Poriv za uništenjem je takođe stvaralački poriv

Okej, pojma blagog nemam o likovnoj, ni uličnoj, ni bilo o kojoj drugoj umetnosti, ali nešto sam guglao Banksija. Ne bih da smaram o njemu, mada je meni veoma drag (imate ga koliko hoćete na internetu). Jer je anoniman, jer je genijalan, popularan, levitira između opšte kulture (ko da je s „Pinka“) i ozbiljno težak za shvatiti. Ko Pikaso. Koji je uzgred rekao: „Poriv za uništenjem je takođe stvaralački poriv.“ Uzgred o Pikasu, ne mislim da je baš car, ali kapu mu skidam za „plave jabuke“.

E taj Banksi je, sakrio mehanizam za uništavanje papira u ram slike. I puf, sve je nastalo. Ko je video, video je.

Pa “miša” mu, ko naš Uroš. Za one starije, sećate se sveže okrečenog i sređenog marketa na “Cvetnom trgu”? Kad je na zidu, Uroš napisao: “Džabe ste krečili” i još se potpisao. Naravno da su brže bolje prekrečili, a ko je video, video. Ko nije, mora da nam veruje.

Sledeća scena, blejim kroz prozor gradskog busa i negde kod RTS-a na zidu piše: “Kad ja tamo, ono međutim”. Ušinio sam vrat. Sledeći put, “puf”, okrečeno.

Aj, sad nije sve u Beogradu. U mom rodnom Petrovcu na Mlavi, ja kao uporni student Poljoprivrednog fakulteta, šetam neku seljanku i na zidu (jedinog) hotela piše: “Ovaj grad je bol ptica”. Opa, pomislim. Ubrzo, okrečeno.

Okej, mešam grafite i murale i uličnu umetnost, može mi se, jer sam sada matori (svršeni) Dipl.Ing. Polj.

mural
Foto: Milena Arsenić

Šta u stvari hoću? Pa nešto drugo. Ovo pišem potaknut naslovom one Ruden: “Šta očekivati od naroda, koji misli da je ugaziti u govno sreća”. Nije mislila na Srbe (na vrbe), nego na Hrvate, ali kako bismo mi iz “druge Srbije” rekli: “Ista balkanska govna”. Pa sam opet guglao. Ugaziti u govno, datira iz “Stare Grčke”, a posebno se primilo u Francuskoj (u Parizu, gore no u Beogradu, veća je verovatnoća da ugazite u pseću kaku). “Ugaziti u govno u prevodu: “Imaćete para”. Kad te “usere ptica” s neba, značilo bi da ćete dobiti nenadanu lovu. Naravno, jasno je svima, da je to utešno, jer ste usmrdeli cipele.

No sad smo svi “usrali motku”. Pa i Nemci, koji su to patentirali za vreme Prvog svetskog rata. Zamislite rov, bombe padaju. Gde da serete? Pa u rupu. Sednete na “motku”, pa se olakšate, a pored vas stoji starešina i pazi da ne userete motku. Ako vam se omakne, dobićete dvadeset po turu.

Mi Srbi smo to preveli: “Što te je brate usralo!”, kad recimo maznete neku seljanku, ili ste položili ispit na “mufte”, ili vam tetka iz Kanade dala lovu za stan i tako redom. 

Da ne bude, kako smo samo mi matori imali inspiraciju da žvrljamo, crtamo po zidovima. Evo nešto super pametno iz novijeg doba: “Ako vam je dobro, onda ništa”. Da ne guglam, nisam ovo video na zidu, nego se ozbiljno deli po internetu.

Izvinite ja sam trenutno “pijan ko majka”. Ups?!? Pijana majka? Aha, kaže gugl, da su porodiljama davali alkohol da bi se lakše porodile. Sad je to “epidural”.

Ko ne ume da piše (po zidovima) može da crta. Možda mu “upadne sekira u med”? Oho, šta je sad ovo? Sekira u med? E pa, dragi moji bezveznjakovići, ako niste znali, a nemate pojma (ko ja), to vam potiče iz vremena pre košnica. Kad smo sekirom  (Zagor) lupali po drveću, tražeći med i kad sekira uleti u drvo, vas izujedaju pčele, ali…našli ste med.

Da dodam, ono što svi znate. Boje se slivaju sa zidina, preko puta „Likovne akademije“, a lik gleda. Znate? Ove godine je konkurisalo samo trinaest kandidata na „slikarski odsek“, primili su dvanaest. Što, bre niste i tog jednog? Aha, mora da je taj jedan, netalentovan. Sine (koji nisi primljen) uhvati četku i useri se na sve nas.

Za P.U.L.S.EVojislav Radojković    

 
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments