Najlepše biblioteke i knjižare iz sveta filma i književnosti

Dok jedni hvale svoju omiljenu lokalnu knjižaru, drugi imaju najdraže knjižare u udaljenim gradovima ili naručuju knjige sa drugih kontinenata.

Postoje biblioteke i knjižare sa drugih svetova. Postoje knjižare koje nisu stvarne; biblioteke u koje nikada nećemo kročiti, ali želimo da postoje čitavim svojim bićem. Ovde su ukratko predstavljene neke od njih, bez posebnog kriterijuma za rangiranje, zato što su sve veličanstvene na svoj način.

.

1. Biblioteka iz „Lepotice i Zveri

Dosad je već postao kliše da vam devojka kaže kako je oduvek volela ovaj bezvremenski Diznijev klasik zbog biblioteke, a nikako zbog zamka. I pored toga, ova biblioteka je svakako nešto što se pamti i što i dan-danas oduzima dah dok čekamo da Zver uvede Bel unutra, razmakne zastore i kaže joj da otvori oči. Glavni negativac Gaston smatra da žene ne bi trebalo da čitaju jer tako „dobijaju ideje“, ali Zver ume da osvoji žensko srce tako što pruža police i police knjiga čije ideje samo čekaju da ih mladi devojački um zgrabi. Pored biblioteke, tu je i mala seoska knjižara, čiji vlasnik poklanja Bel njenu omiljenu knjigu o dalekim predelima, prinčevima, dvobojima i čarolijama.

01

Robin Mekinli je, pišući svoju interpretaciju ove bajke, „začinila“ biblioteku i podarila joj još nenapisane knjige koje su se tu našle zahvaljujući magiji tog mesta, pa je tako Lepotica mogla da čita, između ostalog, i „Avanture Šerloka Holmsa“.

.

2. Hogvortska biblioteka

Želite lagano štivo od oko hiljadu strana za čituckanje poput Hermione? Hitno vam je potreban recept za Višesokovni napitak? Obožavate da se šetkate noću po zabranjenom odeljku ispod Nevidljivog ogrtača? Onda je biblioteka na Hogvortsu pravo mesto za vas. I više nego magični deo (već dovoljno magičnog) zamka skoro uvek ima prave odgovore, iako je ponekad teško izaći na kraj sa veoma zaštitnički nastrojenom i strogom Madam Pins koja obožava tišinu.

02

.

3. Lisjenova biblioteka

Serijal grafičkih novela „Sendmen“ uvrstio je Nila Gejmena u sam vrh stvaraoca devete umetnosti. Njegovo možda čak i najmaštovitije delo donosi nam novu mitologiju prožetu užasom, ali i osećajnošću karakterističnom za snevanje.

03

Lisjen, najodaniji sluga Gospodara Sna, ujedno je i glavni bibliotekar sveta snova. On čuva zaboravljena dela čovečanstva. Specifičnost ove biblioteke je što sadrži svaku knjigu koju je neko izmaštao ili odsanjao, ali nikada nije napisao. Ovde možete čitati čak i knjige napisane na jeziku koji ne razumete.

.

4. Groblje zaboravljenih knjiga

Karlos Ruis Safon je vešto sakrio ovo svetilište među ulicama Barselone.

Kad neka biblioteka nestane, kad neka knjižara zatvori svoja vrata, kad se neka knjiga izgubi u zaboravu, mi koji poznajemo ovo mesto, čuvari, postaramo se da stigne ovamo. Na ovom mestu, knjige kojih se više niko ne seća, knjige koje su se izgubile u vremenu, žive zauvek, čekajući da stignu jednog dana u ruke nekog novog čitaoca.

Svakom novom posetiocu je dozvoljeno da izabere jednu knjigu koja mu se najviše svidi i koju potom mora čuvati. Možda ih ni ne biramo sami. Možda su na kraju uvek knjige te koje izaberu nas.

04

Pored Groblja zaboravljenih knjiga, Safon je stvorio i divnu knjižaru „Sempere i sinovi“ koju nam dočarava u svoja tri romana („Igra anđela“, „Senka vetra“ i „Zatočenik nebesa“).

.

5. Vavilonska biblioteka

Narator istoimene kratke priče Horhea Luisa Borhesa opisuje biblioteku koja predstavlja čitav univerzum. Sve knjige sadrže nasumične kombinacije slova i znakova interpunkcije i stoga su besmislene, ali veruje se da u biblioteci postoje i sve postojeće smislene knjige, kao i sve važne informacije – biografije svih ljudi, proročanstva o budućnosti i prevodi na svim jezicima. Borhesov narator predviđa uništenje ljudske vrste, ali naslućuje da će biblioteka opstati – usamljena, beskonačna i prepuna tajni.

05

.

6. Manastirska biblioteka

Umberto Eko, čovek kome se prohtelo da otruje monaha i kome jedino Homer, Biblija i Dilan Dog nikada ne dosade, stekao je svetsku slavu svojim romanom „Ime ruže“ i ujedno je stvorio misterioznu biblioteku koja krije mnoge tajne i nalikuje lavirintu. Uzor za ovu biblioteku bila je upravo Borhesova Vavilonska biblioteka.

06

.

7. Kraljevska biblioteka

Naratorka „Enciklopedije mrtvih“, poetične novele Danila Kiša, posećuje Kraljevsku biblioteku kako bi pronašla podatke o životu svog nedavno preminulog oca. Biblioteka je podeljena na sale, a svaka sala predstavlja jedno slovo Enciklopedije.

.

8. Gradonačelnikova biblioteka

Bio je to jedan od najlepših prizora koje je Lizel Meminger u životu videla.

Svetski bestseler Markusa Zusaka doživeo je i svoje filmsko ostvarenje. „Kradljivica knjiga“ je priča o hrabroj devojčici, nacističkoj Nemačkoj, strahu, smrti, ali i o knjigama i puno ljubavi. Gradonačelnikova žena uvodi devojčicu u odaju „punu hladnog vazduha i knjiga svih boja“.

08

Neke od ukradenih knjiga su: „Grobarski priručnik“, „Sleganje ramenima“, „Majn kampf“, „Donosilac snova“ i „Veliki Dudenov rečnik nemačkog književnog jezika“.

.

9. The Library planeta

Biblioteka veličine planete, koja sadrži svaku knjigu ikada napisanu, stiže nam iz univerzuma Doktora Hua, tačnije iz epizode „Silence in the Library“. Ne nadajte se udobnoj biblioteci u kojoj možete provesti sate i sate neometano čitajući. Možda i možete, ali najpre morate savladati strašna stvorenja nalik senkama. Deseti Doktor i Dona dele ovu „knjišku“ avanturu, a pridružuje im se i genijalna River Song.

09

.

10. Knjižara gospodina Labisa

Igo“, film Martina Skorsezea, nastao je po istoimenoj dečjoj knjizi Brajana Selznika. Kristofer Li tumači lik gospodina Labisa, starog vlasnika knjižare koji poklanja dečaku Igou „Robina Huda odmetnika“ i koji zna gde se tačno nalazi svaki tom u knjižari, a ima ih oko 40 hiljada!

10

.

11. Embryo Concepts

I danas obožavani film „Funny Face“, pored muzičkih numera, sadrži i jednu fantastičnu knjižaru. Odri Hepbern slaže prašnjave knjige i mašta o Parizu u ovoj mračnoj knjižari, a onda dolazi Fred Aster koji joj govori da čak i filozofi žele da budu poljubljeni i vodi je u svet mode i grad svetlosti.

11

.

12. The Shop Around The Corner

Slatka mala knjižara iz filma „Stigla vam je pošta“ posebno je čarobna kada jesen poseti Njujork. Teško je odoleti romantičnoj komediji u kojoj glume Meg Rajan i Tom Henks, naročito kada su knjige itekako važan sastojak zapleta.

12

.

13. Black Books

Nikada nije bilo neurednije knjižare sa više problema niti je svet video ogorčenijeg knjižara od Bernarda Bleka. Bernard je alkoholičar i mizantrop, ali i pored svih loših manira, obožavamo njegov cinizam i jedinstveni britanski humor. Možda nema uvek prave kožne omote u ponudi, ali ima pravog Dikensa.

13

.

14. Brašnjavko i Mrljavko

Knjižara iz univerzuma Harija Potera sadrži sve knjige koje su neophodne vešticama i čarobnjacima, bilo da su to školski udžbenici ili najnovije lažne pustolovine Gilderoja Lokharta. Čuvajte se „Monstruozne knjige monstruma“ – ujeda ukoliko je ne pomazite.

15

.

15. Marfina polica sa knjigama iz filma „Interstellar“

Iako tehnički nije biblioteka i zauzima samo jedan zid, u određenom trenutku ovo je najvažnija polica knjiga na svetu. Ova polica prevazilazi prostor i vreme, a odlično joj ide i prenošenje Morzeovog koda.

16

.

16. Ostrvo knjiga

Na ostrvu Alis postoji mala, oronula knjižara. Njen vlasnik je Ej Džej Fikri. On je snob koji voli knjige više od ljudi, sve dok ne upozna Maju i Ameliju. Maju će naučiti da voli knjige, a Ameliju da voli njega. Obećao joj je knjige, razgovor i svoje srce.

Gabrijela Zevin je napisala „Sabrana dela Ej Džej Fikrija“ za sve knjigoljupce sveta i za ljude koji misle da je važno imati zajednička interesovanja.

Sve što treba da znaš o nekom saznaš iz odgovora na pitanje:

Koja ti je omiljena knjiga?

.

Za P.U.L.S.E Marijana Ristić

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stefan
5 years ago

Travel Book Store iz filma Notting Hill 🙂