Sonja

Sonja

1228260470ZCliBZ4

Ove priče čitajte uveče, posle 11 sati. Najbolje se doživljavaju kad sneg pada ili kad vetar peva nailazeci sa desne strane. U svim ostalim okolnostima ne garantujem da će te zavoleti moje ime.

Džo Moler

Kakva romantika napolju, krupne pahulje pokrile čitav Bruklin. Izašao sam iz voza na Bliker stritu i pešačio dugo prema jednoj prodavnici koja se nalazila na samom uglu sa Grin stritom. Kod zgrade br. 1876 zastao sam za trenutak. Pogledao sam u prozore na drugom spratu. Svetla su bila ugašena. Nisam mogao a da se ne setim nje i te davne zime koju smo prezimeli tu zajedno, na drugom spratu zgrade br. 1876. Imala je obicaj da upali sva svetla u tom malom stanu, i uveče, kad ja dodjem s posla, pravi palačinke. Ceo bi se stan ispunio divnom toplotom i mirisom, svetlom i ljubavlju.

house-snowy-night
Naš pas Mita lenjo je ležao na fotelji, a ona i ja sedeli bi na kauču i jeli mirišljave i tople poslastice. Ona bi se tada pribila uz mene i poljubila me u obraz. “Ej, Moleru, pričaj mi neku tvoju avanturu”, tražila je sa velikim osmehom, gledajući me krupnim i veselim očima čiju molbu nikad nisam mogao da odbijem. ‘Hoću Sonja’, rekao bih i zagrlio je desnom rukom, a onom drugom milovao je po kosi koja je mirisala na šampon od jagoda.

Ko zna šta sam joj pričao i šta sam je lagao te zime, ali znam da su kraj prozora proletale baš ovakve krupne i lagane pahulje kao ove noćas. Smejala se zvonko, donosila nove palačinke i nešto za piće, zvala me Moler i volela me cele te duge bruklinske zime, sa krupnim pahuljama i vetrovima što pevaju po malim dvorištima sivih zgrada. Pas bi se pokatkad trgao na fotelji i kratko zalajao, dajući još više šarma i lepote ovoj toploj mirišljavoj idili.

Rastali smo se u proleće, kada su mnoge nove ljubavi počele da se radjaju “valjda broj ljubavi mora da bude stalno isti, pa neke moraju umirati da bi se druge radjale “ često sam pomišljao na to, tešeci se tog proleća kad je Sonja otišla kod svojih u Minesotu. Sada su svetla u stanu ugašena, a nema ni zavesa, ni psa, ničeg toplog, samo velike pahulje uporno padaju i podsećaju …

Promrzao i tužan ubrzah korak ulazeći u pomračinu blizu jedne kafane, a onda se još jednom okrenuh i pogledah u mračne prozore na drugom spratu.” Sonja!”, viknuh, ne znam ni sam zašto, a dva pijanca izlazeci iz kafane i gledajuci me začudjeno, promumlaše: “Ludak”, mahnuvši rukama.

sonjaaaaaa

01-it-was-a-snowy-night-texto

 

za P.U.L.S.E/ Džo Moler

Priče i poezija na portalu P.U.L.S.E

Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dzo Moler
Dzo Moler
12 years ago

….da li ce i Sonja da je cita i mozda se pita: sta li moj Moler radi, da li ga neka da dodje s posla ceka, da li ga neko voli, ko mu pravi palacinke, donosi hladno pivo, seda mu u prasnjavo krilo, miluje kosu od kreca i sedih belu….il mozda u nekoj kafani noci i spricere tamani, onaj moj moler zajebani, koji je … See Moremirisao na krech i pivo ali me ljubio vatreno , zivo, i iskreno, kako samo ljube i vole oni koje sem ljubavi za druge stvari ne haju i drugim stvarima sebe ne daju……da, ko zna, mozda….SONJAAAAAAAAAAA!!!!!!!!

Snežana Moračić
Snežana Moračić
12 years ago

ne znam da li ce sonja da procita, ali moleru, ni branko copic ti nije ravan!

Jelica Milentijević
Jelica Milentijević
12 years ago

I tako ta patnja teška ide za tobom kao verno kuče,
Sreće su uvek deljive sa svima, a tuge samo tebe muče.
Sreće dođu i prođu u zaborav, a tuge te svašta nauče,
Sreća te obavije uvek ljubavlju, a tuga te stalno tuče..
Batina je oduvek iz Raja izašla i tuge te stalno uče,… See More
Tuge pišu brazde po duši, a od sreće si lep kao luče !
Lepota je uvek prolazna stavka, pa nisi ni ti baš od juče,
Tuga ostavlja trag u večnosti, pred očima ti vidik puče.
Lepota je muzika vila, što u horu bajno i zlokobno zvuče
Tuga je oratorijum iluzija, koje ne zvone nego buče !