaliju…

 

Ubaciti fotke

 

1. jun 2023

 

Stajemo danas na pumpu da se odmorimo malo. Pored nas parkiran Maserati džip. Vrhunski! Prilazi mu lik i ja mu pokazujem da mu je auto extra. Kaze da je stvarno super. Krećemo u lagano ćaskanje i pitam ga čime se bavi. Kaže da je vlasnik hotela…ima hotel u Alanji, ima u Antaliji, Beleku.

Vlasnik Maseratija ali i lanca Granada hotela. Brat je hteo da nam izadje u susret! 😅🤣😂

“Ha! Pa nama treba hotel za večeras”, rekoh mu. “Hoćete u moj hotel u Belek?”, reče.

“Pa ne znam, kakve su mogućnosti?”, rekoh.

On reče da će da pozove menadžera hotela i pita da li ima slobodnu sobu. Poziva odmah i posle 30 sekundi kaže:

“Ima soba. Kosta 8000 lira. To je 400eur. Jel ok? Da mu kazem da bukira?”

“Hvala ali to je preko našeg budžeta”, kazem ja. On nastavlja da objasnjava kako je cena 500eur za noc ali ce nam dati jeftinije…

“Ma pusti…ne vredi. Dodji da se slikamo.”, rekoh i smejem se. Tako je nastala zajednička fotografija ispod. Objasnjava kako njegov hotel ima 2.000 soba, jako je luksuzan i reklamu na beogradskom aerodromu.

Što sam vam to ispričao? Vrlo mi je interesantno kako ljudi u određenom trenutku pogube konce i mogućnost racionalnog rasuđivanja. Žive u nekom paralelnom svetu i mere stvari u odnosu na sebe same. Ima jedna narodna koja kaze: “Sit gladnom ne veruje!”

Mrda se ova plava tačkica ka Srbiji. Mozda ne dovoljno brzo kako bi smo mi hteli ali mnogo smo daleko otišli…
Pogled na gradic iz restorana gde smo stali. Neverovatna je kolicina plastenika kojih ima nenormalno od Mersina do Alanje, nekih 200km
Kraljevski uz čajni pogled na grad sa prethodne slike
Beach bar i kuliranje od voznje. Ja pojeo i supicu…hehehe
Plaža ispred hotela večeras
Plaža ispred hotela
Pogled iz naše sobe
Pogled iz naše sobe
Super je u gradiću…
Restoran gde smo večerali pored rečice gde plivaju plovke i guske

Svratili smo na putu u Alanju. Osvežavamo se u plažnom baru. Pitam konobara ko su glavni gosti i koga ima najviše. Kaže Norvežani i Rusi! Pre 20-ak godina Norvežani su kupili veliki broj apartmana koje zadnjih par godina prodaju a Rusi ih kupuju. Zanimljivo jer vidimo da je sve podređeno Rusima. Vidimo na kafiću zalepljenu reklamu gde piše da dolazi predstava sa tri Rusa za 7 dana. Ništa se ovde ne preputa slučaju…

Ideju da noćimo u Antaliji smo promenili usput. Gužve su počele nekih 50-ak km pre Antalije. Kolone autobusa i vozila su se slivale ka gradu. Još jednom se ideja ulaska u veliki grad pokazala kao loša. Pohitali smo na obilaznicu i završili nekih 100 km iza Antalije u mestu Finike. Ulazimo u hotel, pored puta, nalazimo odmah vrhunsku sobu po pristojnoj ceni, gleda u more… Idemo na večeru i nalazimo super restoran na preporuku recepcionara. Šetamo plažom i kuliramo nakon 500km danas. Pun pogodak i izbegnuta greška velikog grada.

Imamo i terasu! 

 

2. jun 2023

 

Jutros smo vozili najlepši i za vožnju najatraktivniji deo obale, od Antalije preko Kasa do Fetija. Nažalost to se desilo po najgorem vremenu: kiša, hladno, crni oblaci, talasi…A vozi se neposredno uz more. Put je pun ozbiljnih krivina jer prati obalu a po kiši se presijava i prilično je klizav. Sav fokus je preusmeren sa lepote oko nas na borbu da se ne okliznemo i padnemo. I tako 50-ak km.

Za uspomenu i na ovo mesto.
Još malo bliži … Cini mi se da se vraćamo sporo al tesko da moze puno brze… daleko smo otišli!
Sumorno vreme jutros ali divna razudjena Turska obala po kojoj smo vozili
Mala uvala i plaža… prelep ambijent
Evo ga “zločinac” dok je bio dobar i družio sa nama
Dooooobre ležaljke!
Evo i posledica ujeda preko pantalona i dok se motor kretao. Konzilijum je procenio da pacijent nije životno ugrožen! 🙂

A onda se blago razvedrilo pa je bilo nesto lakše i lepše. Naiđosmo na divnu malu plažu koja je bila kao sa slike. Uvala, plaža od 30-ak metara, ležaljke i suncobrani i plavo more. Na njoj nikog. Samo jedan kucov maše repom i prilazi nam. Vrlo umiljat i druželjubiv. Dok smo sedeli na ležaljkama i gledali u more igramo se sa njim. Vidi se da je nečiji jer ima ogrlicu a i sveže je ošišan. I sve je bilo u redu dok nismo krenuli motorima. A onda prava mala drama. Ja krećem prvi. Nakon 15-ak metara gledam u retrovizor i vidim kako pas trči za Ljubom i laje. Ali vrlo uporno i jako brzo. I tada Uni manje ni više nego ujeda Ljubu za nogu! Ali zar nakon svega!? Stadosmo nakon par stotina metara i imali smo šta da vidimo – jasan ugriz i razderotina. Ahhh…koja bizarna situacija. Šta ćemo…nastavljamo dalje.

Jos jedna neverovatna plaža
Ispod su stepenice kojima se silazi na plažu
Evo je! Nestvarno zaista…
Ovde smo pili ceđene sokove…
Evo kako to radi na licu mesta…21.vek i u Turskon na tezgama!
Ovako se parkira motor – neposredno ispred hotela. Na ulaz! 🙂

Pored puta, u blizini Marmarisa, su često bile tezge sa voćem. Narandže, kajsije, grejfrut, limun… izgledaju tako privlačno. Stadosmo na kratko da se osvežimo super svežim sokom cedjenim ispred nas. Gledam ženu koja radi. Tezga pored puta, struja postoji, umesto kantara digitalna vaga, umesto prese za ceđenje voca cedilica na struju, zamrzivač iza voća, na moje pitanje dal ima ceđeni nar kaže da nije sezona ali da ima spremljen u flašici u zamrzivaču. Eeee, i u Turskoj stvari postaju bitno drugačije…

Mi smo stigli u Kušadasi. I kiša sa nama. Izgleda da ćemo se i narednih dana družiti

 

3. jun 2023

 

Samo da se javimo i pozdravimo vas iz živopisnog Canakala, sa Dardaneli moreuza. Inace, Ljuba počeo da voli mačke!

у месту Çanakkale Saat Kulesi.

 

5. jun 2023

 

Ukrcali smo se na trajekt u Canakaleu odmah posle doručka. Trebalo je danas preci nekih 560 km uz prelazak tursko-grčke granice. Sinoć smo se još dogovorili da ćemo ići preko Makedonije i posetiti prijatelje iz đ. Dan je obećavao a i vreme.

Uvek se nanovo oduševim vožnjom trajektom preko Dardanela. Znamo da je napravljen most ali ovo ima neku posebnu draž. Lepo je kad razgledate unaokolo dok trajekt lagano plovi…

Novoizgrađeni most preko Dardanela. Remek delo arhitekture…
Vrlo duhovita zadnja strana kampera. Morao sam da je slikam!
Ljuba lepi nove zastave povodom osvajanja Makedonije i Grčke
Grčko prelepo cveže pored autoputa
Grupno slikanje pri dočeku za uspomenu!
Neverovatna tabla koja pokazuje koja kilometraža je do Brisela. Neverovatno je mesto gde je ona stavljena….
Večerašnje druženje uz toliko zajednickih tema…Hvala momci stvarno ste čudo!

Svratismo do Kavale. Sezona jos nije počela. Relativno prazne ulice grada i malo ljudi. Prošetasmo centrom grada, pojedosmo giros i gas dalje. Sa Krstetom iz Đevđelije sam se dogovorio da svratimo do njih ali ko bi se nadao da će on i Miroslav (njegov drug) doći u Grčku, preći 120km da bi nas presreli i sproveli nas u Makedoniju preko Dojranskog jezera. Pravi VIP tretman! Na granici oni nose nase pasoše, ono obezbeđuju prolaz, oni sve. Smeštaj unapred nam obezbedili, restoran za večeru rezervisan…Sve unapred definisano. Učinilo mi se da su i lokacije gde ćemo se slikati unapred određene. Stvarno impresivna organizacije kojoj se pridružio i Angel.

Uveče organizovani odlazak na večeru, srdačna i prijateljski opuštena atmosfera a pre svega razgovori puni pozitivne energije i želje da se čuje iz prve ruke šta smo to doživeli “tamo”.

Veče sa našim prijateljima za dugo sećanje.

Hvala Prodanov Krste Miroslav Zafirov i Angel Pandov na divnim trenucima i toplom dočeku. Jedva čekamo da vam se odužimo a poziv je otvoren!

 

5. jun 2023

 

Vratili smo se živi i zdravi svojim kućama!

Uspešno je završeno naše putovanje za Iran. Trajalo je 28 dana, prešli smo 11.000 km, Honda NT1100 i BMW R1250 GS Adventure su besprekorno odradili posao.

Na kraju želim da se zahvalim svima vama na konstantnoj podršci i praćenju ovog putovanja koje nije bilo baš kratko. Doduše kraće i nije moglo. Ostvarili smo postavljeni cilj a to je da obiđemo i upoznamo Iran i Irance. Ostavili su neizbrisiv trag ljudskosti u nama. Sve loše stvari koje smo sreli i videli padaju u vodu pred velikom dušom Iranaca i dobrotom tih ljudi.

Sva negativna svetska propaganda nije uspela da nas odvrati od ideje da odemo i sami vidimo kako je tamo i kakav je to narod. Nismo nimalo pogrešili.

Stara arapska poslovica kaže:

“Veruj onome što vidiš, i ostavi po strani ono što čuješ.”

 

Predrag Perunović i Ljubiša Vidanović

Tekst na persijskom jeziku

Putopisi na portalu P.U.L.S.E

 

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments